A legnagyobb palóc kúriája

Magyarország egyetlen Mikszáth Emlékmúzeuma, az író által építtetett kúriában, Horpácson egy kis Nógrád megyei településen található. A Mikszáth életútját végigkísérő kiállítás egyben remek korrajz is a XIX. század végi Magyarországról.

Rövid történet

Talán nem egyértelmű mindenki számára, hogy mi köti a híres írónkat Horpácshoz – ez a község volt az író választott otthona. Az írónak menedék volt ez a hely, idős emberként Budapest helyett a nyugalomra vágyott. 1904-ben egy 420 holdas birtokot vásárolt itt. A már itt álló kúria mellé egy kastélyszerű épület is került volna fia, ifjabb Mikszáth Kálmán tervei nyomán, azonban végül is kénytelen volt beérni egy szerényebb eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusú kúriával. Az épület felépítésének költségeit Mikszáth Jókai Mórról szóló könyve tiszteletdíjából fedezte, ezért is, no meg írótársa iránt érzett megbecsülése miatt is látható homlokzatán egy Jókai Mór dombormű. Mikszáth 1910-ben hunyt el Budapesten.

1950-ben az épületet államosították, ekkor telepítették ki az addig ott élő leszármazottakat is, ’54 óta funkcionál emlékhelyként, Magyarország egyetlen Mikszáth múzeumaként. A felújított és bővített kiállítást az író születésének 150. évfordulóján 1997-ben adták át.

A kiállítás

Az emlékházban megcsodálhatjuk az író életútjához kötődő dokumentumokat, kéziratokat, családi fotókat, bútorait és használati tárgyait. Továbbá Mikszáth diftériában elhunyt kisfia, Jánoska kedves játékait, amelyekről egy megható novellájában is említést tett. Az író műveiből vett szövegrészletek kísérik végig a látogatót a kiállításon. Figyelemre méltó Mikszáth gazdag pipagyűjteménye, íróasztala és kártyaasztala. De az 5 kiállító teremben nem csak az író emlékének tiszteleghetünk, hanem a XIX. század végi polgári miliőt is felidézhetjük.

Érdekes az ún. Fantázia szoba, ahol egy szépen elrendezett enteriőrben az íróasztalánál alvó írót műveinek alakjai veszik körül, itt van Noszty Feri, Tóth Mari, de a hős Zrínyi is.

1999 óta fogadja a látogatókat az épület előtt a padon ülő író szobra, ifjabb Szabó István alkotása. A kiállítás bejárata az épület túlsó felén lévő kapunál nyílik.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 2658 Horpács, Kossuth út 2.

Nyitva tartás:

Kedd-vasárnap, 10.00-14.00 óráig.

Belépődíjak:

Felnőtt: 420 Ft

Diák/Nyugdíjas: 210 Ft

Telefonszám: (35) 382-220, (30) 7499-469

Megközelítés: Budapestről a szlovák határra vezető 2-es főútról, Rétság után 7 km-re jobbra letérő úton még 3 km Horpács.

http://www.nogradi-muzeumok.hu