Középkori időutazás egy palóc városkában

A Zagyva völgyében fekvő nógrádi kisváros, Pásztó központjában meglepően szép műemlékegyüttest találunk. A városka középkori településközpontja a mai Múzeum tér területén helyezkedett el, az itt megmaradt régi épületek többségében a Pásztói Múzeum kiállítóhelyei foglalnak helyet.

 

Szent Lőrinc-plébániatemplom

A parkosított Múzeum tér legfőbb látnivalója az impozáns, román, gótikus és barokk stílusjegyeket egyaránt viselő, egyhajós római katolikus templom. Először a XII. század végén épült itt egy román stílusú kápolna, melynek kis ablaka ma is látható a hajó déli, tér felőli, falában. A XIII. századi bővítés eredménye a torony nyerskőből épült alsó szintje és a templom oldalában álló hatszögletű temetőkápolna. A XV. században gótikus stílusban bővült a templom, ekkor készült a gyönyörű, csúcsíves ablakú oldalkápolna. A torony, a szentély és a mellékhajó az 1700-as évek akkoriban divatos, barokk stílusában készültek el.

A szép templombelsőben díszes barokk fő- és mellékoltárokat, festett mennyezetet, egységes bútorzatot találunk. A főoltárkép Szent Lőrinc mártíromságát ábrázolja. A déli oldalon lévő gótikus sugárboltozatú kápolnában a Ráthóti család címerével díszített kettős ülőfülke látható, és itt találjuk hazánk egyik legszebb késő reneszánsz feszületét is.

A 2011-es felújítás során kiépített díszkivilágítás páratlan hangulatot kölcsönöz a műemléknek.

Oskolamester háza

A tér közepén álló fehérre meszelt falú, egyszerű kinézetű épület a mai Magyarország egyetlen fennmaradt középkori mezővárosi polgárháza.

A XV. századi gótikus épületet a helyiek kántorházként ismerik, mivel itt lakott egészen 1968-ig a mindenkori kántortanító. Csupán az 1970-es években elvégzett régészeti feltárások alkalmával derült ki, hogy a jelentéktelen külsejű ház az ország legrégibb lakóházai közé tartozik. A feltárás során a padló alól előkerültek azok a használati és vagyontárgyak, amelyeket a tulajdonos 1551-ben a törökök elől rejtett el. Az itt talált tárgyakat a házban ki is állították.

A falusi házakhoz hasonlóan három helyiségből álló házban jelenleg kiállításokat láthatunk. Korabeli metszetek, oltárképek ábrázolásai alapján rekonstruálták a ház berendezését. Az egykori konyhában egy rekonstruált középkori tűzhelyet, ill. konyhai tárgyakat, a szobában berendezési tárgyakat és egy szép régi kályhát, a kamrában pedig középkori háztartási eszközöket állítottak ki. A ház alatti eredeti állapotában megmaradt gótikus borospincében Pásztó középkori szőlőművességét bemutató kiállítás látható.

 

Pásztói Múzeum, egykori cisztercita kolostor

A teret dél felől lezáró hatalmas, egyemeletes cisztercita kolostor 1717-ben épült az előzőleg itt álló XIII. századi kolostor és templom köveiből. Az itt élő szerzetesi közösségre emlékezik a földszinten kialakított kiállítás. Az apátságról már 1138-ban történt az első említés, akkor még a bencések tulajdonában volt, majd 1190-ben III. Béla adta a cisztercitáknak.

Az épület többi helyiségében helytörténeti- és természettudományi kiállítások láthatók.

Romkert, Üveghuta

Az Oskolamester házától délre álló üveghuta páratlan ipartörténeti emlék. AZ üveggyártáshoz szükséges kemencéket a XI. század végén bencés szerzetesek építették, és az 1190-ben idetelepített ciszterciek is használták a XIII. század közepéig. Ekkor valószínűleg a tatárjáráskor elpusztult. Az 1984-ben feltárt üveghuta európai ritkaságnak számít, mint ipari emlék. A leletek tanúsága szerint az ablakszemeken kívül üvegtárgyakat is készítettek az itt dolgozó szerzetesek. Átlátszó lapokkal fedett maradványainak egykori felépítését és működését rajzos táblák magyarázzák. A tér egy nagy területét foglalja el a romkert, a XII-XIII. században épült bencés kolostor és templom alapjai kerültek feltárásra.

Csohány Galéria

A téren található nagy klasszicista stílusú épületben található a pásztói születésű grafikusművész gazdag életműve. A galéria udvarából nyíló másik épületben rendezték be  a magyar filmművészet egyik jelentős alakjának, Gaál Istvánnak az emlékszobáját.

Szalay-malom

A Varázsvölgy című projekt egyik eleme a teljesen újjáépített, hajdani Monostor-malom épülete, melyben állandó kiállítás nyílik a vízimalom történetéről, a molnár mesterségről és a lisztkészítés tudományáról. A középkorban a mai Romkert mellett folyt a Kövicses-patak, melynek vize hajtotta a kolostor tulajdonában állott, az évszázadok során többször is leégett malmot. Később kőből építették újjá, majd a XX. század elején a Szalay család vásárolta meg, innen a mostani neve is. A korhűen restaurált, fehérre festett malom épülete előtti tágas térségen alkalmanként kertmozi működik. Tervek szerint egy helyi termékeket árusító üzlet is fog nyílni a téren. A patak egykori medrét végig tudjuk követni egészen a templomig, egy régi, szoborral díszített hidat is láthatunk, közvetlenül az aszfaltos utca mellett.

 Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pásztó, Múzeum tér

Telefon: 06/32/460-194

Nyitva tartás

Múzeum: Hétfő-péntek: 8 – 16, Szombat: 9 – 15, vasárnap zárva

Az üveghuta, a romkert szabadon látogatható.

Templom: H – V: 8 – 19

Belépődíj: Múzeum: 1000 Ft, diák/nyugd.: 500 Ft

Templom: ingyenes

A Pásztói Múzeum honlapjáról tudhatunk meg egyéb infókat és aktualitásokat.

Ide kattintva pedig a Varázsvölgy projekt honlapjára jutunk.

http://www.pasztoimuzeum.hu/