Kicsi buddhista sztúpa a Cserhát vonulatai közt

Magyarország harmadik, nyilvánosan látogatható, egyben legkisebb buddhista sztúpája a Cserhát dombjai közt megbújó Becske feletti kis magaslaton áll. A 2008-ban épült, vakítóan fehérre festett Megvilágosodás-sztúpa kiváló hely nyugodt szemlélődésre nógrádi kirándulásaink során.

A Megvilágosodás sztúpa látogatása

A Láma Ole Nydahl alapította magyarországi Gyémánt Út buddhista közösség 1998-ban vásárolt Becske mellett egy 50 hektáros területet, melyen a Hamburgba tervezett sztúpa építésének meghiúsulása után 2008-ban kilenc hét alatt építették meg a falu felett magasló domb tetején. 2008 szeptember 14-én avatta fel a sztúpát Serab Gyalcen rinpocse és Láma Ole Nydahl sok száz buddhista gyakorló és támogató jelenlétében.

A becskei elvonulási központ fontos szerepet tölt be a Gyémánt Út közösség életében. A hétvégék meditációs programokkal, munkával töltött aktivitásokkal telnek, és minden nyáron egy hatalmas, több ezer fős nyári kurzus színhelye a központ, ahol Láma Ole Nydahl is személyesen tart előadásokat.

A Csiga-hegyen álló sztúpát a Petőfi Sándor utca végén lévő parkolóból keskeny, kövezett szerpentinúton közelíthetjük meg. A kilenc méter magas, fehérre festett négyszögletes alapú építmény Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi. A sztúpát világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja. A buddhista hagyományok szerint a sztúpát jobb kezünk irányába járjuk körbe háromszor, közben jó kívánságokat, jó szándékunkat fogalmazunk meg.

A sztúpa felső részében aranyozott, ülő Buddha-szobor látható. Az építmény mögötti domboldalt behálózzák a fák közti imazászlók, tájékoztató táblákon adnak felvilágosítást a magyarországi buddhista életről, a legfőbb tanítókról.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

A Nógrád megyei Becske az Aszód – Balassagyarmat közti országúton található kis település. Acsa felől, déli irányból jőve, a falu központjába érve, jobbra Bercel felé kanyarodjunk el, majd egyből, a híd után balra térve a Petőfi Sándor utcán menjünk végig. Az utca vége, a falu széálső házai után földúttá válik, ezen még jó 100 métert haladva érünk el egy nagy tisztáshoz, ahonnan a sztúpához vezető gyalogút kezdődik. Itt hagyhatjuk az autót.

Nyitvatartás: a Megvilágosodás sztúpa minden nap szabadon látogatható.

http://sztupa.hu/