„És akkor jött a Tenkes kapitánya…”

Szinte nincs olyan magyar, ki nem ismerné talán a legnépszerűbb tévésorozatot, melynek nagy részét a siklósi várban forgatták. Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye a Tenkes alján, Siklós városának közepén, egy magaslaton emelkedik.

Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. Az épületegyüttes magja maga a várkastély, melyet várfalak, tornyok és bástyák öveznek.

A siklósi vár története

A vár a tatárjárás utáni korszakban épült, egy 1294-es oklevél említi először. A Siklósi nevű nemesi család lakta, míg 1387-ben Zsigmond király el nem kobozta tőlük. Onnantól egy évszázadon át a Garai család birtokolta. A vár fénykorát II. Garai Miklós nádor uralma idején élte, ő építtette át az erődítményt kényelmes gótikus várkastéllyá.

1401-ben több hónapig tartották itt házi őrizetben Zsigmond királyt egy főúri felkelés miatt, de Garai Miklós inkább vendéglátója volt a királynak, mintsem őrzője. Zsigmondnak sem lehetett túl megrázó az élmény, hiszen jutalomból fogva tartóját hamarosan a nádori címhez segítette.

1440-re kiépültek védőművei, így az Ulászló király seregét erősítő Hunyadi János sem tudta bevenni. 1482-ben már ismét királyi birtok, Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak ajándékozta, később a Perényi főúri család lakta, ők a XVI. század elején reneszánsz stílusban alakíttatták át a várépületet.

Perényi Imre nádor felesége volt a legendás Kanizsai Dorottya, nevével Mohácsnál is találkozhatunk, hiszen ő temettette el a tragikus mohácsi csatában temetetlenül heverő több ezer katonát.

1543-ban háromnapos harc után Szulejmán serege elfoglalta, majd az Oszmán Birodalom 1686-ig – a Habsburgok által történt felszabadításáig – jelentős katonai támaszpontként használta. A vár később császári birtok lett, így megmenekült a magyarországi várak sorsától, nem rombolták le.

1728-tól a Batthyány család a tulajdonos, 1849-ben Batthyány Kázmér aktív politikai szerepvállalása miatt a forradalomban, magyar külügyminiszter volt, a császár elkobozta a várat a családtól, Kázmér száműzetésben halt meg, majd 1873-től a Benyovszky család tulajdona. 1929-ben nyilvánították műemlékké, majd átalakítási célokkal a Honvédkincstár vásárolta meg 1943-ben. A második világháború során angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt. A háború során a vár erősen megrongálódott, 1956-tól kezdték rende hozni az épületet, turistaszálló is működött falai között.

2009 és 2011 között teljesen felújították, kialakítottak egy látogatóközpontot is, rendszeresen várjátékokat, színi előadásokat és más kulturális programokat rendeznek. 2013-ban a vár felújításának újabb ütemét kezdték, előreláthatólag 2014-ben adják át az új részeket.

A vár látogatása

A nagyszabású felújítási munkák után a vár ismét régi fényében ragyog. Az erődítmény három részből áll, a külső vagy alsó vár területe ma egy szépen gondozott park, innen jutunk a jelképes felvonóhídon keresztül a belső vár bejáratát képező, hatalmas barbakánhoz, amelyen a Batthyány család címere látható. Érdemes felmászni a barbakán gyilokjárójához, egyrészt a környékre nyíló szép kilátás miatt, másrészt innen kitűnően szemre vehetjük a belső vár pártázatos középkori falait, ill. a négyzet alakú várkastélyt.

A masszív várkastély kapuján belépve a négyszögletes várudvarba jutunk. Az udvarból nyílnak a különböző kiállítások bejáratai. Egyből jobbra tudunk lemenni a várbörtönbe, ahol a szűk, sötét tömlöcökben korabeli kínzóeszközök teszik szemléletessé a fogvatartottak hétköznapjait.

A börtön melletti termekben szőlő- és bormúzeumot rendeztek be, a siklós-villányi borvidék boraiból vásárolhatunk is a shop-ban.

Az udvarból jutunk be a főbb állandó kiállításoknak otthont adó szárnyba, itt találjuk a meglehetősen szerény reneszánsz bútorkiállítást, feljebb a középkori fegyverekkel megspékelt vártörténeti és a hadtörténeti kiállítást.

A legnépszerűbb kiállítás a Tenkes kapitánya Panoptikum, amely szintén felújítva mutatja be a filmsorozat egyik ominózus jelenetét.

A vár művészettörténetileg legértékesebb részei a gótikus hálóboltozatos várkápolna, és az ún. Zsigmond-szoba, ahol egy gyönyörű középkori kandallót látunk, és a gótikus stílusú zárt Zsigmond-erkély is innen nyílik. Az erkélyt érdemes kívülről a várfalról is megcsodálni.

A várkápolnában nyugszik az 1848-as forradalmi kormány külügyminisztere, Batthyány Kázmér, az emigrációban elhunyt gróf hamvait a 80-as években hozták ide Párizsból.

Mindenképpen érdemes körülsétálni a várépületet, a felújított Várkert hatalmas vadgesztenyefái közül kibukkanó épület látványa felejthetetlen.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

7800 Siklós, Vajda János tér 8

Nyitva tartás:

Márc.: K - V 09.30 – 17.00

Ápr.: K - V 09.30 - 17.30

Máj. - jún.: H - V 09.30  - 18.00

Júl. - aug.: H - V 09.30 - 19.00

Téli nyitva tartás: hétvégén és ünnepnapokon: 09.30 – 16.30

Belépődíjak:

Felnőtt: 1500 Ft

Diák/nyugdíjas: 750 Ft

Gyermekek (6-14): 500 Ft

Telefonszám:

(72) 579 427

http://www.siklosivar.hu