Romantikus lovagvár a Mecsek mélyén

A hajdani középkori lovagvár a Mecsek egyik erdős kis hegycsúcsán áll, egy gyönyörű völgy fölött. A negyedórás sétával megközelíthető várban két kisebb kiállítást is megnézhetünk, és a várfalakról élvezhetjük a Mecsek erdőire nyíló pazar panorámát.

A vár rövid története

Az épület elődje a 13. században épült egy fa őrtorony helyén, gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta Bogár Istvánnak, később a Gunyafiak, majd a Váradi család kezébe került.

A szabálytalan, ötszögű erődítményt Várady Ferenc a humanista műveltségű főpap építtette át csodálatos reneszánsz palotává, ám 1543-ban a törökök lerombolták, viszont hadászatilag így is jelentős maradt. Egy kis létszámú katonaság állomásozott benne. De a hódoltság északra tolódott, így katonai jelentőségét lassan elvesztette.

Miután Pécset visszafoglalták, Máré-vár is keresztény kézre került. 1698-ban már elhagyott romként, egy pécsi püspök birtokaként említik. Ezt követően majd háromszáz évig állt gazdátlanul az építmény, csak a Mecsekben kirándulók látogatták meg maradványait. Még egy utolsó ostromot azonban meg kellett érnie 1956-ban: ekkor a Várvölgyből egy orosz tank a romok mögött meghúzódó „Mecseki láthatatlanokra” tüzelt. Tábla emlékeztet az itt meghalt két szabadságharcosra. Az 1960-as években indult meg jelentős régészeti feltárása és részben restauráltak romjait. 2019. május 1-jén a vár hosszú idő után újra megnyitotta kapuit, Magyaregregy Önkormányzata üzemelteti, látványos virtuális kiállítással várja látogatóit.

A vár legendája

Ahogyan a legtöbb várról, így Máré váráról is maradtak fenn mondák. A legenda szerint a vár ura, a háborúba induló Máré vitéz a várban hagyta szép feleségét, akit előszeretettel látogatott a szomszédos vár ura, Miklós gróf. A románc gyümölcse egy kislány lett, a hazatérő Máré pedig csalfa feleségét a vár pincéjébe zárta, ahol aztán elhunyt. Ám még halála előtt megátkozta lányát a születéséért. Az átok alól minden 77. évben, pünkösd hajnalán szabadulhat meg, amikor egy erre járó vadász egymásután megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát. Ilyen vadász még nem volt, így a völgyben fújó szél gyakran hordozza a lány sóhajtását.

A vár látogatása

A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól jobbra a sorompóval lezárt folyamatosan emelkedő úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz. A szabálytalan ötszög alaprajzú erődítmény kifelé zárt, ma is csak a középkori kapun tudunk bejutni. A bal oldali palotaszárny egykori falmaradványaira épült téglaépületben találjuk a teljesen új kiállítást. A földszinti termekben a vár építésének történetét kísérhetjük figyelemmel, melyben egy igen jól sikerült animációs film is segít. A vár makettjén kívül a környék többi, elfeledett váraival is megismerkedhetünk. Az emeleti rész egyértelműen a gyermekekeket veszi célba, a Kelet-Mecseki Legendárium című tárlatával, melyben a mesék és legendás lények világába tehetünk fantasztikus utazást.

Az udvarból falépcsők vezetnek fel a gyilokjáróhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mecsek erdős lankáira.

Ez az apró, ám annál látványosabb vár kedvelt kiránduló célpont.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 7332 Magyaregregy, Várvölgy

Elérhetőségek:

 

• Koch Balázs várkapitány(nyitvatartási napokon 10 órától 18 óráig elérhető!):

 

telefon: 0630/1786475(a térerő hiánya miatt, ha szükséges, többször próbálkozzanak!)

 

 

• az Üzemeltető(szünnapokon és hétköznapokon 08 órától 16 óráig):

 

telefon: 0672/420-534

 

 

Nyitvatartás:

Május 1. - november 1.: szerda - vasárnap 10.00-18.00 óráig. októberben szerdától vasárnapig, 9 és 17 óra között.

A vár november 2-től április 30-ig zárva tart! Csoportokat előzetes bejelentkezéssel ebben az időszakban is fogadnak.

Belépődíjak (2022):

Felnőtt: 1000 Ft, kedv. (diák, nyugd.): 800 Ft

Részletes, aktuális információk a vár hivatalos honlapján.