Holdbéli táj Palócföldön

Kis magyar Kappadókia, holdbéli táj Kazár határában, a Cserhát északkeleti részén.

A színes népviseletéről és gazdag folklórjáról híres kis Nógrád megyei falutól, Kazártól nem messze Magyarországon egyedülálló geológiai ritkaság, egy lepusztult riolittufa található.

A különleges megjelenésű, fehér, tarajos hullámoknak kinéző kőzet vulkáni működés eredményeként keletkezett 20 millió évvel ezelőtt. A puha tufafelszínt a víz eróziós munkája alakította jelenlegi formájára.

Páratlanul érdekes látvány a rendkívül változatos formájú talaj, mély árkok szabdalják, tornyok, kúpok magaslanak ki, olyan, mintha egy megkövült, tajtékzó tenger felszínén járnánk. Azért óvatosan sétálgassunk a puha tufán, egyrészt mert meglehetősen balesetveszélyes a csúszós, laza felszín, és elég mély árkokba csúszhatunk bele, másrészt fokozottan védett területről van szó. A jelzett ösvény is a riolittufa mellett vezet el, de túlságosan nagy a csábítás, hogy lábunkkal tapodjuk az izgalmas talajt.

Megközelítés:

Kazár keleti szélén, a Béla út végén lévő parkolóból táblák mutatják az utat a riolittufához. A piros kereszt jelzésű utat kövessük, 2 kilométeres enyhén emelkedő, széles úton érjük el az eróziós területet. Visszafelé mehetünk egy szép, nádassal szegélyezett patakvölgyben, az egyértelmű, széles út a parkoló előtt csatlakozik be a már ismert útvonalhoz. Amennyiben tovább megyünk a piros kereszt jelzésű úton, egy nagy bal kanyar után elérjük a piros sáv jelzésű utat, amelyen Kazár központjába jutunk, a főúton balra fordulva 10 perc sétával érjük el a Béla utat.

A túra időtartama: 2 óra