Drégelyvár hősi kora izgalmas kiállításon

Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér.  A 2016 elején nyílt, áttekinthető, barátságos Turisztikai Központ rendkívül gyerekbarát, rengeteg játékkal, interaktív elemmel gazdagított kiállítása könnyű, élvezetes formában mutatja be Szondi várkapitány hős korát.

A kiállítás látogatása

A Turisztikai Központ két épületből, ill. a köztük lévő udvarból áll. A jobb oldali nagyobb épülethez, egy jópofa, a várat imitáló bástyát építettek, érdemes ezt figyelni, amikor a faluban keressük a kiállítást. Ebben a részben találjuk a két szobában kialakított kiállítótereket.

Tájszoba

Az ún. tájszobában egy, a régióra jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet különböző időszakokból származó paraszti és polgári stílusú bútorokkal rendeztek be. Van itt rokka, lóca, magas dunyhás ágy, festett láda.

Szerencsére a legtöbb kiállított tárgyat meg is lehet fogni, sőt a szekrényekben lévő régi ruhákat fel is lehet próbálni. A vállalkozó kedvűek palóc népviseletben pompázhatnak, vagy akár végvári vitéznek öltözve is parádézhatnak.  

Vártörténeti kiállítás

A nagyobb teremben kapott helyet a vár történeti, régészeti és irodalmi kiállítása. A gyűjtemény nemcsak a vár történetének, ostromának állít emléket, hanem a térségből előkerült régészeti leletek alapján mutatja be a középkori Drégely és Palánk várát. Korabeli hadi eszközök, a mindennapi élet használati tárgyai sorakoznak a vitrinekben, képek, ábrák, makettek és közérthető magyarázatok teszik könnyebbé a korszak megértését.

A terem túlsó oldalán találjuk a legérdekesebb leletet, egy a XVII. században élt fiatal, tehetős hölgy in situ sírját. A női sírból előkerült ezüst díszítésű párta az egyik legszebb kárpát-medencei kora újkori női fejviselet.

A terem másik oldalát négy egész alakos, korhű viseletbe öltöztetett bábu alakja foglalja el, egy török és egy magyar pár. Hasonló öltözeteket próbálhatnak fel a látogatók is.

Az irodalomtörténeti részen Drégely várának ostromát és Szondi hősiességét megihlető irodalmi művekre emlékezhetünk, és itt találjuk a vár, közvetlenül az ostrom előtti időket idéző makettját is.

 Pajta

A vályogfalú pajta az udvar hátsó részén, jobb oldalon található. A mindennapi, paraszti élet használati és munka eszközeit gyűjtötték itt össze, földművelő, szőlőtermesztő, állattenyésztő eszközök garmadáját tanulmányozhatjuk a nyitott szénapadlású építményben. Általában a pajtában áll a működőképes középkori ágyú rekonstrukciója, mellyel időről időre még kilőnek egy-egy ágyúgolyót. 200 Ft ellenében pedig saját emlékérmet verhetünk magunknak.

Vetítőterem

Az udvar túloldalán álló épületben alakították ki a kis mozi termet, ahol a 20 perces filmet, külön díj ellenében nézhetjük meg. A Szondi legendája c. élőszereplős film remekül megidézi Drégely várának hősies ostromát. Ezen kívül még egy animációs kisfilmet is megnézhetünk a vár történetéről.

A moziterem mellett lévő helyiségben gazdagon felszerelt játszósarokban múlathatják az időt a kicsik.

Programok

A Szondi Kiállítótér rengeteg, változatos programot kínál az interaktív tárlatvezetéstől a rendhagyó történelemórán át az apródavatásig. A részletekért tanulmányozzuk honlapjukat. http://dregelyvara.hu/programajanlatokdregelypalankoneskornyeken

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Drégelypalánk, Fő út 22.

Telefon: 35/567-070, 35/300-392, 30/514-0334

Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 16.00, Szo – V: 11.00 – 16.00

Belépő: Felnőtt: 600 Ft, diák, nyugd.: 400 Ft, filmvetítéssel +200 Ft. Egyéb díjak a honlapon.

http://dregelyvara.hu

http://dregelypalank.hu/turizmus/szondi-kiallitoter-es-turisztikai-kozpont/