A legegyedibb magyar festőművész

Pécs egyik kihagyhatatlan látnivalója Magyarország egyik legnépszerűbb festőjének, Csontváry Kosztka Tivadar műveinek a legnagyobb gyűjteménye a belváros egyik neoreneszánsz épületében.

Csontváry, a festőművész

A Felvidéken született Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) későn érő típusnak volt mondható, egészen 41 éves koráig élte a patikusok hétköznapi életét Iglóban, akkor utazott csak Münchenbe festészetet tanulni. Előtte pár évvel, egy római útja során egy belső sugallatot követve határozta el, hogy ő lesz a világ egyik legnagyobb festője.

Stílusa teljesen egyéni, konkrét irányzatokhoz nem is igazán lehet besorolni. Legismertebb művei különböző utazásai során szerzett ihletei alapján készültek. Nagyszabású utazásokat tett a Szentföldön, Görögországban, Olaszországban, de az akkori Monarchiában tett útjairól is feledhetetlen alkotások készültek, gondoljunk csak a Nagy-Tarpataki vízesésre, vagy a boszniai képeire.

Jó másfél évtizedre tehető munkássága során sem kapta meg az elismertséget Magyarországon, élete utolsó éveiben elborult elmével élt. Végül 1919-ben elszegényedve halt meg. Életműve nagy valószínűséggel a feledés homályába veszik, ha nem talál rá Gerlóczy Gedeon fiatal építész a 30-as években. Az utókor igazán csak a 70-es évektől ismeri el a művészt, mára vitát kizáróan Magyarország legnépszerűbb festőművésze az egyedi életutat megjárt Csontváry.

 A kiállítás

A Csontváry Múzeum 1973-ban nyílt meg Pécsett, ez Csontváry legnagyobb gyűjteménye. A kiállítás nem túl nagy, 4-5 terem fogja át a művész életútját, a korai portrétanulmányoktól kezdve a legimpozánsabb, legnépszerűbb alkotásokig.

A teljesség igénye nélkül itt találjuk szűkebb pátriájában, a Felvidéken tett utak emlékeit, a Nagy-Tarpatak a Tátrában, ill. a Selmecbánya látképe c. festményét.

Főművei az épület egykori báltermében kaptak helyet, kitűnő, sejtelmes, misztikus megvilágításban, a Baalbek, a Magányos Cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben.

Egy másik teremben láthatjuk a Mediterrán világban tett utazásai által ihletett képeit, Castellamare, Taormina, Jajce, Mosztár, Athén, az ismertebbek közül.

Utolsó ismertebb képei közül a Marokkói tanító mindenki számára ismerős lehet a művészettörténeti tankönyvekből.

A kiállítás könnyen áttekinthető, kronológiai időrendben mutatja be a festőgéniusz életművét. A festmények abszolút ízlésesen, a kellő térben vannak kiállítva, bár a csoportok érkezése egy kissé megzavarhatja áhítatunkat.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pécs, Janus Pannonius u. 11.

Telefon: +36 72/310-544

Nyitva: K-V: 10.00 - 18.00

   

Belépő

Felnőtt 1200 Ft, diák/nyugd.: 600 Ft

http://www.jpm.hu