Séta a pozsonyi belvárosban

A hamisítatlan közép-európai hangulatot árasztó, igazi turistacsalogató pozsonyi történelmi belváros egyre népszerűbb utazási célpont. Minden típusú látogató megtalálja itt számítását, a kultúrára szomjazó a főleg barokk kori műemléképületekben számos érdekes múzeum, izgalmas galéria közt válogathat, a nagyvárosi élményeket kereső órákig bolyonghat az élettel teli, nyüzsgő, színvonalas vendéglátóhelyekkel zsúfolt sétálóövezetben, de a csak italra és szórakozásra vágyó fiatal is kifejlett party kultúrát lelhet a bulinegyedként is elhíresülő szlovák főváros belvárosában.

A pozsonyi belváros jól körülhatárolható részekből áll. A tulajdonképpeni Óváros, középkori eredetű utca szerkezetével, a futurisztikus Új Hídról jövő többsávos autóút, a Námestie SNP és a Hviezdoslavovo námestie között terül el. Ennek a területnek szinte minden utcája sétálóövezet, a látnivalók zöme és a vendéglátóhelyek nagy része is itt található.

A Duna rakpartja, a Štúrova ulica és a Hviezdoslavovo námestie által határolt elegáns belvárosi rész igazi pesti hangulattal bír, a XIX.-XX. század fordulóján épült ki. Főleg szállodákat, színházakat, elegánsabb éttermeket találunk itt.

Az Óváros északi kapujától, a Mihály-toronytól északra fekszik a Grassalkovich-palota, a Köztársasági Elnöki Hivatal és egy nyüzsgő bevásárló- és szórakozónegyed, melynek fő tengelye az Obchodná ulica.

Főbb látnivalók

Szent Márton-dóm

A magyar királyok koronázási temploma a gótikus eredetű Szent Márton-dóm.

Óvárosháza

A Fő téren álló épület öt évszázad három építészeti stílusát vonultatja fel, tornyából parádés panoráma nyílik a városra.

Prímási Palota

Az egyedülálló pozsonyi falikárpitok otthona a város legszebb klasszicista palotája.

Fő tér

A Pozsony Óvárosának központi részén elhelyezkedő Fő tér (Hlavné námestie) a város társasági életének központja, több forgalmas sétálóutca is itt fut össze. A hangulatos sétateret barokk, klasszicista és szecessziós épületek övezik, jó időben teraszos vendéglátóhelyek sorjáznak az épületek aljában.

Legfőbb nevezetessége a már említett Óvárosháza. A tér közepén álló Roland-kút a város népszerű találkahelye. A szökőkút már 1572 óta ékesíti a teret. Az Óvárosházától jobbra álló rokokó épület az Apponyi-palota, termeiben ma a Városi Múzeum kiállításai láthatók. A földszinten szőlészeti-borászati, az emeleten a barokktól a biedermeierig tartó korszakot felölelő bútorkiállítás látható.

Ferenciek tere (Františkanské námestie)

A hangulatos tér tulajdonképpen a Fő tér északi nyúlványa, közepén Magyarország egyik legrégibb Mária-oszlopával. Két fő látnivalója a Ferences templom (Kostol františkanov) és a Mirbach-palota.

Ferences templom

A tér végén, a jobb oldalon áll a gótikus eredetű, de az átalakításoknak köszönhetően ma már barokk külsejű templom. Szép a barokk főoltár, a rokokó szószék, de a legfontosabb látnivaló, a sajnos általában zárva tartott 1380-ban épült eredeti gótikus Szent János-kápolna, Pozsony legrégebbi szakrális műemléke. Érdemes a templomtól balra eső Františkanska utcából is megcsodálni a gyönyörű gótikus kápolna négyosztatú támfalakkal megerősített falait, a csúcsíves gótikus ablakokat és a kis gótikus huszártornyot. A templomban a diadalívtől kissé jobbra, egy üvegkoporsóban őrzik Szent Reparatus keresztény vértanú mumifikálódott testét. Történelmi érdekesség, hogy 1526-ban, a mohácsi csatában elveszett II.Lajos király halála után, ebben a templomban választottak először a városban magyar királyt, Habsburg Ferdinándot.

Mirbach-palota

A ferences templommal szemben álló rokokó stílusú palotában a Pozsonyi Városi Galéria állandó és időszaki kiállításait láthatjuk. A barokk ornamentikával gazdagon díszített belső terekben berendezett gyűjtemények legérdekesebb része a XVIII. századi francia rokokó kőnyomat- és rézmetszetgyűjtemény, melyek 290 darab fakazettát borítanak. Különösen izgalmasak a Rubens Medici-ciklusának teljes sorozatát felölelő reprodukciók. Nyitva K-V: 11-18, belépő: 3,50 €, kedv.: 2 €

Korzó

A hagyományos pozsonyi korzózás, a legnépszerűbb óvárosi sétaútvonal a Mihály-kaputól a Michalská ulicán át, a Sedlárská Ulicán a Fő térig, onnan a Rybárská bránán a Hviezdoslav térig tart. Az útvonalat végig teraszos vendéglátóhelyek, kávéházak, cukrászdák, éttermek, bárok, kis üzletek szegélyezik.

