Népszerű vár a hollókői Ófalu felett

A Hollókő feletti dombon magasodó vár romjai méltó kulisszát biztosítanak a völgyben megbújó Világörökség részét képező Ófalunak. A hollókői kirándulás kötelező eleme a varázslatos környezetben épült, nemrég felújított vár meglátogatása, a cserháti panoráma élvezete a várfalakról.

A vár története és látogatása

Hollókő dísze a fölé magasodó, impozáns 13. századi vár, melynek legendájából származik a falu neve is. (Kacsics András, a közeli Pusztavárhegy ura elrabolt egy gyönyörű leányt, és az épülő vár egyik termébe zárta. A lány dajkája azonban egy boszorkány volt, aki a lány kiszabadítása érdekében az ördöggel szövetkezett, így esténként az ördög fiak holló formában újra és újra elhordták az épülő vár köveit, amíg aztán a várúr a leányt szabadon nem engedte.)

A vár számos alkalommal cserélt gazdát, itt is pusztított a török had, 131 éven át ült a török a várban, majd 1711-ben I. Lipót, a szatmári békekötés után leromboltatta. 1966-tól a romvárat 30 év alatt részlegesen felújították, 1996 óta újra látogatható. A legutolsó felújítás 2015-ben történt.

A faluból a vár dombjára egy nem túl megerőltető sétaútvonal vezet, amit még akkor is érdemes megtenni, ha a várak nem érdekelnek, hiszen gyönyörű panoráma nyílik a vidékre. A külső várudvaron található egy sziklába vájt ciszterna, ami egykor sok kincskeresőt vonzott, ugyanis a monda szerint itt Csák Máté és a törökök is rengeteg kincset rejtettek el.

A várfalakról csodás panoráma nyílik Hollókőre és a Cserhát erdős lankáira. A várban egy, a vár első urát és családját bemutató panoptikum tekinthető meg, illetve egy 11-16. századból származó fegyverkiállítás is. Tavasztól őszig különféle rendezvényeket, várjátékokat, koncerteket, színházi előadásokat rendeznek itt, az események után pedig fáklyákkal kijelölt ösvényén, a csillagos ég alatt sétálhatunk vissza a faluba.

 A hollókői várat a Nemzeti Várprogram keretébe felújítják, 2021 tavasza óta zárva, nem látogaható, a tervezett nyitás valamikor 2022-ben lesz!

 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

A várat a parkolóból a látogatóközpont mellől induló tanösvényen 10 perc kényelmes sétával tudjuk elérni. A faluból a főutcáról vetet egy lépcsősor a várhoz. Mindkét útvonal a Vár-túra tanösvény része.

Nyitva tartás: 

Április 1-től október 1-ig, mindennap 10.00-17.30-ig, október: 10.00-16.30, márc., nov.: Hétvégén: 10.00 – 15.30, dec., jan., febr.: zárva.

Belépődíjak: Felnőtt: 900Ft, Diák: 600 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

Telefon: +36 30 597 8952

http://www.hollokoivar.hu