Cseppkövek közt a Mecsek mélyén

Az Abaligeti-barlang ismert és népszerű látnivalója, természeti értéke a Mecseknek, 1982 óta áll fokozott védelem alatt. A járat teljes szakaszán patak folyik. Bár az emberi szem számára nem látható, de a víz eróziós hatására a cseppkőbarlang folyamatosan változik. A barlang melletti épületben egy érdekes denevérmúzeumot is találunk, a romantikus Abaligeti-tavon csónakot is bérelhetünk, és kellemes sétautakon kerülhetjük meg a fűzfákkal határolt tavacskát.

A barlang feltárása, története

A föld alatti járat felfedezése a helyi molnárnak köszönhető, aki néhány társával 1768-ban először merészkedett le a föld alá, hogy megnézze, miért csappant meg a malomkereket hajtó víz mennyisége. A bejárati üregben pedig a falu plébánosa tartotta hűvösen a borát, innen a népies Pap lika elnevezés. Komolyabb feltárás, újabb szakaszok megismerése csak a 20. század közepén kezdődött. A következő fontos lépéssel 1954-ig várni kellett, amikor Kevi László és Vass Béla expedíciója bejutott a 18 méter magasan fekvő Nagy-terembe. Innen vezet az út a barlang végéhez, a Pokol tornyába, ahonnan – bár számos kísérletet tettek, de az útban lévő tó és szifon miatt – nincs tovább. 1977-ben készült el az a térkép, ami fényt derített pontos méreteire.A látogatók először 1957-ben csodálhatták meg a barlangot, ekkor vezettek be villanyvilágítást, megépítették a járdákat, lépcsőket is. A műszaki rekonstrukciót 2001-ben fejezték be, napjainkban évente majd nyolcvanezer ember keresi fel.

A barlang leírása

A barlang főága 466 méter hosszú, gyalogosan, utcai ruhában is bejárható. Van még három, nehezen járható mellékága is. Az állandó 12,6 fokos levegője és a magas 97%-os páratartalom gyógyhatású, a pormentes levegő a légúti, allergiás, asztmás megbetegedéseket enyhítheti. Évtizedek óta kezelnek itt embereket, 2000-ben nyilvánították gyógybarlangnak.

A barlangot az óránként induló vezetéssel lehet megtekinteni. Nem igazi cseppkőbarlang, bár van néhány cseppkőalakzat is, érdekessé a sziklafalakon található változatos oldásformák teszik. Érdekes formavilágú képződményei közül számos bír névvel; megtalálhatjuk itt a Pisai ferdetornyot, a Niagara-vízesést, a Karthágó romjait és az Elefántfejet. Többhöz kapcsolódnak hiedelmek is, melyeket a túravezető elmesél. Ilyen a Lebegő-kő is, amely állítólag megmoccan, amikor egy hűtlen személy megy el alatta.

A hely érdekessége, hogy jelentős denevérpihenő, télen például a kis- és nagy patkósdenevérek számos példánya látható itt, de összesen 19 faj képviselői. A másik különleges élőlénye a barlang gazdag – egyébként 190 fajt számláló élővilágának – az Abaligeti vakbolharák.

 

Denevérmúzeum

A barlang bejáratától nem messze az egykori turistaház épületében kapott helyet a hazánkban páratlan, denevérekkel foglalkozó múzeum. A tárlaton nagy felbontású fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertető és interaktív térkép nyújt betekintést a mára már a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világába. A látogatók megismerhetik a denevérkutatás történetét és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat. Bepillanthatunk egy rekonstruált barlangba és egy padlástérbe is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

7678 Abaliget

Nyitva tartás

Március 15 – október 15: 9.00-18.00
Október 16 – március 14: 10.00-15.00
A csoportok minden egész órakor indulnak, az utolsó vezetés, zárás előtt egy órával.

Belépődíjak:

Barlang
felnőtt: 1000 Ft; diák, nyugdíjas: 800 Ft
2 éves kor alatt a belépés ingyenes

Denevérmúzeum
felnőtt: 450 Ft; diák, nyugdíjas: 350 Ft

Kombinált jegy (Barlang és Denevérmúzeum)
felnőtt: 1250 Ft,
diák, nyugdíjas: 1000 Ft/fő

Telefonszám:

(72) 498 766

Megközelítés

Pécsről Orfű, Abaliget felé tartó erdei szerpentinúton érjük el a falut, a faluban tábla jelzi a barlangot, balra kell fordulni a barlanghoz vezető útra. A tó mellett parkoló, parkolási díj: 500 Ft/nap.

Autóbusszal: Pécsről az autóbusz állomásról indulnak buszok Orfűn keresztül Abaligetre.

http://www.abaligetibarlang.hu