Buddhista szentély Palócföldön

Meghökkentő látványt nyújt a vakítóan fehér buddhista sztúpa a Cserhát lankái között, Tar községtől nem messze a Palócföldön, a Zagyva völgyében.

Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A tibetológus halálának 150. évfordulója alkalmából emelt kegyeleti emlékművet, a Békesztúpát még 1992-ben szentelte fel a Dalai Láma, 2010-ben pedig itt avatták fel hazánk legnagyobb buddhista templomát is.

A parkban a legérdekesebb látnivaló, a sztúpa mellett egy kis kerti pavilonban érdekes, gazdagon illusztrált kiállítás található a buddhista szentnek tartott Kőrösi Csoma Sándor kalandos életéről, munkájáról, megvilágosodásáról. A mellette lévő pavilonban a tibeti buddhizmusról, ill a Karma Kagyüpa Közösségről láthatunk fotókat, olvashatunk érdekes információkat.

A hely legfőbb vonzereje a Béke-sztúpa, hófehér épületével és aranyozott tornyával már messziről vonzza a tekintetet. A tari sztúpába be is lehet menni, ami nem jellemző a sztúpákra általában, az építmény belsejében találjuk a forgó imamalmot, értékes relikviákat, és egy kis kiállítást a buddhizmusról.

Hazánkban 7 sztúpa található, három látogatható, Zalaszántón épült a legnagyobb, Taron kívül még szintén Nógrád megyében, Becskén találunk hasonló buddhista emléket.

A park bejárata előtti tibeti stílusú Tara teaházban teakülönlegességeket kóstolhatunk meg, ill. az ajándékboltban különböző keleti, indiai, tibeti emléktárgyak gazdag választékában válogathatunk.

Az Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tar, a 21-es út mellett, a Sámsonháza felé vezető út elágazásánál.

Nyitva: minden nap, 8 – 20, a park szabadon látogatható, előtte ingyenes parkoló.

Megközelítés: Autóval: Hatvan felől a 21-es főúton a Sámsonháza-Nagybárkány, táblával jelzett elágazásig, balra az úton, majd jobbra az Emlékpark parkolójába.

Vonattal: Tar vasútállomástól negyedórás séta, elsétálunk a 21-es útig, ott balra fordulunk, majd 600 méter után elérjük az út jobb oldalán lévő emlékparkot.

http://www.buddha-tar.hu

http://korosi-emlekpark.hu