Ahová a tükék kirándulnak

A Tettye, három oldalról a Mecsek hegyei által határolt fennsíkja a pécsiek kedvelt kirándulóhelye. A kellemes hangulatú, mindig élettel teli, nagy kiterjedésű park bővelkedik látnivalókban, középkori romok közt bóklászhatunk, arborétumban csodálhatjuk a növényeket, barlangba bújhatunk, fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, de gyerekeink sem unatkoznak a hatalmas, jól felszerelt játszótéren.

Tettyei romok

A park központi részén találjuk Szathmáry György pécsi püspök XVI. század elején épült reneszánsz nyári palotájának romjait. Az épület 1543-ban a törökök kezére került, akik derviskolostorrá alakították. A Tettye név eredete is erre vezethető vissza, hiszen törökül a „tekke” kolostort jelent. A török időszak után az épület pusztulásnak indult, 1830-ban a város le is akarta bontatni, de az öreg falak ellenálltak a csákányoknak, majd, a XX. század elején már állagmegóvási munkálatokat is végeztek a romokon.

Az egyik falmaradványon, egy nem túl esztétikus, rozsdásodó kilátóról tekinthetünk körbe a csodálatos Tettyei katlanon. A romok között nyaranta szabadtéri színpad működik.

Tettyei Mésztufabarlang

A romoktól délre, a játszótér alatt található a mésztufabarlang egyedülálló geológiai képződménye. A mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufába a Tettye-forrás vize beszivárgott, feloldotta a mészanyagot, és kialakította a barlangot. A járatokat az idő folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a földalatti üregek lakóhelyként is szolgáltak.

Az 1900-as évek elején igazi turista attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal és egyéb ijesztő lényekkel rémisztgették a látogatókat. A papírmasé sárkány ma is a barlang jelképe, bár ez már nem az eredeti, és a szájában lángnyelvek helyett egy projektor van.

A misztikus, földalatti üregrendszer 2008-tól ismét látogatható, interaktív kiállítás keretei között ismerkedhetünk a barlangok világával, az üreget alkotó kőzetekkel, és egy kis berendezett barlanglakást is láthatunk.

A barlang csak vezetéssel látogatható.

Pintér-kert

A Tettyére vezető Magaslati út hegy felőli oldalán hozta létre az 1920-as években Pintér János banktisztviselő a nevét őrző kertet. A terület kedvező klímáját kihasználva elsősorban örökzöldeket telepített ide. A kert legnagyobb értéke a számos orchideafaj, de találhatók a Mecsekben őshonos növények is szép számmal. A legérdekesebbek a mediterrán, szubmediterrán növénytársulások, többek közt fügefák, gránátalma, júdásfa, és a sok helyen álló molyhos tölgy. A kert a májusi virágzáskor a legszebb. 2013-ban a kertet teljesen felújították, új, a 20-as éveket idéző kerítésre cserélték le a régit, megnyitották a park felső részét is a látogatók előtt, és a kert bejárati részén létrehoztak egy főként vakok és gyengénlátók részére kialakított illatösvényt.

Havi-hegy

Sokak véleménye szerint Pécs legromantikusabb helye a Havi-hegy szikrázóan fehér mészkőtömbje, tetején hazánk legmeghökkentőbb feszületével és a bájos, hófehér kápolnával. A szikla tetején álló keresztet Rétfalvi Sándor szobrászművész készítette 1973-ban. A megrázó erejű bronzkereszt mellől fantasztikus kilátás nyílik a városra.

A szépen kialakított sétaúton a feszülettől nem messze jutunk ki a Havi-hegy mediterrán jellegű, mandulalafákkal pettyezett platójára, ahol a Havas Boldogasszony tiszteletére szentelt, 1690-es években emelt kápolna fekszik. A város számtalan pontjáról jól látható templomot a pestisjárvány elmúlásának emlékére építették, építőanyagát a város lakói, fogadalmukhoz híven, maguk hordták fel a dombtetőre. A búcsújáró hely az 1780-as tűzvész után kapta jelenlegi formáját, akkor készült barokk bútorzata is.

Kilátó

A Tettye étterem mögül indul a lépcsőkkel megtámogatott sétaút az elképesztő kilátást nyújtó Balázs-pihenőhöz. 20-25 perc alatt érünk fel a korláttal védett, sziklába vájt lépcsőkön a kilátóhoz, útközben végig egyre pazarabb kilátást élvezve.

Játszótér

A park szinte teljes alsó részét elfoglaló játszótér hosszú csúszdáival a kisgyerekes családok egyik legnépszerűbb célpontja. Az egész piciktől a nagyobb gyerekekig mindenki talál itt magának való szórakozást.

Tüke Borház

A felnőttek figyelmét valószínűleg jobban felcsigázza a park keleti oldalán, a hangulatos szőlőtőkék mellett található Tüke Borház, mely a város borkínálatának méltó bemutatóhelye. Mintegy 50 féle bort és pezsgőt kóstolhat az ide látogató borissza vendég.

Gyakorlati tudnivalók

Mésztufabarlang

Nyitva: márc. 15. – ápr. 30. H –P: 10-17, Szo – V: 10 – 18

                máj. 1. – okt. 31. H – V: 10 – 19

                nov. 1. – márc. 14 H – P: 11-16, Szo  -V: 10-16

Belépő: felnőtt: 800 Ft, 2-14 éves korig: 550 Ft, diák, nyugdíjas: 600 Ft/fő, 2 év alatt ingyenes

Vezetések fél óránként indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt 30 perccel.

Telefon: 72/211-830, 30/580-3424

http://www.barlangpecs.hu/

Pintér-kert

Nyitva: máj. 1 – okt. 31.: H-Cs: 8.00-16.00, P: 8.00-14.00
Szo-V és ünnepnapokon: 10.00-18.00
nov. 1 – ápr. 30.: H-Cs. 8.00-16.00, P: 8.00-14.00

Belépő: 400 Ft, 2 év alatt ingyenes

http://ddnp.hu/pinter-kert

Tüke Borház

Cím: Pécs, Böckh J. U. 39/2

Nyitva: H – Szo: 11-24, V: 11-23

http://tukeborhaz.hu

Megközelítés: A Tettyére a 33-as helyi buszjárat visz fel a város központjából. Autóval a Magaslati úton, vagy a Tettye utcán érkezhetünk a parkhoz.