Gyönyörű kastély, izgalmas kiállítások

Az Őrség legimpozánsabb várkastélya a Batthyány család birtokközpontja, az Őrség kapujában, Körmenden található. A csodálatos épületegyüttesben ma a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum rendkívül érdekes kiállításai kaptak helyet, de a Várkert védett angolparkja is megér egy sétát.

 A várkastély története

A kastély eredete a XV. század közepére vezethető vissza, főépülete reneszánsz kastélynak épült az 1400-as években, írott források 1459-ben említik először az épületet, de ezt a várkastélyt már csak régi térképek és leírások őrzik. Az erődítmény 1604-ben került a Batthyány család tulajdonába, és egészen 1945-ig a család birtokában maradt.

A Batthyány család 1655-ben hozta létre a vár ma is látható, négyszárnyú, hengeres saroktornyokkal ellátott központi magját. A Rákóczi-szabadságharc alatt megsérült várat az 1710-es években újjáépítették, majd gróf Batthyány Lajos, a későbbi országnádor, az 1730-as években barokk stílusú kastéllyá alakíttatta. A barokk korban az épületeket egyetlen tengelyre fűzték fel, a főépülethez hosszú fasorokat építettek, és ezek két oldalára kerültek a melléképületek. A kastély új emeletet és új főhomlokzatot kapott, ekkor alakult ki a nagy szélességben előrelépő közép rizalit.

A XIX. században az egész kastélyt klasszicista stílusban építették újjá. 1920-tól a boldoggá avatott Dr. Batthyány-Strattmann László herceg, a híres szemész orvos volt a kastély tulajdonosa. A szegények orvosaként is ismert herceg a kastély egyik szárnyában rendezte be kórházát, ahol mintegy 20 000 műtétet végzett, a rászoruló betegeket ingyen gyógyította, a birtok bevételeinek kétharmadát a betegek gyógykezelésére fordította. A példás családi és társadalmi életet élő herceget 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá avatta.

1945-ben, az orosz hadsereg bevonulása során a jelentős képgalériát, a könyvtárat, a fegyvergyűjteményt és a műkincsek egy részét feldúlták, kifosztották és ellopták.

Napjainkban a kastély hatalmas termei egy részében a szemész orvosról elnevezett múzeum működik, másik részében könyvtár, levéltár, színház és információs iroda kapott helyet.

A múzeum kiállításai

A kastélyegyüttes főépületében találjuk a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kiállításait. A főlépcsőházban főúri portrék, a gazdag rokokó virágfüzéres festésű díszteremben a „Batthyányak nemzetsége” című kiállítás látható. Az interaktív elemekkel gazdagon illusztrált kiállításon tanulmányozható a Batthyány család története, a kiemelkedő személyiségeket öltöztetett szobruk mellett a hozzájuk köthető tárgyak és dokumentumok személyesítik meg. A földön elhelyezett családfa rekonstrukción a család tagjainak származását követhetjük nyomon.

A múzeum gyűjteményének legfontosabb darabjai között tartják számon a XIV-XV. századból származó úgynevezett körmendi kincsleletet, Batthyány Ferenc XVI. századi pergamen végrendeletét, a mészáros céh 1726-os évszámú ón céhkorsóját, és az Udvari fivérek velocipédjét, amelyen az 1800-as évek végén a két körmendi fiatalember elkerekezett Torinóba meglátogatni az agg Kossuthot.

Batthyány Lajosról, az első magyar miniszterelnökről külön kiállítás emlékezik meg. A helytörténeti gyűjtemény mellett még két érdekes kiállítás érdemel figyelmet. Az ország egyetlen cipőtörténeti kiállításán megismerkedhetünk a különböző lábbelik történetével, a rengeteg cipő, csizma és papucs között megcsodálhatjuk Sissi királynő finom bőrből készült báli cipőjét, vagy Jászai Mari fehér selyemcipőjét is, de van itt török papucs, indián mokaszin és perzsa csizma is.

Várkert

A kastély parkját a XVIII. században alakították ki barokk kertté, majd 1820 körül angolparkká formálták át. Jelenleg mintegy 35 hektár területen fekszik a védett, arborétum jellegű Várkert. A park közepén áll egy 15 méter magas obeliszk, attól nem messze egy kis tóhoz érünk, a hídon átkelve egy kissé jobbra találjuk a park büszkeségét, egy 400 éves, 35 méter magas óriási platánfát. A parkban több mint 60 fa- és cserjefaj található, a platánok mellett tulipánfák, kőrisek, juharok és fenyők. Egészen a parkot határoló Rába folyó töltéséig el tudunk sétálni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Körmend, Batthyány út 3.

Telefon: +36 94 410-425

Nyitva tartás

Április 25 - október 31: K-V 10-18,

XI.1. - Április végéig: K-Sz 10-16.

Kasszazárás fél órával a múzeum zárása előtt.

Részletes információ: http://muzeumkormend.hu/nyitva-tartas-es-arak

Belépő

Felnőtt: 1200 Ft, kedv.: 600 Ft

Fotójegy: 500 Ft

http://muzeumkormend.hu/