A legeredetibb magyar falu, a palóc Világörökség

Aki egyszer járt ezen a magyar népmesékbe illő tájon, az többé nem felejti. Nem véletlenül vált a gyönyörű palóc táj, és annak idillikus faluja a világörökség részévé 1987-ben. Az Ófalu 67 védett házát ugyanis az UNESCO is jegyzi. Nem csak első magyar résztvevőként került a listára, hanem a világ első olyan falujaként, mely kiérdemelte ezt a címet.

Az Ófalu

A falu határát egy nagy fekete holló mása őrzi. A település főutcájában a Kossuth utcában sorakoznak a jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak. Az 1909-es tűzvész után kapták mai egységes formájukat, és szerencsére most már több mint száz éve szinte teljesen változatlan a falukép. A műemléki védelem alatt álló házak legnagyobb része ma már az idegenforgalmat szolgálja, legtöbbe be is mehetünk, különböző kiállításokat nézhetünk meg, kézműves foglalkozásokon vehetünk részt, de vendéglátóhelyként is funkcionál némelyik, belekóstolhatunk a palóc konyha remekeibe, sőt meg is szállhatunk egy-két, a falusi turizmus céljaira átalakított házban.

A Hollókő jelképének is számító apró, fazsindelyes, 1889-ben épült római katolikus templom a falu szívében áll, fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült.

Az Ófalu régi épületeiben található kiállítások általában áprilistól októberig tartanak nyitva, a legtöbb helyen kisebb belépődíjjal is számoljunk.

A falu legöregebb házában rendezték be a falumúzeumot, ahol egy középparaszti nagycsalád otthonába pillanthatunk be. A 100 évvel ezelőtti időket megidéző enteriőrben a hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok mellett a gazdálkodás során használatos kéziszerszámokat is láthatunk.

A postamúzeumban korabeli tárgyak, fotók mellett Mikszáth és Madách leveleit is megtaláljuk.

A babamúzeum nagyszabású gyűjteményében mintegy 200 népviseletbe öltöztetett porcelánbabát találunk.

Több épületben is részt vehetünk kézműves foglalkozásokon, lehet korongozni, gyertyát önteni, kékfestőzni, szőni, vagy akár csuhébabát készíteni.

A számos hagyományőrző rendezvény közül a húsvétolás és a pünkösdölés a legnépszerűbb, ünnepnapokon gyakran láthatjuk a híres palóc népviseletet is.

A vár

Az Ófalu felett magasodó vár kihagyhatatlan látnivalója a hollókői kirándulásnak.

Tanösvények

A falut a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet veszi körül – gazdag és különleges vad, madár- és növényvilággal –, ideális helyszínül szolgálva kirándulásoknak. A falu környékén több tanösvény is várja a látogatókat.

Vártúra tanösvény

A 9 állomásból álló tanösvény az Ófaluból indul és vezet a várba, majd onnan a domb gerincén visszasétálva lehet eljutni az új látogatóközpont épületéhez, a nagy parkoló mellett. A mintegy 1,2 km hosszú, kényelmes sétaút a vár érintésével mutatja be a Hollókői Tájvédelmi Körzet terméstevédelmi és örökségi értékeit.

Holló Tanösvény

A 14 állomásból álló túraút a Vár-hegyet és az azt körülölelő hagyásfás legelőt járja be. a 4,5 km hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény keresztezi a Vártúra tanösvény útvonalát, mely visszavezet a várba, illetve az Ófaluba.

Hollókő tanösvény

Az Ófalutól nyugatra a rimóci út mellett található az ipoly Erdő Zrt. tanösvénye és erdei játszótere, tornapályája. A tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön.

Kertek-alja tanösvény

Az új, 2015-ben átadott hat állomásos tanösvény a Hollókői-patak völgyében, az Ófalu északi oldalán, az ide lefutó kertek végében halad végig. A tanösvény teljes egészében fapallókon, lépcsősorokon húzódik, az Ófaluban, a Kossuth és a Petőfi utca nyugati kereszteződésétől indul, lépcsőn megy le a völgybe, és a falu keleti végénél jön fel. A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, melyeket részben kendderáztatásra, részben ruháik mosására használtak. A kis tavak egy részét most visszaállítva láthatjuk, de eredeti szerepeket már nem töltik be, hanem vizes élőhelyekként az élővilág védelmét szolgálják. A tanösvényen a kertekben termesztett növényekbe ugyancsak bepillantást nyerhetünk.

 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Hollókő a Hatvan és Salgótarján közti 21-es útról közelíthető meg a legegyszerűbben, a Szurdokpüspöki elágazás után, de még Pásztó előtt, balra tér le a táblával is jelzett, Hollókőre vezető út. A letérőtől még 18 km-t kell kanyarognunk a Cserhát dombjai között, végig figyelve a táblákat.

Az Ófaluba gépkocsival behajtani tilos, a falu előtti nagy, fizetős parkolóban lehet hagyni az autót.  Az első két óra után a parkolás ingyenes. A várba közvetlenül a parkolótól is el lehet jutni egy széles, de esős időben meglehetősen sáros úton. A várból egy jól jelzett úton tudunk az Ófalu központjába menni közvetlenül.

 

http://holloko.destour.hu/