Szurikáták a Mecsekben

 

A Mecsek oldalában lévő, gyönyörű környezetben fekvő pécsi állatkert teljesen felújítva, kibővítve várja látogatóit. A város tulajdonában álló, 2016 májusában újból megnyitott, több mint 50 esztendős állatkert, benne a belvárosból felköltöztetett akvárium-terráriummal kihagyhatatlan látnivalója a pécsi kirándulásnak.

Az állatkert látogatása

Az erdőben meghúzódó, eredetileg három és fél hektár területű pécsi Zoo 1960 óta várja a látogatókat. Az Európai Unió támogatásával közel 1,8 milliárd forintos beruházásból valódi édenkertet varázsoltak a többéves felújítás alatt az állatok és a vendégek számára egyaránt. Ma már közel 250 faj több mint 1000 egyede él a PécsZOO-ban.

A területet fél hektárral sikerült megnövelni, a 4 hektáros területen a legszembetűnőbb változás a modern, kétszintes, merész vonalvezetésű, nagy átriumos fogadóépület, melyben a kassza és a shop mellett kapott helyet a belvárosból idetelepített, népszerű akvárium-terrárium. A két szinten elhelyezkedő hüllő paradicsom a Zoo egyik legnagyobb erőssége, mintegy száz egzotikus állatfaj több száz egyedére csodálkozhatunk rá a jól átgondolt, kiképzett, modern bemutatóhelyen. Óriáskígyók, krokodilok, varánuszok, fura békák, rengeteg trópusi hal, cápa, rája teszi feledhetetlenné a látogatást.

A másik látványos elem, a fő épület mögötti részen kiképzett medence, a fókák birodalma, ahol a lelátókról időnként fóka-show szórakoztatja a nagyérdeműt.

Igazi nagyvadból, elsősorban a hely szűkössége miatt nem sokat látunk, az állatkert legnagyobb sztárjai az oroszlánok, a csimpánzok, a népszerű víziló páros, és a mindig fürge, folyamatosan figyelő szurikáták. Amúgy a leglátványosabb helyük, pont a szurikátáknak van.

Az egész állatkert akadálymentesített, kerekesszékkel, babakocsival is jól járhatók az utak, azonban vegyük figyelembe, hogy a terület a Mecsek oldalában korántsem sík terület, így kisebb-nagyobb emelkedők, lejtők előfordulnak. Szerencsére a kis térképen gondosan jelölve vannak az emelkedők, ill. babakocsival ajánlott útvonalat is berajzoltak. A fő épületben lift segíti a közlekedést.

Természetesen állatsimogató is van sok kecskével, nyuszival, zoo-csemegét a bejáratnál kaphatunk.

Egy dolgot hiányoltunk, mely sok állatkertnél igen jól működik, nem találkoztunk előre meghirdetett látványetetésekkel, állatbemutatókkal, show-val. Véletlenszerűen lehet elcsípni egy-egy etetést.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pécs, Ángyán János u.

Telefon: 06/20/266-1908

Nyitvatartás:

Márc.15. – ápr.: 9-17, máj.-aug.: 9-18, szept - okt.: 9 – 17, nov.-márc 14..: 9-16, pénztárzárás egy órával korábban.

Belépő

Felnőtt: 1990 Ft, diák/nyugd.: 1490 Ft, gyermek (3-14): 1300 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek): 4000 Ft, minden további gyermek: 500 Ft, 3 év alatt: 100 Ft

Megközelítés

Az állatkert a helyi 35-ös busszal érhető el, autóval a Mecsekre vezető Hunyadi úton, a pálos templomot elhagyva végig a szerpentinúton érjük el, ingyenes parkoló az állatkert bejárata előtt.

www.pecszoo.hu