Festői tavak, pompás kilátás, legendás források, hamisítatlan mecseki hangulat

A Mecsek legnépszerűbb kirándulóhelye, Orfű körüli túránkon a festői fekvésű Pécsi-tó partjáról kapaszkodunk fel a Balázs-hegy tetején álló parádés panorámát nyújtó kilátótoronyhoz, majd a legendás Sárkány-kút érintésével az Orfűi-tavat megkerülve a Vízfő-forrás melletti érdekes Malommúzeumhoz megyünk. A bájos Mecsekrákosnál érjük el ismét a Pécsi-tó partját és térünk vissza a romantikus tóparti sétányon.

A túra hossza: 8,9 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Orfű, a Pécsi-tó partján fekvő Aquapark. Nagy parkolók, kisebb parkoló a Jurta étterem mellett. Buszmegálló. Alternatív kiindulópont: az Orfűi-tó partján, a Kistó étterem előtti parkoló. Itt is van buszmegálló.

A túra jellege:

Könnyű, rövid, változatos gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, sétányokon, aszfaltos utcákon. A Balázs-hegyre meredek, de rövid kaptató. A túrába szinte bármelyik ponton be lehet csatlakozni.

 orfu-seta-terkep.jpg

 Térképkivágat: Mecsek 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/mecsek-turistaterkep-15.html 

A túra leírása

A Pécsi-tó partján fekvő Aquaparktól indulunk az országúton a kemping és a csúszdapark közti országúton. A Jurta étteremnél a műút balra kanyarodik, átmegyünk a jobb oldalon fekvő tisztás túlsó szélére, ahonnan a KO jelzésű ösvény indul az erdő szélén. A bájos tisztás közepén a Zipernovszky-forrás termésköves fala látható, sajnos vizére ne számítsunk.

Jelzett utunk bebújik az erdő fái közé, mérsékelt emelkedővel hamarosan elágazáshoz érünk, balra fordulunk a SO jelzésű ösvényre, mely a Balázs-hegy erdős északi szoknyáján halad. A hegyről lefutó mély árkokat keresztezve szép, árnyas bükkerdőben érünk a S∆ jelzésű, jobbra, a hegy csúcsa felé vezető úthoz. Mindenképpen érdemes kitérőt tenni a kilátóhoz, a kaptató fárasztó, de árnyas erdőben vezet végig, és jó tíz perc alatt, egy üdülő kerítése mentén felérünk a Balázs-hegy (320 m) toronnyal koronázott tetejére.

A nagy antenna köré épült kilátó felső szintjéről elképesztően szép panoráma tárul elénk, a Pécsi-tó hosszan húzódó víztükre, a Mecsek erdős lankái feledhetetlen látványt nyújtanak. Ugyanazon a S∆ jelű ösvényen ereszkedünk vissza a SO jelzésű turistaútra, jobbra fordulunk, keresztezünk még egy szép árkot, majd egy elágazáshoz érünk. A bükkfára festett sárga sárkány szimbólum és a kút felirat mutatja az utat a legendás Sárkány-kút sziklafalak közt rejtező, különleges karsztforrásához.

A legenda szerint itt a föld mélyén egy hétfejű sárkány lakik, egy sziklatömb elzárta barlangjának bejáratát, és amikor nekiveselkedik a sárkány, hogy elmozdítsa a követ, víz tör fel a barlangból. A többnyire teljesen száraz forrás nagyon ritkán, robbanásszerűen tör elő a sziklafalból, de ennek a páratlan természeti jelenségnek csak évtizedek alatt egyszer-kétszer lehetünk szerencsés tanúi.

Visszamegyünk a SO jelzésű ösvényre, melyen jobbra fordulva pár perc alatt leérünk az országútra. Az elágazásnál jobbra fordulunk a S+ jelzéseket követve, az Orfű felé tartó műúton rövidesen elérjük a kisebbik tó, az Orfűi-tó gátját.

Az orfűi mesterséges tórendszer négy tava közül elsőként, 1962-ben a 11 ha területű Orfűi-tó készült el. Egy darabig még tudunk közvetlenül a tó partján menni, később a part menti platánsoros sétányon megyünk tovább. A tó déli végénél, a strand közelében, elérjük a Kistó étterem épületét, majd a balra tartó sétaútra váltunk, mely átvág a csodás, játszótérrel is felszerelt parkon.

A keresztező Dózsa György utcán balra, majd pár lépés után jobbra fordulunk a Z jelzésű aszfaltútra, mely a pompás mezőn át vezet fel a Mecsek Háza barlangi turisztikai központ épületéhez. A ház előtt pihenőpadok, tűzrakóhely. A ház mögötti kis ösvény visz le a patak parti jelű ösvényre, mely egy rozzant kis fahídon visz ki a Vízfő-forrás meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő, érdekes formájú forrásházához, a Csete György által tervezett betontulipánhoz. Attól kissé jobbra, a gigantikus, borostyánnal befutott sziklafal tövében fakad a Mecsek legnagyobb hozamú karsztforrása. A forrás barlangja ráccsal lezárt, mellette kristálytiszta vizű pici tavacska.

A barlangtól a tanösvény útvonalán, a széles kocsiúton megyünk tovább, mely hamarosan kivisz a Malommúzeum szépen felújított épületei közé. A nemrég egy látványos fogadóépülettel is bővült múzeum májustól szeptemberig van nyitva, hétfő kivételével.

http://www.malommuzeum.hu/

Kiérve az aszfaltútra, jobbra fordulunk, elmegyünk a vízimalom mellett, a S jelzésű út egy tisztás után ér ki az Orfűi-tó keleti, horgászok által igen kedvelt partjára. A gátat elhagyva beérünk Mecsekrákos településrész házai közé, az Ady Endre utcán sétálunk be a bájos kis falu központjába.

Orfű község öt falu egyesítésével jött létre az 1970-es években, Orfű az Orfűi-tó, avagy Kis-tó déli partján, míg Mecsekrákos a nagyobbik, a népszerűbb, Pécsi-tó délkeleti sarkában fekszik, két kisebb településrész, Mecsekszakál, Tekeres és Bános tartozik még Orfű községhez. Az egyesített Orfű központjának, némileg zavaróan, Mecsekrákost tartják.

A falu két nevezetessége egymás mellett fekszik, a Muskátli Vendéglő melletti Kemencés-udvar a Tájházzal és a fehérre festett, tündéri Szent Márton-kápolna. A Kemencés udvar előtt átkelünk az országúton, majd a patak menti sétányon kisétálunk a Pécsi-tó partjára. Az 1966-ban felduzzasztott 72 hektáros Pécsi-tó az orfűi tórendszer legnagyobb és legnépszerűbb tava.

A hangulatos parti sétányra érve balra fordulunk, elmegyünk az aktív víziturisztikai központ mellett, majd egy kis hídon egy pici, szebb napokat is látott mesterséges szigetre tehetünk rövid kitérőt. Nem messze adták át 2016-ban a Medvehagyma-ház ökoturisztikai látogatóközpontot. http://www.medvehagymahaz.hu/

A parti sétányon maradva, elmegyünk a minigolf pálya mellett, majd utunk a tó déli partját követi és az Aquapark és a tó között megy tovább. A sétányról tetszőleges pontokon tudunk kimenni az országútra, és visszaérünk kiindulási pontunkra.