Festői fekvésű zarándokhely a Tenkes alján

Baranya legjelentősebb zarándokhelye, a Siklós mellett, a Tenkes aljában fekvő Máriagyűd kegytemploma. A csodaszépen felújított, kéttornyú, barokk stílusú templom és környezete a Villányi-hegység és a híres borvidék kihagyhatatlan látnivalója.

A máriagyűdi kegytemplom rövid története

A közeli forrás állítólag már a rómaiak idejében kedvelt pihenőhely volt, majd az Árpád-korban, az itt elhelyezett Mária-szobornak, a különböző jelenéseknek és csodáknak köszönhetően egyre többen zarándokoltak a Tenkes aljára. 1148-ban II.Géza király, a közeledő bizánci sereg miatt, itt ajánlotta koronáját és trónját Mária oltalmába, és megfogadta, hogy egy kőtemplomot emeltet. Az egykori falak egy részét a mai templom is őrzi.

Az épület sok viszontagságon ment keresztül, a török hódoltság idején mecset volt, majd a görögkeleti rácok, később a reformátusok használták. 1690 körül a ferences rend kapja meg a templomot, ők hozzák ide a második Mária-kegyszobrot, mivel az első a török időkben eltűnt. 1704-ben, a Rákóczi-szabadságharc csatározásai miatt a kegyszobrot Eszékre menekítik, azóta is ott van, az eszéki ferences templomban. A ma is látható, harmadik kegyszobor 1713 óta látható a gyűdi templomban.

A kegytemplom barokk formája az 1739-42 közti átépítés és bővítés után jött létre a ma is látható formában. Az 1990-es években teljes körűen felújítják a templomot, a volt rendházat, rendezik és bővítik a környéket. 1998-ban XVI. Benedek pápa basilica minor rangot adományoz a templomnak.

A máriagyűdi kegytemplom látogatása

A templomot széles, meredek lépcsősoron közelíthetjük meg, az az alatti sétányon árusító bódék kínálják a kegytárgyakat a zarándokoknak. A templomot hatalmasra nőtt vadgesztenyefák rejtik, kívül az épület jobb oldalán látható a Szent Mihály-kápolna. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt, kereszt alaprajzú templomba belépve, jobbra, a meghosszabbított szentélyben, a körüljárható főoltáron találjuk a híres Mária-kegyszobrot, mely 1784-ben ezüstből ötvözött palástot kapott.

A templom keleti oldalához épült hajdani, ugyancsak barokk stílusú rendház ma zarándok csoportok fogadására rendezkedett be (Domus Mariae). A jobb oldalán fekvő területen alakították ki a szabadtéri oltárt az árkádos részekkel, melyek a nagybúcsúk színteréül szolgálnak. Felette húzódnak a Kálvária, Zsolnay-majolikás stációi, az 1780 körül épült kápolnával. A kálvária bal oldalán a hegyoldalba húzódó, szép fekvésű temetőben is érdemes egy sétát tenni. A templom mögötti hangulatos sétányon a Jubileumi Kereszthez juthatunk el.

A templom előtti parkban épült új látogatóközpontban kávézó és ajándékbolt is található. A park alsó végében pedig játszótér is van.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 7800 Siklós-Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66.

Telefon: 72/579-000, +36-30/349-1065

Nyitvatartás: nyáron: reggel 8 órától sötétedésig, legkésőbb este 8 óráig, télen: reggel 8 órától 17.30-ig. Részletes infó: http://www.mariagyud.hu/turisztika/nyitva-tartas

Belépő: a kegytemplom ingyenesen látogatható.

Nagybúcsúk: Pünkösdkor, Nagyboldogasszony napján (augusztus közepén), Kisboldogasszony napján (szeptember 10-e körül).

http://www.mariagyud.hu