A palóc Balaton

Palócföld legismertebb üdülőhelye a Cserhát és a Börzsöny határán fekvő hangulatos Bánki-tó.

A Bánk falu területén fekvő 7 hektáros, a Jenői-patak felduzzasztásával létrehozott, átlagosan 4 méter mély tó közkedvelt kiránduló- és üdülőhely. A víz elsősorban horgászparadicsom, de a nyári hónapokban a tó falu felé eső részén létesített, rendezett strand rendkívül népszerű a fürdőzni, napozni vágyók körében.

A tavat egy kellemes sétaúton teljesen körbe lehet sétálni, egy részét erdő övezi, és sűrűn találunk romantikus horgászstégeket a fűzfák alatt, a nádasban.

A tó falusi hangulatát némiképp megtöri a Tó Wellness Hotel hatalmas, modern épülettömbje, de a színvonalas szálláshely, étkezési lehetőség, egész évben üdülőhelyi hangulattal kárpótol minket.

Fürdőzés

A hegyek ölelésében fekvő, viszonylag mély vizű tó vize nyáron nem sokkal hidegebb a Balatonénál, fürödni csak a strand területén szabad, bár egy-két melegebb hétvégén, rengetegen úszkálnak a tó egyéb részein is. A kellő óvatosság azonban nem árt, a tó vize mély, néhol a 6-7 métert is eléri.

A bánki Tó-strand június 1-jétől augusztus 31-ig várja a strandolni, pihenni vágyókat. A strandon öltözőkabin, vizibicikli, csónak bérelhető. A tavon télen (amikor a tó vize befagy) korcsolyázni is lehet.

Bánki Nyár

A nyári főszezon, köszönhetően a Bánki Nyár elnevezésű programsorozatnak, szinte folyamatosan vonzza a vendégeket nemcsak a környékről. A széles programkínálat keretében koncertek, színházi előadások, stand up comedy-k és filmvetítések helyszíne a szabadtéri Tószínpad. A Jazzfesztivál és a lovas nap mellett, a kerékpáros futárok kedvenc fesztiválja, a Bánki-tó fesztivál a legnépszerűbb.

http://www.bank-falu.hu/

Vendéglátás

A legnépszerűbb hely a strand mellett lévő Tavi-fészek komplexum, ahol autentikus falusi kocsmát, igazi strand büfét, falatozót, ABC-t, és egy nívós fogadót is találunk.

http://www.tavifeszek.hu

A nagy, modern, minden igényt kielégítő Tó Wellness Hotel egész évben várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket, nógrádi specialitásokat is kínáló étterme pedig nem csak a szállóvendégek étvágyát elégíti ki.

http://www.towellnesshotel.hu

Kalandpark

A tó faluval szemben fekvő részén található a tavasztól őszig nyitva tartó Szabadidőközpont és Kalandpark.

Az adrenalin függőknek különböző magasságú és nehézségű drótkötélpályák nyújtanak kihívásokat, de lent a földön is találunk számos elfoglaltságot, teniszezni, tollasozni is tudunk többek közt, a különböző pályákon, a kisebbeket játszótér, homokozó várja.

http://www.tokalandpark.hu

 

Megközelítés

Autóval: Budapestről 65 km, a 2-es főúton Rétság várost elhagyva, a körforgalomnál Bánk felé még 4 kilométer.

Autóbusszal: Budapest, Újpest, Városkaputól a 1010-es balassagyarmati járattal Rétságig, ott átszállni a Bánk felé tartó buszra. Budapest – Rétság: 1 óra, Rétság-Bánk 10 perc, főszezonban az átszállásra max. 20 percet kell várni.