Félhold és kereszt

Pécs egyik jelképének számít a zöld kupolájával messziről is kitűnő, a Széchenyi tér legmagasabb pontján álló dzsámi, más néven Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom. Az épület a Magyarországon számos remekművel büszkélkedő török építészet egyik legnagyobb és legnagyszerűbb példája.  Az épületet többször átalakították, napjainkban katolikus templomként funkcionál.

A templom története

A dzsámi érdekesen tükrözi a vallások változását, hiszen a középkori, Szent Bertalan plébániatemplomból épült 1543 és 1546 között a török idők alatt. Az új muszlim imahely nevét a városba vonuló török csapatok vezetőjéről, Gázi Kászim pasáról kapta. Később a jezsuiták bontották le a minaretet, de az 1702-es átalakítás ellenére őrzi az iszlám vallás jegyeit. Mai formáját az 1939-es átalakítása során nyerte el. A Körmendy Nándor tervei alapján zajló építkezés nem titkolt célja az volt, hogy kiemelje az épület török jegyeit, az új részek ne tompítsák az eredeti alkotásokat.

A templom leírása

A szamárhátíves, kárpitmintás ablakok, a vörös-fehér csíkozású boltívek, a bronzlámpák, a Mekka irányába tájolt mihrab (imafülke), az itt-ott fellelhető Korán írásai és két mosómedence, melyek Gázi Kászim fürdőjében voltak (ma szenteltvíz tároló), mind a török időket idézik. 

Az új rész belső terében található gyönyörű festmények Gebauer Ernő festőművész keze nyomát őrzik. A főoltártól keletre azt a falfestményt láthatjuk, mely az 1945. évi nagy könyörgő körmenet emlékére készült, mikor a város lakói Jézus Szíve oltalmát kérték a háborús veszedelmek ellen. Nyugatra pedig azt, amikor Szűz Mária oltalmába veszi a pécsi egyházmegyét.

Felfedezhetjük a kóruskarzat mögött nyugatra azt a jelenetet, ahogy Szent István felajánlja országunkat a Boldogságos Szűzanyának. Keletre pedig Hunyadi János nándorfehérvári győzelmét a törökök fölött (a déli harangszó is ennek emlékére szól). A templom orgonáját 1942-ben a pécsi székhelyű Angster cég készítette.

Fontos részlet még a templom észak-keleti oldalán álló fém harangláb is – tervezője Bachman Zoltán –, mely alaphelyzetben öt méter magas, ám harangozáskor tizenhárom méter magasba emelkedik. Ez előtt áll Rétfalvi Sándor Szent Bertalan szobra.

A templom kupoláját kereszt és félhold is koronázza, igen ritka jelenség a mai világban, de rendkívül hálás fotótéma.

A turisták egy 2015-ben átadott kis látogatóközponton keresztül mehetnek be a templomba. A bejárat a tér felőli oldalon, lent található. A templom alatti folyosórészen egy interaktív elemekkel berendezett teremben ismerkedhetünk meg a templom változatos múltjával, az animációs film bemutatja, hogy az évszázadok alatt mennyit változott az épület. Innen az altemplomba jutunk, majd a kriptán keresztül megyünk fel a templom belső terébe.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

7621 Pécs, Széchenyi István tér 20.

Nyitvatartás nyári időszakban (május 1-szeptember 30)

Hétfőtől csütörtökig: 9:00 - 17:00

Péntek: 9:00 – 21:00

Szombat: 9:00 – 17:00

Vasárnap: 13:00 – 17:00

Nyitvatartás téli időszakban (október 1-április 30)

Hétfőtől szombatig: 9:00 – 17:00

Vasárnap: 13:00 – 17:00

Belépődíjak:

Felnőtt: 1900 Ft

Kedvezményes (diák, nyugd.): 1300 Ft

Családi jegy: 3500 Ft

Telefonszám:

(30) 373-8900

http://pecsiegyhazmegye.hu/latnivalok/dzsami