Rövid körtúra egy nógrádi vulkán tetejére

A Karancs-Medves vidék vulkáni eredetű hegyei közé tartozó, a Medves fennsíkjától délkeletre magasló Nagy-kő látványos bazaltcsúcsának lélegzetelállító kilátást nyújtó sziklaormára a völgyben fekvő Bárna községből mászunk fel. A Novohrad-Nógrád Geopark tanösvényén, fenséges bükkszálerdőben, felfelé néhol erős kaptatón, majd meredek lejtőn ereszkedve, rövid körtúrán fedezzük fel a Nagy-kő változatos természeti és geológiai csodáit.

A túra hossza: 4,3 km

A túra időtartama: 2 óra, kisebb pihenőkkel

Szintkülönbség: 220 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Bárna, faluközpont, Kossuth út. Parkolni a falu főutcáján, a kocsma és a bolt körül tudunk vagy a Béke utcában. A zsákfalu a Mátraszele – Zagyvaróna közti országútról, bekötőúton érhető el.

A túra jellege:

Közepesen nehéz, rövid gyalogtúra, jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A hegyre vezető Kék ∆ jelű úton két komolyabb kaptatót kell leküzdeni, a csúcsról levezető szakasz is meredek lejtő.

A túra leírása

Bárna központjából a Kék sáv jelzéseket követve indulunk a Kossuth utcából, a Béke utca felé. Mindjárt az első kereszteződésnél jobbra fordulunk, homokos talajú széles úton kapaszkodunk fel a 2019-ben átadott Kálvária és a keresztút alá. A haranglábbal is koronázott kis dombot jobbról kerüli meg utunk, majd a következő elágazásnál, kissé jobbra térünk, a Kék jelzéseket követve. Pár méter után a jelzések balra egy keskeny csapásra vetnek, ami nyáron eléggé benőtt szokott lenni, nyugodtan mehetünk tovább a földúton még pár métert, és utána menjünk el balra, így kikerüljük a benőtt részt. Fenyvesen vágunk át az egyre emelkedő úton, majd feljebb kissé enyhül a kaptató, néhol a Kék háromszögek mellett Zöld háromszögek is megjelennek a fákon. Az újból meredekebbé váló út jobb oldalán, a Novohrad-Nógrád Geopark tanösvényének táblája mutatja, hogy pár méterre jobbra található a bárnai törmelék kőfejtő. Különlegességét az adja, hogy itt nem közvetlenül a hegy kőzetét bányászták ki, hanem a Nagy-kő tetején lévő hatalmas sziklatorony ledőlésével keletkezett törmeléket aprózták tovább, azt szállították el, a XX. század elején, közepén. Hangulatos látványt nyújtanak a bükkfák közötti hatalmas, mohalepte sziklatömbök.

Visszatérve jelzett utunkra, erős kaptatóval mászunk fel a Nagy-kő (520 m) impozáns bazaltcsúcsára, ahonnan déli irányba, zavartalan panoráma nyílik a végeláthatatlan erdőrengetegre, a horizonton a Mátra vonulatával. A félköríves sziklaalakzat az egykori bányászat tanújele, az információs tábláról megismerhetjük a hegy földtani keletkezését, történetét. A rétegpados, lépcsőzetes, sötét színű vulkáni sziklákon kellemes üldögélés kínálkozik, a parádés panorámát élvezve tudjuk kipihenni a csúcshódítás fáradalmait. Visszaereszkedünk a jelzett ösvényre és jobbra kanyarodva ereszkedünk le az igen meredek ösvényen, a hegy keleti oldalában. Egy információs tábla után, hosszú kerítésnél találkozunk a Kék sáv jelű úttal, melyen élesen balra fordulva folytatjuk ereszkedésünket a Nagy-kő árnyas, bükkszálerdővel borított északi oldalában. Lejjebb, jobbra ágazik le Kék + jelű út, mi maradunk a Kék sáv jelű, később mélyúttá váló jelzett úton, mely rövidesen egy rét mellett ér le a Kék , már ismert elágazásához. Innen már csak pár lépés a Kálvária és vissza is érünk kiindulási pontunkra, Bárna házai közé.