Méltóságteljes emlékezés a mohácsi vészre

A magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája, az 1526-os mohácsi csata emlékére létrehozott szimbólumokban rendkívül gazdag nemzeti emlékhely kötelező zarándokhely minden magyar számára.

Az emlékhely rövid története

1960-ban került napvilágra a mohácsi csata első két tömegsírja, majd pár évvel később még három tömegsírt találtak a kutatók. A Mohácstól 7 km-re délre Sátorhely melletti mezőn mintegy 15 000 magyar katona holtteste nyugszik. Az emlékhely végül 1976-ban – az esemény 450 éves évfordulóján – nyitotta meg kapuit, 2012 óta pedig hivatalos Nemzeti Emlékhely rangot viselő helyszín. 

A Nemzeti Emlékhely látogatása

Bejáratként egy hatalmas bronzkapu magasodik, mely Pölöskei József ötvösművész munkáját dicséri. Szerkezetének hálószerű motívumait a csatában elesettek csontjai ihlették. A kapu mögött épült fel a 2011-ben átadott új, a Szent Koronát szimbolizáló épület. Tovább haladva a Vadász György (Ybl- és Kossuth-díjas építészmérnök) által tervezett, földbe süllyesztett, átriumos fogadóépülethez jutunk. A létesítmény közepén Illés Gyula törött virágra emlékeztető szökőkútja áll (a fehér kőrózsa törésvonalai a három részre szakadt országot szimbolizálják). Egy a csatával kapcsolatos történelmi, hadtörténeti és régészeti kiállítás tablóit is megtekinthetjük az átrium mentén. Tovább menve egy körkörös elrendezésű, erdősávokkal körülvett temetőkertet találunk, melynek "kerítését" 1700 tiszafa alkotja. Ennyi ember nyugszik itt a tömegsírban, erre lélekharanggal, fegyvereket, lovakat megidéző sírjelekkel, rengeteg fából faragott szoborral, kopjafával (többek közt II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál és Kanizsai Dorottya) is emlékezik a park.

Középen két tömegsír halma magasodik, itt látjuk a csata főszereplőire emlékező kopjafákat, Tomori Pál kalocsai érsek, a magyar hadak főparancsnoka, II.Lajos magyar király és Szulejmán szultán, a török seregek fővezére. A tengely végén pedig egy tíz méter magas, tölgyfa keresztet állítottak az itt elhunyt keresztények emlékére.

Az új fogadóépület

A bejárati kapu és a földbe süllyesztett régi fogadóépület közé emelték 2011-ben a Szent Koronát formázó kiállító épületet, ugyancsak Vadász György tervei alapján. Az épület kiállításai a modern kor igényeinek megfelelően mutatják be a csatát, ráadásul minden korosztálynak személyre szabva.

Az épület legalsó szintjén kiállítótér kapott helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata lefolyása és a csatát követő tragikus események sora.

A kiállítási tér egyik fő attrakciója az a kiterjesztett valóságot alkalmazó megjelenítő, melyben a látogató egy olyan vizualizált csatatérbe kerül, ahol ő maga filmszerűen mozgó háttérfelületen jelenik meg, korhű öltözetben.

Számos kulturális programmal, történelemidéző rendezvényekkel, történelmi játszóházakkal, fegyver bemutatókkal is várja az érdeklődőket az emlékhely, mely több szinten ötvözi a régi korok emlékeit a modern technikával.

Érdemes viszont nem a legnagyobb forróságban – de nem is rossz időben – érkezni, hiszen az emlékhely nagy része fedetlen.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

7785 Mohács-Sátorhely

Nyitva tartás:

Április 1-től október 23-ig, hétfő-vasárnap 9.00-18.00.

Október 24-től március 31-ig, hétfő-vasárnap 9.00-16.00.

Belépődíjak:

Felnőtt: 1500 Ft

Diák/nyugdíjas/pedagógus: 1200 Ft

Telefonszám:
(69) 382 130 vagy (20) 918 2779

http://www.mohacsiemlekhely.hu

A képek forrása: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fotóarchívuma