A kénes szag nyomában a Villányi-hegység alján

Az Európában egyedülálló összetételű, kénes gyógyvíz jellegzetes bukéja egész Harkányban érezhető. A termálvízre települt modern gyógy- és strandfürdő Baranya megye legnépszerűbb fürdőhelye. A gyógyfürdő fedett és félig nyitott medencéi egész éven át üzemelnek, a 14 hektáros ősparkban fekvő strand a nyári hónapokban vonzza a fürdővendégeket.

A fürdő rövid története

Az Európa szerte híres Harkányi Gyógy- és Strandfürdő 200 éves múlttal bír. A legenda szerint az itteni víz csodálatos hatására 1823-ban figyeltek fel, egy jobbágynak köszönhetően, aki kínzó lábfájását a harkányi mocsarakban kúrálta. Rá egy évre fogott bele a Batthyány-család a fürdő építésébe, mely azóta is töretlen sikernek örvend. A fürdő a 70-es, 80-as években élte fénykorát, rengeteg külföldi, elsősorban német vendég látogatta rendszeresen, azonban a 90-es évek elején, elsősorban a délszláv háború miatt a külföldi vendégek száma igencsak megfogyatkozott. Komolyabb fejlesztések is csak a 2000-es években indultak meg, nyári hétvégeken kívül meglehetősen csendes, nyugodt a fürdőhely.

A gyógyvíz

A víz 50-70 méter mélyről, nagyjából 62 fokosan tör a felszínre. A gyógyvíz legjelentősebb ásványi anyaga a már említett kén, amely a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. Ahogy a víz kifolyik, a nyomás alól felszabadul, és azonnal bomlani kezd, majd kénhidrogén-gázzá alakul, ez adja különös, jellegzetes szagát, mely a fürdőhöz közeledve már tisztes távolságból érezhető.

A víz elsősorban a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek nyújt nagy megkönnyebbülést. A csípő, térd, bokák porcaira rendkívül jótékony hatással bír a kénes gyógyvíz, de nőgyógyászati problémákra is javallt, sőt meddőséget is sikeresen kezelnek vele.

A gyógyfürdő

A gyógyfürdő egy fedett, egy félig fedett és egy nyitott medencével 34-38 fokos gyógyvízzel várja a vendégeket. A közelmúlt fejlesztése, a látványfürdő a felújított gyógyfürdő épületének emeletén, csodálatos környezetben várja vendégeit. Az elhúzható tető lehetővé teszi, hogy pezsgő- és jakuzzi- medencéinkből élvezhessük a napsütést.

Szaunát, gőzkabint és pezsgőmedencéket is találunk az épületben.

A strandfürdő

 A fürdő közel 14 hektáros ősparkjában májustól-októberig szabadtéri strand-medencék, (a két egymáshoz mellett lévő Lepke medence) feszített víztükrű sportmedence, gyermekmedence és a főszezonban csúszda várja a strandolás szerelmeseit.

Üdülőszezonban széleskörű zenei programok, fesztiválok várják a vendégeket.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 7815 Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca

Nyitva tartás:

Gyógyfürdő: minden nap 9.00-18.00

Strandfürdő: májustól szeptemberig minden nap 9.00-20.00.

Belépődíjak:

Gyógyfürdő

Felnőtt: 2900 Ft, kedvezményes: 2200 Ft

Délutáni (14 órától) kedvezményes jegyek vannak.

Strandfürdő

Felnőtt: 1400 Ft, kedvezményes: 1000 Ft

Átlépő jegyek a gyógyfürdőbe:

Felnőtt: 1500 Ft, kedvezményes: 1200 Ft

Telefonszám: (72) 580 880

http://www.harkanyfurdo.hu