Világörökségünk az ókeresztény emlékek

Az UNESCO világörökséggé nyilvánított pécsi ókeresztény síremlékek páratlan élményt kínálnak a látogatóknak a pécsi Dóm tér alatt.

Az ókeresztény emlékek három különböző helyen tekinthetők meg, a Cella Septichora modern látogatóközpontja a Dóm téren, a legnagyobb bemutatóhely, a mauzóleum a Szent István téren, és egy kisebb kiállítás az Apáca utcában.

Az ókeresztény emlékek története

Az ezen a környéken élő ókeresztény közösség a 4. század körül számos fontos sírépítményt emelt, amely gazdagsága és nagysága a világon a második legjelentősebb az olaszországi nekropoliszok után. Pécs (a római Sopianae) városában, a római kori településtől északra már több mint 200 éve folytatnak régészeti kutatásokat, az elsőt, a Pál-Péter sírkamrát a 18. század végén találták. Azóta 16 sírkamrát, több száz sírt és még több késő római tárgyat tártak fel a kutatók.

A sírkamrák falfestése leginkább Róma katakombafestészetéhez hasonlítható. Ókeresztény szimbólumok, Krisztus-monogramok, eucharisztia (oltáriszentség) szimbólumok, bibliai jelenetek láthatóak itt. Az itteni emlékek úgy térnek el a balkáni és egyéb európai provinciákban található hasonló épületektől, hogy kétszintesek, egyszerre temetkezésre, illetve szertartásokra szolgáló kápolnák. 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Érdekes adalék, hogy a magyar világörökségi helyszínek közül egyedül a pécsi ókeresztény temető nyert kultúrtörténeti kategóriában felvételt a listára.

 

Cella Septichora látogatóközpont

A székesegyháztól nem messze épült modern, futurisztikus, fém-üveg látogatóközpont méltó bemutatóhelye az egyedülálló leleteknek. Mindhárom bemutatóhelyre itt kell megváltani a belépőjegyet.

A bejárat után egy hatalmas üvegtetővel fedett csarnokban található a névadó Cella Septichora, azaz a hétkaréjos sírépítmény. A domboldalba mélyített, 20 x 15 méteres épületet a IV. század végén, V. század elején kezdték el építeni, a tehetős személyek sírhelyének szánt létesítmény végül befejezetlen maradt. Látható falai akár 125 centiméter szélesek, itt-ott akár 2 méteres magasságban is megmaradtak.

Az épület mellől több, labirintusszerű földalatti folyosó vezet el a feltárt sírkamrákhoz, városfalrészletekhez. A sírkamrák közül a legérdekesebb, a Péter-Pál és a Korsós sírkamra.

Péter-Pál sírkamra

A már 1782-ben felfedezett több szintes sírkamrát felülről és alulról is meg lehet nézni. Kivételes épségben maradtak meg a bibliai jeleneteket ábrázoló, száraz vakolatra festett falfestmények, amelyek a IV. század utolsó éveiben készültek.

A sírkamrába benézve először Krisztus koszorúba foglalt monogramja, a krisztogram ragadja meg figyelmünket. Nem véletlenül lett ez a jelképe a pécsi világörökségnek. A krisztogramra két oldalán Péter és Pál apostol mutat fel. A többi freskó igen töredékesen maradt fenn, a bibliai témák, Ádám és Éva, Jónás próféta, Dániel története érdekes módon egyetlen jelenetbe van besűrítve.

Korsós sírkamra

A IV. század második felében készült sírépítmény a falát díszítő, halotti torokra utaló füles korsóról kapta a nevét. A falakon szőlőinda és szőlőlevél motívumokat láthatunk. A kamra melletti lépcsőn itt is több szintről pillanthatunk be az építménybe.

Ókeresztény Mauzóleum

A mauzóleum a látogatóközponttól nem messze a Székesegyházzal szembeni Szent István téren található. A sírkamra feletti kápolna szabadon álló alapfalai kívülről is jól láthatók a hozzá vezető lépcsősorról. A sírépítmény az egykor a teret díszítő vízlépcső elbontása után, 1975-ben került elő. A kétszintes épület téglalap alaprajzú, apszissal lezárt felső szintjét halotti lakomák céljára használták. Az elhunytakat a freskókkal díszített alsó, földalatti sírkamrában helyezték örök nyugalomra.

Az alsó szintre belépve a freskókkal borított sírkamrában egy kőszarkofágot találunk. Az apró kamra falát értékes, ószövetségi jeleneteket ábrázoló falfestmények között a legjobban megmaradtak, Ádám és Évát, valamint Dániel prófétát az oroszlánok között ábrázolják. A festmények valószínűleg a 350-es években készültek.

Apáca utcai síremlékek

Az Apáca u. 8. sz. házban az ókeresztény síremlékek újabb csoportját találták meg, közöttük egy téglából és kőből épült festett falu ikersírt. A díszítés kerítésmotívum piros és sárga virágokkal, valamint Krisztogram. Az itt található síremlékek egyelőre nem látogathatóak.

Gyakorlati tudnivalók

A Cella Septichora Látogatóközpont 2022. június 6-tól várhatóan 2023.
év elejéig felújítás miatt zárva tart.

A pécsi világörökségi helyszínek közül a 2022. évben kizárólag csak az Ókeresztény Mauzóleum
megtekinthető. A Cella Septichora Látogatóközpont felújítási munkálatok alatt áll. A Látogatóközpont nyitása 2023. évben várható.

Ókeresztény Mauzóleum

április 1-től október 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–17.45
pénztárzárás: 17.30

november 2-től március 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–16.45
pénztárzárás: 16.30

Szünnap: hétfő

Cím: 

7624 Pécs, Szent István tér

Nyitva tartás:

Nov.1.-márc.31  K - V 10:00-17.00, 
Ápr. 1. – okt. 31  K-V 10:00-18:00

Kasszazárás félórával zárás előtt!

Belépődíjak:

Világörökség jegy

Felnőtt:1.700 Ft
Diák / pedagógus / nyugdíjas:900 Ft

(Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény temető)

http://www.pecsorokseg.hu/jegyertekesites

Telefonszám: 06/72/224-755

http://www.pecsorokseg.hu