A magyar nemesség bibliájának szülőfaluja

A Cserhát délnyugati peremén, a 423 m magas Kő-hegy lábánál egy festői völgyben találjuk a gyönyörűen felújított kastélyáról és a híres középkori Werbőczy Hármaskönyvről ismert bájos kis Alsópetényt, egy jellegzetes erdős dombokkal körülvett nógrádi falvacskát.

Alsópetény látnivalói

Prónay-kastély

Az alsópetényi Prónay-kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Az eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, majd a család férfiágának kihalásával a Prónay család tulajdonába került. A nógrádi nemes kúriák sorában az alsópetényi Prónay-kastély sorsa nem a pusztulás, hanem a megújulás lett. A nagy gondossággal felújított műemlékegyüttes, és a kastély ősfás parkja harmonikus egységet alkot a nógrádi tájjal. A kastélyegyüttes négy fő épülete, az U alakú, földszintes, udvari homlokzatán kétszárnyú lépcsővel díszített  Nagykastély, a Kiskastély, a majorsági épületből kialakított Vendégház, valamint a Fürdőház. Ezek közül a két kastélyépület a 18-19. században keletkezett és a mai formájukban is elsősorban ennek a korszaknak az emlékeit őrizték meg.

A Kastély ma magántulajdon, tökéletes helyszíne esküvők, családi és baráti eseményeknek, konferenciáknak, szakmai és kulturális rendezvényeknek.

Cím: Prónay-kastély, 2617 Alsópetény, Petőfi Sándor u. 52.

Látogatás: a kastély csak előzetes bejelentkezéssel, csoportok számára, vezetéssel látogatható

Belépő: 500 Ft/fő

Telefon: 06/20/569-2271

www.pronaykastely.hu

Templomdomb

A kastélytól a főutcán továbbhaladva a posta után a bal oldalon nyíló keskeny, kis zsákutcán át érhetjük el a templomdombra vezető lépcsősort. Már a dombra felvezető lépcsősor is a letűnt korok hangulatát árasztja. A római katolikus templom a XV. században épült eredetileg gótikus stílusban. Hajóját Jeszenszky István 1724-ben barokk stílusban átépíttette, s felhasználta hozzá a régi anyagokat. A déli oldalon található a sekrestye, az északin három barokk ablak. Az oldalbejárati ajtón rokokó kilincs, zár és vasalás.

Belépve a templomba a gótikus, keresztboltozatú szentélyben egy XVIII. század közepéről származó barokk főoltárt találunk. Az oltárképen Szent István látható, amint felajánlja a koronát. A templomból kilépve a különálló, kétemeletes barokk harangtorony tűnik a szemünkbe, mely a XVIII. században épült. Harangját már az 1717-es irodalom megemlíti. A legnagyobb felirata: “Szűz Mária, Magyarország védasszonya könyörögj az alsópetényi jámbor hívekért!” A középsőn “Szent József, oltalmazod az alsópetényi híveket” felirat látható. Mindkettő 1920-ban készült, Szlezák László budapesti műhelyében. A legkisebb harang felirata Szent Mihály arkangyalhoz szól. A templomdombot körbejárva régi szép kőkeresztek jelzik, hogy itt volt az ősi temetkezési hely.

Werbőczy emlékét őrzi a templomdombon található hatalmas méretű gránit emlékmű, a Werbőczy gúla. A középkorban egy rövidebb időre Werbőczy István volt a terület ura. Itt írta meg 1513-14-ben a híres Hármaskönyvet (Tripartitum), mely a középkori nemesség jogforrásává vált és egészen 1848-ig maradt érvényben. Az emlékművet Gyurcsányi Ignácné állíttatta 1791-ben, a nádor halálának 250. évében.

Alsópetényen áthaladva ez a két épület már messziről felhívja magára a figyelmet. Az emlékmű alatt található a Gyurcsányi család kriptája.

Zsidó temető

Alsópetényben valamikor aránylag nagy lélekszámú zsidó közösség élt.

Az országos kéktúra útvonalán található a község zsidó lakosságának temetkezési helye. A temetkezési helyet évtizedek óta nem használják.  A sírok közt egy rövid sétát téve felidézhetjük a falu 19. és 20. századi történelmének egy szeletét.

A temető a falu felett, a hegyoldalban helyezkedik el, és kb. 250 – 300 sír van benne. A sírkövek java aránylag jó állapotban van, a legrégebbi sír az 1790-es évekből való, és még 1950 után is temettek ide. Nehezen megközelíthető, út nincs, csak egy „szekérvágás”.

2004-ben a polgármester néhány közmunkással  látogathatóvá tette a temetőt, nagyjából kigazolták, még egy kis lépcső-félét is csináltak, hogy be lehessen  menni a meredek hegyoldalon. Sajnos, azóta senki nem gondozza, érdemes volna foglalkozni vele.

(forrás: http://www.jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=101)

Cser-tó

A falu határában található a mesterségesen kialakított népszerű horgásztó. Az országos ismertséggel bíró tavon, horgászversenyek sokaságát rendezik. Az innen induló turista útvonalon közelíthető meg a környék legmagasabb pontja a 422 méter magas Kő-hegy.

Andreánszky kúria és park

A falu szélén álló kisebb kúria az Andreánszky családé. Az ő híres leszármazottjuk volt Andreánszky Gábor (1895 – 1967), botanikus, az MTA tagja. A kastély parkja korábban természetvédelmi terület volt, jelenleg helyi védettség alatt áll. Az épületet korabeli feljegyzések és egy fotó alapján jelenlegi tulajdonosai teljesen újjáépítették, nem látogatható.