Mihály-torony

Az Óváros északi kapuját képező Michalská veža az egyetlen fennmaradt középkori városkapu, melynek a kis középkori házak közé beszorított jellegzetes sziluettje a város egyik jelképe. A XIV. századi eredetű építmény számos építészeti átalakításon esett át, ma is látható barokk tornyát Mária Terézia idejében kapta. A tornyot két okból is érdemes felkeresni, egyrészt a több száz éves fegyverekből álló kiállítás, másrészt pedig a torony felső szintjéről feltáruló csodálatos kilátás miatt.

Belépő: 4,30 €, kedv.: 2,50 €, nyitva: K-P: 10-17, Sz-V: 11-18

Óvárosi köztéri szobrok

Az utóbbi években egyre több, óriási népszerűségnek örvendő vicces szoborral gazdagodott az óváros. Ezek az alkotások nem híres emberek monumentális szobrai, hanem a járókelők közt szerényen meghúzódó szellemes alkotások. Sokszor úgy jövünk rá, hol is vannak, hogy egy kisebb fotózó tömeg veszi körül őket. A legfurcsább bronzfigura kétség kívül a „Kandi”, azaz Čumil, egy csatornából kikandikáló vidám kis alak. A lassan Pozsony egyik jelképévé váló szobrot a Panská és a Rybárska brána utca sarkán találjuk. A másik népszerű alak „Schöne Nazi” a Fő tér sarkán a Rybárska brána utcán áll, széles mosollyal kalapját üdvözlésre emelve. A Fő téren Napóleon egyik katonája könyököl egy pad szélére, hálás fényképtémát szolgáltatva.

Sétatér (Hviezdoslavovo námestie)

Az Óváros déli oldalát határoló egykori Sétatér, ma Hviezdoslav tér, Pozsony legnagyvárosiasabb tere, impozáns, elegáns épületeinek nagy része a századfordulón épült. Az árnyas, parkos tér különösen jó időben hangulatos, kiülős helyek sorjáznak mindkét oldalán. Egyik végét a monumentális Nemzeti Színház épülete zárja le, mely a Budapestről is ismerős bécsi Helmer és Fellner színháztervező építész páros alkotása. Előtte a város legszebb szökőkútja, a Ganümédesz-kút áll. A tér déli oldalának nagy részét foglalja el a híres, elegáns Carlton szálló monumentális épülete. A Duna felé láthatjuk a Vigadó (Reduta) díszes épületét és vele szemben a Štúr térről nyílik a több egymás melletti épületben elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Galéria.

Pozsony legnagyobb képzőművészeti gyűjteményében a gótikus szárnyas oltároktól a díszes barokk műtárgyakon át magyar, szlovák és európai festők alkotásaiig terjed a hatalmas gyűjtemény. Külön figyelmet érdemel a sokáig Pozsonyban élő és alkotó Franz Xaver Messerschmidt osztrák szobrász ún. Karakterfej sorozatának néhány eleme. Nyitva: 10-18, H zárva, Csüt. 12-20, belépő: nincs (2014)

Grassalkovich-palota

A belvárostól északra a Hodžovo námestie terén áll az impozáns késő barokk stílusú Grassalkovich-palota, mely manapság köztársasági elnöki rezidenciaként szolgál. Hálás fotótéma a színes egyenruhában pózoló díszőrség, ill. az őrségváltás. Az 1760-ban épült elegáns épület mögött terül el Pozsony legszebb nyilvános parkja. Eredetileg a palota kertje volt, majd közparkká lett, az 1999-ben véget ért nagy átalakítást követően barokk stílusú franciakertté alakították, melyben számos modern, sokszor egészen meghökkentő, avantgárd szobrokat, installációkat csodálhatunk meg.

Új Híd

A szocialista Pozsony jelképének számító Új Hidat (Novy Most) az 1970-es évek elején építették. Építésekor szinte az egész egykori pozsonyi zsidónegyedet lerombolták, számtalan régi műemlék vált a szocialista városrendezés áldozatává. A 95 méter magas híd tetején, a közkeletű nevén UFO-nak hívott építményben egy drága étterem működik, a felette lévő kilátóból élvezhetjük a panorámát. (Lift: 6,50 €)

Váralja

Az Új Híd építésekor a Váralja negyed nagy része megsemmisült, manapság alig pár utcából áll ez a hangulatos kis körzet. Itt találjuk Pozsony talán legérdekesebb régi épületét a ’Jó Pásztorhoz címzett házat’, mely jelenleg óramúzeumként funkcionál. A rendkívül keskeny, díszes rokokó épület önmagában is nagyon különleges élményt nyújt. Belépő: 2,30 €, kedv.:1,50 €, nyitva: K-P: 10-17, Sz-V: 11-18

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!