Dél-Dunántúl központja, Magyarország legszebb fekvésű, történelmi emlékekben igen gazdag, mediterrán hangulatú nagyvárosa, Pécs gyönyörű, pezsgő belvárosával, színes kulturális programjaival hazánk egyik legvonzóbb kirándulási célpontja. A Mecsek lankáira felkúszó város környéke is számtalan izgalmas látnivalót kínál, a hegységet sűrűn átszelő gondozott turistautakon változatos túrákat tehetünk, páratlan panorámát nyújtó kilátóktól vadregényes völgyeken át elbűvölő hegyi tavakig.

Baranya megye csodálatos természeti adottságain kívül tele van dicsőséges és kevésbé dicsőséges történelmi emlékekkel is, fürdőkultúrája is nagy múltra tekint vissza.

Pécs, a 2010-es év Európai Kulturális Fővárosa rengeteget szépült, fejlődött az utóbbi években, egyedülálló műemlékein kívül gazdag gasztronómiai hagyományai, változatos kulturális programjai, mozgalmas sétálóutcái, fiatalos éjszakai élete is mágnesként vonzza a turistákat.

Pécs két emblematikus épülete, az impozáns négytornyú neoromán székesegyház és a főtéren álló hajdani, ma katolikus templomként működő dzsámi a város leghíresebb látnivalói. A török kor emléke még a manapság is muzulmán imahelyként és múzeumként funkcionáló Jakováli Hasszán pasa dzsámija a kecses minarettel.

A 2000 éves város legrégebbi emlékei a Világörökség részeként számon tartott ókeresztény síremlékek, melyeket igazán méltó keretek között mutat be a modern Cella Septichora látogatóközpont.

Pécset nem véletlenül tartják a múzeumok városának, külön „múzeumutcája” is van, személyes kedvenceink az egyedülállóan különleges stílusáról ismert magyar festő, Csontváry műveinek kiállítása, ill. a város nevétől elválaszthatatlan Zsolnay porcelánok múzeuma.

Külön említést érdemel a Kulturális Főváros projekt nagyszabású épületkomplexuma, a régi Zsolnay-gyár területén létrehozott Zsolnay Kulturális Negyed, számtalan attraktív kulturális és építészeti látnivalójával, családbarát programjaival.

Kissé feljebb a Mecsek lábánál találjuk a pécsiek kedvenc sétáló és kirándulóhelyét, a parádés fekvésű Tettyét a középkori romokkal, barlanggal és a csodás arborétummal, a Pintér-kerttel, valamint a város talán leghangulatosabb helyét, a megrázó erejű feszülettel és a bájos hófehér kápolnával koronázott Havi-hegyet.

Még feljebb a Mecseken van a megújulás előtt álló állatkert, és a Misina csúcsán az emblematikus TV-torony jellegzetes kilátóteraszával.

A török kor emlékeit Baranya más területein is felidézhetjük, a drámai mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely méltó módon állít emléket a sorsfordító mohácsi vészről, míg Szigetváron a dicső Zrínyi Miklós várkapitányra emlékezhetünk a vár látogatásakor.

A régió legdélebbi, igazán mediterrán hangulatú vidéke, a Villányi-hegység környéke elsősorban a méltán híres villányi borvidékről, a Tenkes kapitánya című sorozatból is ismert siklósi várról és a kénes gyógyvizű harkányi termálfürdőről ismert.