A legszebb őrségi harangláb

Az Őrség jelképévé vált pankaszi szoknyás harangláb 1755 óta emelkedik a település legmagasabb dombján. Az őrségi népi építészet eme jellegzetes építményei közül a pankaszi a legrégibb és leglátványosabb.

Az őrségi haranglábak eredete

Az őrségi településeket járva számos helyen láthatunk a templomtól elkülönülten álló, jellemzően fából épült haranglábakat. Elterjedésük elsősorban a reformáció térhódításával függ össze, hiszen kőtornyot csak a katolikusok emelhettek egészen II. József türelmi rendeletéig. A protestáns templomok csak harangtorony nélkül épülhettek.

A pankaszi harangláb

A jórészt tölgyfából épült, jellegzetes őrségi műemlék érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei megfelelő állapotban maradtak, így az idők során pusztulásnak indult más szerkezeti elemeket ki tudták cserélni – az 1965-ös helyreállítás során – a harangtorony lebontása nélkül.

Az arányos építmény a falu legmagasabb részén, egy lejtős réten áll, házakkal és gyümölcsösökkel körbevéve. Felépítése egyszerű, fa szerkezetei nincsenek díszítve, tökéletes szerkezetével, remek arányaival, bárdolt felületével, természetes anyagaival és színeivel nyújt remek összhatást. Az építmény harangját tölgyfazsindely védi, a teteje pedig rozsszalmából készült zsúp. Négy oszlop tartja a harangot, ezek egymást keresztező tölgyfa talpon állnak, csak úgy, mint a szoknya tíz oszlopa is. Az oszlopokat két irányból dúcok és könyökfák merevítik, koszorúgerendák fogják össze. Ezekre támaszkodnak a szoknya szarufái is, a harangtartó oszlopokat pedig andráskeresztek is kimerevítik. A szoknyát kézi cséplésű rozsszalmával fedték.

A műemlék igazi jelképévé vált az Őrségnek, gyakran láthatjuk térképek, útikönyvek címlapján. A harangláb szabadon látogatható – persze világosban érdemes –, a környék nincs lekerítve.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Pankasz, Petőfi S. út 23.

Megközelítés

Pankasz Őriszentpétertől 6 km-re található Zalalövő irányába.