Őrségi mesterségek nyomában

Az Őrség egyik jellegzetes népi mesterségét a fazekasságot mutatja be a gerencsérek falujában, Magyarszombatfán, egy 1790-ben épült bájos, zsúpfedeles, döngölt padlójú parasztházban a kicsi Fazekasmúzeum.

Az Őrségi fazekasok

Magyarszombatfán koncentrálódnak az őrségi fazekas dinasztiák, ma is legalább tíz család űzi ezt a mesterséget a faluban. Az évszázados múltra visszatekintő őrségi kerámia jellemzően sötétbarna vagy zöld mázas. Az edényeket hagyományosan egyszerűbb formákkal díszítették. A környéken jellemzően az Itáliából elterjedt, ún. mediterrán fazekaskorongot használják, melynek lényege, hogy a fazekas nem a korong előtt ül, hanem oldalt, és bal lábbal hajtja a szerkezetet, így mivel az ülőpad magasabban van, a korong nagyobb méretű edények formázására is alkalmas.

A fazekasház

A rendkívül autentikus környezetben lévő meseszép kis házikóban hajdanán tényleg egy fazekas család lakott. Már maga az épület, hófehérre meszelt falaival, muskátlis kis ablakaival is megér egy látogatást. A ház helyiségei, a tisztaszoba, a füstös konyha és a műhely a keskeny tornácról nyílnak. A tisztaszobában két vetett ágyat, asztalt, lócát és székeket látunk. A füstös konyhában áll a falba épített tűzhely, a felszálló füst sem veszett kárba, a tető alá akasztott sonkát, kolbászokat, szalonnát füstölték vele. A konyhában lábasok, tálak és egy lakodalmas fazék látható, de vannak itt a kenyérsütésre alkalmas eszközök is.

Az egykori kamra szolgált műhelyként, itt sorakoznak a különböző formájú, nagyságú és színű agyagedények. A gyűjteményben láthatunk érdekes formájú aratókorsót, mindenféle formájú tepsit, de kuglófsütőt és tésztaszűrőt is. A műhelyben állították ki a vidékre jellemző mediterrán fazekaskorongot is.

A ház szép füves udvarán álló pajtában az edények kiégetésére használt boglyakemencét vizsgálhatjuk meg közelebbről. A kemence fala nyitva van, így jól látható, hogyan rakták egymásra kiégetendő edényeket.

A pajtával szembeni műhelyben ki is próbálható a korongozás és a díszítés.

2013 tavaszán a frissen felújított épületet vandál módon felgyújtották, de nyár végére sikerült újra megnyitni az épületet a látogatók előtt.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Magyarszombatfa, Fő út 52/a

Telefon: +36 30/850-3993

Nyitvatartás

Márc.15 - ápr.30, október: K - V: 10 - 16

Máj. 1 – szept. 30: K – V 10 – 18

Hétfő szünnap!

Belépő

Felnőtt: 500 Ft, kedv.: 300 Ft

Megközelítés

Magyarszombatfa Őriszentpétertől Bajánsenyén keresztül 14 km-re délnyugatra található, Velemértől 4 km-re érjük el.

Aktuális információk a hivatalos honlapon.