Püspöki pompa, titkos alagút

A négytornyú Székesegyház mellett álló mustársárga színű épület a Pécsi Püspökség központja, a mindenkori pécsi püspökök rezidenciája. A 2015-ben a nagyközönség részére is megnyitott, gondosan berendezett termekben izgalmas utazást tehetünk a Püspökség változatos múltjában, bepillanthatunk a főpapok mindennapjaiba, lakótereibe.

A Püspöki Palota rövid története

A Székesegyház nyugati oldalán álló terület már a XII. században kiépült a püspökség központjaként. A Püspökvárnak is nevezett komplexum külön várfalat kapott, az évszázadok folyamán több átalakításon is átesett, a középkori jellegre leginkább az épületegyüttes délkeleti oldalán álló Barbakán bástyája emlékeztet.

A középkori eredet látható formáit a későbbi átépítések szinte teljesen eltüntették. A reneszánsz korban a palotát jelentősen átalakították és kibővítették, a XVIII. század második felében Klimó György püspök az egész épületet teljesen átépítette, egységes barokk homlokzatot kaptak az épületek.

A palota ma is látható arculata a XIX. században alakult ki, Scitovszky püspök megbízásából 1838-52 között végezték el az utolsó nagyobb átalakítást, ekkor építették át a tér felé néző homlokzatot neoreneszánsz stílusúvá.

A jelenleg is a Pécsi Püspökség központjaként, a püspök úr rezidenciájaként és munkahelyeként funkcionáló épületegyüttes egy részét 2015-ben nyitották meg az érdeklődők előtt.

A Püspöki Palota látogatása

A palotát csak csoportosan, szakvezetővel tudjuk megnézni, belépőjegyet az új, Magtár Látogatóközpontban válthatunk. A látogatás a Püspöki Palota Dóm tér felőli főbejáratán keresztül indul. A kapualj őrzi az egyik legkorábbi emléket, a védelmi célokat szolgáló vastag fal emlékeztet a középkori időkre. Jobbra megyünk fel a díszes lépcsőházon keresztül az emeletre, ahonnan a korabeli enteriőrökkel berendezett termeken, szalonokon át folytatódik utunk.

A lépcsőház felső szintjén hatalmas, XVII. századi falikárpitokat láthatunk, melyeket Mária Terézia császárnő ajándékozott a püspökségnek. A látogatható termeket a különböző koroknak megfelelő stílusban rendezték be. Az egyedi díszítésű barokk, biedermeier, neoreneszánsz és neobarokk bútorok, festmények, berendezési tárgyak segítségével különböző korok főpásztorainak élete tárul elénk. Érdemes néha kipillantani az ablakokon, különleges perspektívából láthatjuk a Dómot és a teret. A falakon a püspökök portréi kísérik figyelemmel látogatásunkat.

A Püspöki Palota szökőkúttal, csobogókkal díszített romantikus kertjéből ereszkedünk le a hajdani borospincébe. A pincét a magtárral összekötő alagutat azonban nemcsak bor tárolására használták, hanem a kommunizmus évei alatt, mikor az államhatalom „fülei” az egész rezidenciát behálózták, itt a titkos alagútban tudott a püspök bizalmas beszélgetéseket folytatni a lehallgatás veszélye nélkül.

Az alagútban az egyházüldözés vészterhes korszakának emléket állító kiállításon ismerkedhetünk meg az ellenálló papok történetével, a kommunista elnyomás eszközeivel, a koncepciós perekkel. A XVIII. századi borospincében eredeti tölgyfahordókat láthatunk és a négy dél-dunántúli (pécsi, villányi, szekszárdi, tolnai) borvidék kultúráját ismerhetjük meg. A látogatás a Magtár épületben ér véget.

A palota délkeleti sarkánál jutahatunk be a kapun keresztül a falakat övező kertbe, ahonnan egy kis felvonóhídon érjük el a kör alakú, impozáns bástyát, a Barbakánt. A tetejére is fel tudunk menni, a lőréseken át pillanthatunk ki a városra. A gótikus stílusú kapuerőd a hajdani püspökvár falrendszerének része volt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pécs, Dóm tér 2.

Telefon: +36-30/373-89-00,  +36-72/513-057

Nyitvatartás: máj. 1. – szept. 30: H – P: 10.00, 14.00, hétvégén 10.00 és 12.00 óra, okt. 1 – ápr. 30: hétvégén 10.00-kor, hétközben 14 órakor indulnak vezetett látogatások.

Belépő: Felnőtt: 2500 Ft, kedv.: 1700 Ft, a belépő a vezetést is magában foglalja. Jegyek a Magtár Látogatóközpontban válthatók.

http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/puspoki-palota