A magyar szecesszió ékszerszekrénye

A magyar szecesszió gyöngyszeme, Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása, a falainak káprázatos színe miatt csak Kék-templomnak hívott pozsonyi Szent Erzsébet-templom. A templomból, a plébániából, valamint a gimnáziumból álló épületegyüttes a belvárostól pár perces sétával érhető el.

A templom története és leírása

A legenda szerint Árpád-házi Erzsébetet férjének rokonsága meg akarta akadályozni abban, hogy a családi vagyonból a szegényeket támogassa. Egyszer titokban élelmet vitt az éhezőknek, amikor sógora feltartóztatta, Erzsébet azzal védekezett, hogy ő csak rózsákat visz magával, majd kinyitotta kötényét, amely a téli hideg ellenére, láss csodát, valóban rózsákkal volt tele.

Az építkezés fő mecénása, Szapáry M. Gabriella grófnő gondoskodott róla, hogy Szent Erzsébet ereklyéit Bécsből Pozsonyba szállítsák, és az 1913. október 11.-én felszentelt új templomban helyezzék el. A templomot Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel, de Erzsébet királyné (Sissi) szimbolikus mauzóleumaként építették. Lechner Ödönt, az akkor már elismert építészt a tervezésnél és az építésnél sem a határidő sem a pénz nem érdekelte túlságosan, célja az volt, hogy tökéleteset alkosson. A mű végül pompásra sikeredett, a magyar szecesszió egyik legsikerültebb, legtisztább alkotása ez a templom. A templom felszentelésére Lechner halála előtt nem sokkal került sor.

A Kék-templom a régi hagyományokat és a történelmi stílusokat igen szépen ötvözi. Az egész külső megjelenésen a népies építészet elemei uralkodnak. Ezzel a templom a népies-szecesszió egyik legtipikusabb példája. A torony gazdagon díszített vonalakkal, mozaikokkal. A torony tetején kettős kereszt van elhelyezve.  Legfeltűnőbb része a 37 méter magas, henger alakú torony, melynek külsejét a Zsolnay-gyár által készített káprázatosan szép kék majolika és a zománcozott tetőcserép határozza meg.

A kapu fölötti részt egy olasz mozaik díszíti a Szent Erzsébet legendájából ismert rózsamotívummal. Eredetileg itt állt a Sissi királynőt megörökítő márvány dombormű is, melyet azonban 1921-ben a csehszlovák hatóságok ma már a stílusában a templomhoz igazodó úgyszintén kékre festett plébánia épületébe űzték számon.

A templom belseje szintén nagyon bájos, még a bútorzat nagy része is világoskék. A mennyezet kék boltozata mintázott rózsákkal van teletűzdelve, bejárat feletti részén pedig 12 fehér csillag van. Kékre festett padsorainak támlái alulról felfelé keskenyednek, rajta népies mézeskalács-, tulipán- és madárfejformákat látunk. A főoltár oltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja, de érdemes körbejárnunk, és megcsodálni a többi szecessziós festményt is.

A templomtól északra, a Grösslingová utcában találjuk az 1908-ban szintén Lechner Ödön tervei alapján épült szecessziós gimnáziumot.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bezručova ulica 2.

Megközelítés:

A belváros szélétől, a Štúrova utcából nyíló Grösslingova utcán keresztül 5-10 perc séta, vagy a Kamenné namestié-n lévő bevásárlóközpont mellett futó Dunajská utcán, majd jobbra egy gyalogos átjárón át.

Nyitva tartás: H – Sz: 06.30 – 08.00, 17.30 – 19.30, V: 07.30 – 12.30, 17.30 – 19.30

Belépő: a templom a nyitva tartási idő alatt szabadon látogatható, azon kívül a bejárat mögötti rácsos részen át lehet bekukkantani.