Romantikus lovagvár a Mecsek mélyén

A hajdani középkori lovagvár a Mecsek egyik erdős kis hegycsúcsán áll, egy gyönyörű völgy fölött. A félórás sétával megközelíthető várban két kisebb kiállítást is megnézhetünk, és a várfalakról élvezhetjük a Mecsek erdőire nyíló pazar panorámát.

A vár rövid története

Az épület elődje a 13. században épült egy fa őrtorony helyén, gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta Bogár Istvánnak, később a Gunyafiak, majd a Váradi család kezébe került.

A szabálytalan, ötszögű erődítményt Várday Ferenc a humanista műveltségű főpap építtette át csodálatos reneszánsz palotává, ám 1543-ban a törökök lerombolták, viszont hadászatilag így is jelentős maradt. Egy kis létszámú katonaság állomásozott benne. De a hódoltság északra tolódott, így katonai jelentőségét lassan elvesztette.

Miután Pécset visszafoglalták, Máré-vár is keresztény kézre került. 1698-ban már elhagyott romként, egy pécsi püspök birtokaként említik. Ezt követően majd háromszáz évig állt gazdátlanul az építmény, csak a Mecsekben kirándulók látogatták meg maradványait. Az 1960-as években indult meg jelentős régészeti feltárása és részben restauráltak romjait.

A vár legendája

Ahogyan a legtöbb várról, így Máré váráról is maradtak fenn mondák. A legenda szerint a vár ura, a háborúba induló Máré vitéz a várban hagyta szép feleségét, akit előszeretettel látogatott a szomszédos vár ura, Miklós gróf. A románc gyümölcse egy kislány lett, a hazatérő Máré pedig csalfa feleségét a vár pincéjébe zárta, ahol aztán elhunyt. Ám még halála előtt megátkozta lányát a születéséért. Az átok alól minden 77. évben, pünkösd hajnalán szabadulhat meg, amikor egy erre járó vadász egymásután megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát. Ilyen vadász még nem volt, így a völgyben fújó szél gyakran hordozza a lány sóhajtását.

A vár látogatása

A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól jobbra a sorompóval lezárt folyamatosan emelkedő úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz. A szabálytalan ötszög alaprajzú erődítmény kifelé zárt, ma is csak a középkori kapun tudunk bejutni. A bal oldali palotaszárny egykori falmaradványaira épült épületben találjuk a két kis kiállítást a vár történetéről és a Kelet-Mecsek élővilágáról.

Az udvarból falépcsők vezetnek fel a gyilokjáróhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mecsek erdős lankáira.

Ez az apró, ám annál látványosabb vár kedvelt kiránduló célpont.

Gyakorlati tudnivalók

2019. május 1-jén a vár újra megnyitotta kapuit! szerda-vasárnap folyamatosan nyitva tart és Magyaregregy Önkormányzata üzemelteti.

Cím: 7332 Magyaregregy, Várvölgy

Nyitva tartás:

Kedd-vasárnap 10.00-18.00 óráig.

Belépődíjak:

A vár szabadon látogatható!

http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=165