Pozsony hamisítatlan közép-európai hangulatának, gazdag történelmének, szépen felújított, élettel teli belvárosának, kulturális műemlékeinek, könnyű megközelíthetőségének köszönhetően ideális kirándulási célpont. A Budapest, Bécs és Prága között, a hömpölygő Duna partjain fekvő város Európa egyik legfiatalabb fővárosa, mindhárom városból őriz valamit a kicsinosított történelmi belváros hangulata.

A magyar történelemben évszázadokon át kiemelkedő szerepet játszó Pozsony, Buda török általi bevétele után a magyar országrész fővárosa lett, itt a Szent Márton-dómban koronázták a magyar királyokat egészen 1848-ig. A pozsonyi belváros sikeresen átvészelte a XIX-XX. századi nagy átépítéseket, így megőrizve óvárosának középkori eredetű szerkezetét, régi épületeit.

A város ékessége a Duna partján magasan trónoló, hamvaiból nemrégiben főnixként újjászülető monumentális vár, Pozsony szimbóluma. Kihagyhatatlan látnivaló az impozáns Szent Márton-dóm, ahol 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg. A szinte teljes egészében sétálóövezetté nyilvánított óváros megannyi értékes műemlékkel büszkélkedhet. Kávéházakkal, éttermekkel körbevett csodaszép főtere a város társasági életének központja, itt találjuk Pozsony egyik legérdekesebb múzeumát a több évszázad építészeti stílusait vegyítő Óvárosháza történelmi épületét.

Az esztergomi érsek egykori palotájában, a klasszicista stílusú Prímási Palotában ma egy gyönyörű, reneszánsz gobelingyűjtemény látható, a pozsonyi rokokó remekének számító Mirbach-palotában pedig történelmi grafikák gazdag gyűjteménye várja a látogatót.

A belvárostól nem messze a mesésen szép Kék-templom a magyar szecesszió ékszerszekrénye, Lechner Ödön egyik legsikerültebb alkotása kápráztatja el a látogatókat.

A szórakozni vágyó látogatók is igazán otthon érezhetik magukat a belváros számtalan, igényes, nyugati színvonalú, nemzetközi éttermeiben, szórakozóhelyein, nosztalgikus kávéházaiban, kitűnő cseh és szlovák söröket csapoló autentikus sörözőiben.

A várostól nem messze a Duna és a Morva összefolyásánál egy magas sziklaszirten trónol a Kárpát-medence nyugati kapuja, a romantikus Dévény várának romja.

A Pozsonytól északra húzódó Kis-Kárpátok Szlovákia egyik híres borvidéke, az erdős hegyek déli lankáit szőlőültetvények borítják, a hegyek közt vadregényes várak, várromok rejtőznek. A legnépszerűbb látnivaló Vöröskő vára, páratlan antik bútorkiállításával és a romantikus szomolányi várkastély. A leglátványosabb várromokat általában rövid gyalogtúrával közelíthetjük meg, Detrekő, Korlátkő vagy Jókő vára is megér egy jó kis túrát.