Buddhista szentély Palócföldön

Meghökkentő látványt nyújt a vakítóan fehér buddhista sztúpa a Cserhát lankái között, Tar községtől nem messze a Palócföldön, a Zagyva völgyében.

Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A tibetológus halálának 150. évfordulója alkalmából emelt kegyeleti emlékművet, a Békesztúpát még 1992-ben szentelte fel a Dalai Láma, 2010-ben pedig itt avatták fel hazánk legnagyobb buddhista templomát is.

A parkban a legérdekesebb látnivaló, a sztúpa mellett egy kis kerti pavilonban érdekes, gazdagon illusztrált kiállítás található a buddhista szentnek tartott Kőrösi Csoma Sándor kalandos életéről, munkájáról, megvilágosodásáról. A mellette lévő pavilonban a tibeti buddhizmusról, ill a Karma Kagyüpa Közösségről láthatunk fotókat, olvashatunk érdekes információkat.

A hely legfőbb vonzereje a Béke-sztúpa, hófehér épületével és aranyozott tornyával már messziről vonzza a tekintetet. A tari sztúpába be is lehet menni, ami nem jellemző a sztúpákra általában, az építmény belsejében találjuk a forgó imamalmot, értékes relikviákat, és egy kis kiállítást a buddhizmusról.

Hazánkban 7 sztúpa található, három látogatható, Zalaszántón épült a legnagyobb, Taron kívül még szintén Nógrád megyében, Becskén találunk hasonló buddhista emléket.

A park bejárata előtti tibeti stílusú Tara teaházban teakülönlegességeket kóstolhatunk meg, ill. az ajándékboltban különböző keleti, indiai, tibeti emléktárgyak gazdag választékában válogathatunk.

Az Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn.

2011-ben szentelték fel a Tara templomot, mely kissé jobbra, a domboldalban épült fel. A hivatalos nevén a Szabadító Buddha Anya Templom, hamisítatlan távol-keleti egzotikummal várja a látogatókat. A templom belső terébe csak cipő nélkül lehet belépni, a füstölők illata belengi a rendkívül autentikus környezetet. Nyugodtan el tudunk nézelődni, füstölőt és egyéb ajándéktárgyakat is vehetünk a templom egyik sarkában kialakított árudából. A buddhista hagyományban Tárá, a Szabadító Istennő a buddhaság női oldalának leghangsúlyosabb megtestesítője. A templom nincs mindig nyitva, az aktuális nyitvatartásról itt lehet tájékozódni.

A templomhoz vezető kellemes kis ösvényen a Tara-forrás vizéből tudunk felfrissülni.

A Buddha Park legújabb épülete, a 2022-ben elkészült, szkíta és magyar kultúra emlékeit ápoló Kőrösi Csoma Sándor Központ. A pagodára hajazó építmény a park bejáratától jobbra esik.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tar, a 21-es út mellett, a Sámsonháza felé vezető út elágazásánál.

Nyitva: minden nap, 8 – 20, a park szabadon látogatható, előtte ingyenes parkoló.

Megközelítés: Autóval: Hatvan felől a 21-es főúton a Sámsonháza-Nagybárkány, táblával jelzett elágazásig, balra az úton, majd jobbra az Emlékpark parkolójába.

Vonattal: Tar vasútállomástól negyedórás séta, elsétálunk a 21-es útig, ott balra fordulunk, majd 600 méter után elérjük az út jobb oldalán lévő emlékparkot.

Részletes információk a Buddha Park hivatalos honlapján.