A magyarországi falusi gótika gyöngyszeme

A Nógrádsáp fölötti dombtetőn magányosan álló, a harmonikusan a tájba illeszkedő római katolikus templom a magyarországi falusi gótikus templomok egyik legszebb példája, azon kevés műemlékeink közé tartozik, amelyek jelentősebb változtatás nélkül vészelték át az évszázadokat.

A templom külseje

Az egyhajós templomot a XV. században épült kőfal keríti körbe, belül a templomkertet a középkor óta temetőként használják. Az épület legszembetűnőbb sajátossága a fal síkjából előrenyúló két lépcsős pillérrel megtámasztott nyolcszögű huszártorony. A torony zsindelyes hagymakupolája az egyedüli barokk épületrész a templomon. Alul nyílt a templom egykori főkapuja, a jelenlegi bejárat az oldalfalon található.

A templom belső tere

Az egyhajós templomteret két csúcsíves ablak világítja meg. A mennyezetet kőbordás keresztboltozat tartja, a csúcsos diadalív mögött a nyolcszögzáródású szentélyt csillagboltozat fedi. A szentélyben gótikus fülke és szentségtartó található. A restaurálás során fedezték fel, hogy a falakat két sorban végig freskók borították. A falfestmények az 1400-as, 1500-as években készültek, jelenleg töredékeket láthatunk belőlük. A legjobb állapotú freskók a szentély bal oldali falán találhatóak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Nógrádsáp, Nézsai u.

Nyitva: Csak bejelentkezéssel látogatható, telefonon érdeklődjünk.

Tel.: Garamszeginé (Rozika) (20)-493-64-57 

Megközelítés: A Nézsa felé vezető műúton a falu végénél balra kanyarodva a temető mellett érjük el a templomot. A harangozó házától, a kétszintes harangtorony mögötti keskeny aszfaltút vezet a templomhoz.