Barangolás az Őrvidék legszebb tájain

Hazánk egyik legérintetlenebb régióját, az ország legnyugatibb csücskében található Őrséget fedezzük fel autós túránk során. A kiterjedt erdőségekkel borított, szelíden hullámzó, lankás, dimbes-dombos táj igazi vidéki nyugalmat áraszt. A természetet, autentikus pannon hangulatú, bájos kis falvakat kedvelő turisták körében egyre népszerűbbé váló, három határon át nyúló Őrvidék kicsi, de annál érdekesebb látnivalók sokaságával várja az ide látogatókat.

Az Őrség felfedezése

A Vas megye délnyugati részén elterülő Őrség történeti és néprajzi régió, mely részben átnyúlik a trianoni határokon túlra, Szlovénia és Ausztria területére is. A túlnyomórészt az Őrségi Nemzeti Park védelme alatt álló tájegység jellegzetes falvai máig őrzik az ősi „szeres” településformát, melynek jellemzője a néhány, egymáshoz közel épített házból álló, eredetileg rokoni kisközösségeket alkotó „szerek” laza hálózata. Őrvidék, honnan is ez a fura név? A honfoglaláskor a magaslatokon megtelepedett magyarok innen tartották szemmel és védelmezték a frissen szerzett területek határait. Az itt élők közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak, a határok őrzéséért különböző kiváltságok jártak nekik.

A történelmi Őrség központja a kilenc szerből álló Őriszentpéter, rajta kívül még 21 magyarországi és nyolc szlovéniai települést sorolunk a tájegységhez, de turisztikailag a Szentgotthárdtól délre fekvő Vendvidéket és a Zala megyéhez tartozó Hetés néhány falvát is ide értjük. Az Őrség legkönnyebben személyautóval járható be, habár van buszközlekedés, mellyel azért a főbb látnivalók megközelíthetők, de jóval többet láthatunk saját kocsival. Az Őrvidéket, a Volkswagen hétüléses, családi autójával, az elképesztően praktikus Caddy Maxival barangoltuk be. Az eredetileg furgonként bevezetett Caddy család személyautósított verziója kitűnő választás nagyobb családoknak, és természetesen egy hétvégi, de akár hosszabb kiránduláshoz is ideális. A teljes értékű ülések mögött még egy óriási csomagtér is kényezteti az utasokat a kirándulásokra termett személyautóban. A rakodótér zseniális variálhatóságáról annyit, hogy nemcsak a harmadik, hanem a második sor ülései is kivehetők, így egy klasszikus furgon kerekedik ki személyautónkból, végre nem jelent problémát nagyobb háztartási gépeket, de akár több kerékpárt is szállítanunk. A középső sor üléseibe pedig három gyerekülés is könnyen berakható.

A régióra az aprófalvas települések jellemzőek, két városa, az Őrség kapuja címmel büszkélkedő Szentgotthárd és Körmend, a Nemzeti Parkot északon határoló Rába folyó völgyében fekszenek. Itt is találhatunk szállást, ráadásul Szentgotthárdon termálvizes élményfürdő is bővíti a kínálatot. