A négytornyú jelkép

Magyarország egyik legimpozánsabb temploma, a Pécs jelképének számító négytornyú püspöki székesegyház. Az ezer éve itt álló templom az évszázadok során jelentős változásokon ment keresztül, mai neoromán formáját a XIX. század végén kapta. A templom káprázatos belső terét a kor legnevesebb festő- és szobrászművészei díszítették.

A dóm története

Szent István király 1009-ben alapította meg a pécsi püspökséget. A román stílusban felépített első székesegyházat, a tatárjárás után gótikus stílusban alakították át, majd a török hódoltság alatt elpusztult épületet barokk stílusban építették újjá.

A székesegyház mai neoromán stílusa a bécsi Friedrich von Schmidt tervei alapján készült 1882 és 1891 között. Az építész célja egy részben valós, részben elképzelt Árpád-kori, itáliai hatásokat mutató román stílusú templom létrehozása volt, ami valljuk be őszintén, kitűnően sikerült. Pécs mediterrán jellegét nagyszerűen erősíti az észak-olasz katedrálisokra hajazó székesegyház.

A dóm külső része

A Dóm teret uraló monumentális főhomlokzatot a tizenkét apostol szobra díszíti. Érdemes elsétálni balra a nyugati homlokzat elé, a szépen felújított hófehér homlokzatot a Pisa-i dóm ihlette. A keleti oldal hatalmas neoromán apszisai is felejthetetlen látványt nyújtanak. A főbejárat gigászi bronzkapuja szőlőtőkét formál, a belső kapu felületét bibliai jelenetsor borítja.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően immár a székesegyház északi oldalának környéke is rendezett benyomást kelt. A templom nyugati homlokzatától nem messze hozták létre a teljesen felújított Magtárépületben a Pécsi Egyházmegye látogatóközpontját, ahol a Püspökség turisztikai látnivalóiról kapunk részletes információkat, belépőket vásárolhatunk, és egy kellemes moziteremben remek animációval fűszerezett filmet nézhetünk meg az épületek történetéről.

Érdemes felmenni a városfalon kialakított sétányra, ahonnan egy teljesen más perspektívából figyelhetjük meg a négytornyú székesegyházat. Az északi oldalon, a városfal és a templom között fekszik az Aranyos Mária-kápolna romkertje, ill. a Középkori Egyetem régészeti kiállítása. Ezen a helyen alapította Nagy Lajos király 1367-ben az első pécsi egyetemet.

A székesegyház belső tere

A belülről kék és arany színekben pompázó székesegyházban a lépcsők tetején álló baldachinos főoltár, ami először megragadja pillantásunkat. A főhajó gyönyörű kazettás famennyezetét a tizenkét apostol alakja díszíti.

A mellékoltárok közül a legérdekesebbek, a kincstárként is használatos Mária-kápolna, melynek falait Székely Bertalan freskói díszítik, a kazettás famennyezetű Jézus Szíve kápolna, ahol Lotz Károly falfestményeit láthatjuk és a Corpus Christi kápolna, amelyet szintén Lotz Károly freskói borítanak, s amelynek legértékesebb része egy szép reneszánsz, vörösmárvány szentségfülke. A kincstár legemlékezetesebb látnivalója egy XVI. századi alabástrom síremlék bibliai témájú, reneszánsz domborművekkel borítva.

Az egyik legérdekesebb alkotás az altemplom két lejáratát körülvevő, bibliai jeleneteket ábrázoló festett domborművek, amelyeket az eredeti, gótikus művek megmaradt töredékei alapján készített Zala György szobrászművész.

Az altemplomban találjuk Janus Pannonius síremlékét, a püspök földi maradványait a közelmúltban találták csak meg, 2008-ban helyezték itt örök nyugalomra a híres püspök-költőt.

Püspöki KincsTár, Dóm Kőtár, Torony

A nagyszabású felújítások után 2015-ben nyílt meg a nagyközönség számára az addig elzárt Püspöki Palota, az egyházművészeti kiállítás pedig a dómból  a Martyn-házként ismert épület felső szintjére költözött.

A gyönyörűen felújított Káptalan utcai épületet a dómtól keletre találjuk. A Pécsi Püspökség egyházi kincsei mellett számos képzőművészeti alkotást nézhetünk meg az ízlésesen berendezett termekben. A Püspöki Kincstár kiállítása nagyon kompakt és változatos, félóra alatt szinte mindent meg tudunk nézni. A Kincstár pénztáránál kell érdeklődni a Dóm Kőtár látogatásáról is, innen nyitják ki a kiállítást, ahol a középkori székesegyház faragványait láthatjuk.

A többszintes, hatalmas borospincét is magában foglaló Magtár Látogatóközpont konferenciák, közösségi események, kiállítások, művészeti bemutatók és a minőségi vendéglátás helyszíne.

Az új attrakciók közül talán a legizgalmasabb a Székesegyház délkeleti tornyában kiépített, látogatható kilátó. A templom belső teréből indul a meglehetősen sok lépcsőből álló út a harangok mellett a torony legfelső szintjéig. Mondanunk sem kell, hogy a panoráma rendkívüli, szinte az egész várost belátjuk fentről, a horizont a Mecsek vonulatától a Kálvária-dombon át a kápolnával koronázott Havi-hegyig terjed. Különleges nézőpontból láthatjuk a Dóm épületét, a többi tornyot és a Püspöki Palotát is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pécs, Dóm tér 1.

Nyitva tartás nyári időszakban (május 1-szeptember 30)

Hétfőtől csütörtökig: 9:00 - 17:00

Péntek: 9:00 – 21:00

Szombat: 9:00 – 17:00

Vasárnap: 11:30 – 17:00

 

Nyitva tartás téli időszakban (október 1-április 30)

Hétfőtől szombatig: 9:00 – 17:00

Vasárnap: 11:30 – 17:00

 

Belépő:

Felnőtt: 1900,-Ft Diák/nyugd./ped.: 1300,-Ft, családi jegy: 3500 Ft.

6 éven alul ingyenes.

Dóm Kőtár + Püspöki Kincstár

Felnőtt: 1200 Ft, kedv.: 800 Ft

Telefon: +36/30/373-8900

Az új pénztár a székesegyház nyugati kapuján üzemel, innen lehet a templomba is bemenni.

http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/szekesegyhaz