Igaz, így szeptember közepén az emberek többségében realizálódik a nyár elmúlása, a nyaralások és szabadságok vége, a munka és iskola kezdete. Ám ez közel sem jelenti azt, hogy szomorkodnunk kéne. Töltsük a nyár utolsó napjait a szabadban, még egy indián nyárban is lehet részünk! Elég csak egy nagy hátizsákot megtöltenünk, és már indulhatunk is túrázni!

Hol kezdjük a túrát?

Még mielőtt bármiféle pakolásnak nekiállnánk, fontos kitűzni a napi célt, hogy hol fogjuk leverni sátorfánkat. Hiszen nem mindegy, hogy egy erdős, hűvös helyre megyünk, vagy egy napos mezőre, amely jóval lengébb ruházatot igényel. Mai cikkünkben a Baranya megye szívében elhelyezkedő Mecsek hegységet és túraútvonalait vesszük górcső alá, ugyanis a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-dunántúli Kéktúra – amely mellesleg az Országos Kékkör legrövidebb szakasza – fantasztikus állomásai között a Mecsek is helyet kapott.

A Kékkör 2.579 km hosszú nyomvonalon fut, 542 km-rel pedig a Dél-dunántúli szakasz köti össze Írott-követ Szekszárddal. Minden szakasznak megvan a maga szépsége és nehézsége, most a Mecsekbe „kirándulunk el”, hátha valaki erre téved.

Rengeteg túraútvonalat alakítottak ki, változatos hosszúsággal és látványosságokkal egyaránt. Aszerint válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, hogy egyrészt milyen lehetőségeink vannak az adott időpontot illetően. Ha a Mecsekbe indulunk kirándulni, a késő nyári, kora őszi időjárás tökéletes társunk lehet, hiszen ekkor már nincs az a fullasztó meleg, ami csak elviselhetetlenné tenné a túrát, de még nincs az a borús, esős, hűvös idő, ami késő őszre jellemző. De ha például inkább egy levendulaszüretre szeretnénk ellátogatni, érdemes belekalkulálni, hogy az ehhez hasonló rendezvények június végétől kerülnek megrendezésre.

Természetesen saját igényeinknek megfelelő helyet és időpontot válasszunk, ha minket nem zavar a hőség, kiránduljunk nyár közepén nyugodtan, de nem árt fokozottan figyelni a folyadékbevitelre, testünk hűtésére és a fényvédelemre.

Nézzük meg a túraútvonalak által kínált megállókat, majd válasszuk ki a céljainkhoz leginkább passzolót. Ezután megkezdődhet az izgalmas dolog: a hátizsák bepakolása.

Többnapos túra esetén

Érdemes átgondolni, hány naposra tervezzük a túránkat, milyen viszontagságokkal kell szembenéznünk ez idő alatt, illetve milyen lehetőségeink lesznek ételt vásárolni, főzni, tisztálkodni, és így tovább. Azzal nem lőhetünk mellé, ha apró rágcsálnivalókkal, nasikkal készülünk, hiszen azok mindig jól jönnek. Erre tökéletes ajánlatot kínál a Spar akciós újság, melynek oldalait böngészve megtalálunk rengeteg olyan terméket, amelyek hasznosak lehetnek egy sátrazás során. Ilyenek például a különböző müzliszeletek, joghurtitalok, amelyek akár két étkezés közötti nasiként, de akár reggeli gyanánt is fogyaszthatóak. Mivel több napról van szó, konzerveket is vihetünk, hiszen nemcsak a tárolásuk, de az elfogyasztásuk is rendkívül praktikus módon történik. Ha esetleg a készletünk megcsappanna a túra során, akkor tehetünk egy kitérőt Kővágószőlősön és Cserkúton át Pécs uránvárosi része felé, ahol betérhetünk egy Spar üzletbe „feltankolni”. A túra ezen részén ez a legközelebbi bolt a kisboltokon kívül, amelyek árai mindig sokkal magasabbak, mint a nagy üzletláncoké.

Ruházatot illetően ajánlatos körültekintőnek lenni és minden esetre felkészülni: a ruhák rétegezése nagyon fontos és praktikus, hiszen nem kell végletekben gondolkodnunk. Több átmenet is van az ujjatlan felső és a bundás pulcsi között, ezeket érdemes kihasználni.

Főzéshez szükségesek lehetnek a különböző méretű edények, lábasok, bögrék, illetve néhány evőeszköz – akár masszív műanyag, amely többször is felhasználható – bedobása sem vesz el túl sok helyet más tárgyak elől.

Természetesen nem muszáj társat/társakat vinnünk magunkkal. Ha úgy érezzük, egyedüllétre, csendre és önállóságra van szükségünk, vágjunk neki egyedül a túrának. Ilyen esetben azonban fontos értesíteni néhány ismerőst, hozzátartozót, hogy egy esetleges baj esetén tudjanak kihez fordulni és pontos információkkal szolgálni hol létünket illetően.

Habár a nyár szabadon telt, az emberekben még mindig nagyon élénken élnek azok a szavak, hogy lezárások, karantén, kijárási korlátozás. Legtöbbünk vágyik ki a természetbe, friss levegőt szívni és nagyokat sétálni, miközben átjár a szabadság érzése. Többre becsüljük most a természetet, mint ezelőtt, ez maradjon is így!

X - a cikk fizetett promóciót tartalmaz!