Ma is működő középkori muszlim imahely

Magyarország egyetlen középkori török temploma, amely mellett minaret is áll. A Pécs belvárosához közel található Jakováli Hasszán pasa dzsámija annyira eredeti, hogy még ma is használják a helyi muszlimok imahelyként.

A pécsi minareten kívül még két helyen, Egerben és Érden találunk minaretet, de azok egymagukban állnak, nincs mellettük dzsámi. Sajnos a pécsibe már nem lehet felmenni, viszont bőven kárpótol az eredeti állapotában helyreállított „élő” dzsámi és a mellette lévő török hódoltság korabeli fegyvereket, tárgyakat bemutató kis kiállítás.

A dzsámi története

A XVI. század második felében az akkoriban még a városfalakon kívül felépült dzsámi mellé Jakováli Hasszán pasa még egy iskolát és egy, a táncoló dervisek kolostorát is építtetett. A törökök kivonulása után a pécsi püspök közkórházat létesített az elpusztult kolostor helyén, és ennek kápolnájává alakíttatta át a dzsámit, így megóvva azt a pusztulástól. Az évszázadok során többször átalakított épületet az 1950-es, 60-as évekbeli restauráláskor az eredeti török állapotra alakították vissza. Azóta kettős funkcióval bír, egyrészt múzeumként, másrészt muzulmán imahelyként működik.

A dzsámi épülete

Az épület az utca szintjénél kissé lejjebb, két nagy épület közé ékelődik, a minaret a túlsó oldalán áll. A dzsámiban a szemközti fal közepén találjuk a Mekka felé tájolt lépcsős sztalaktit-boltozatos mihrab-ot, azaz az imafülkét. A tőle jobbra álló lépcsőzetes fából faragott szószék, az eredeti, kőből készült, jól sikerült pótlása.

A teljes belső berendezés a török kormány ajándéka. A falakon és a kupolán gazdagon festett növényi díszítések és Korán-idézetek láthatók. A kupola körbefutó díszítésének fehér és vörös csíkozása a fennmaradt eredeti részletek után készült rekonstrukció. Figyelemre méltóak a kupolába és a falakba helyezett, nyílásukkal kifelé néző befalazott cserépkorsók, amelyek a jó akusztikát biztosították. Eredetileg vékony vakolatréteg takarta e cserépnyílásokat, amit a bemutatás érdekében a helyreállításkor nem vakoltak vissza.

A kórház belső udvaráról egészen más perspektívából láthatjuk az épületegyüttest. A minaret innen tetőtől talpig megcsodálható. A dzsámiól balra lévő kórház gépkocsi portaként is használatos bejáratánál tudunk bemenni az udvarba, majd jobbra egy kis parkba érünk, innen nagyszerűen rálátunk a dzsámira és a minaretre is.

A dzámi bejárata előtti szobor Ibrahim Pecsevi oszmán történetírót ábrázolja, török szervezetek állíttatták 2016-ban.

A kiállítás

A kórház épületébe nyúló helyiségekben, közvetlenül a bejárat után találjuk a magyarországi török hódoltság korának tárgyi emlékeit, műalkotásait bemutató kiállítást. Láthatunk itt szablyákat, puskákat, íjakat, de a hétköznapi békés élet tárgyait, fémkancsókat, teáscsészéket, és szépen díszített selyem- és brokátruhákat is.

Gyakorlati tudnivalók

 Cím: Pécs, Rákóczi u. 2.

Telefon: 06/20/400-9301

E-mail: pecsidzsami@gmail.com 

Nyitva tartás: III.15 – X.31: K-V 10-18, az utolsó csoport 17.30-kor indul, XI.1 - III.14.: P - V: 10.00 - 16.00, K - Cs: csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, min. 24 órával a látogatás előtt telefonon kell bejelentkezni. H zárva.

A látogatás szakvezetéssel történik.

Péntekenként 13.00 - 14.30 iszlám imaóra van, ekkor a látogatás korlátozott!

Belépő: 1000 Ft, diák/nyugd.: 500 Ft, családi jegy: 2000 Ft

http://nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/jakovali_haszan_dzsami/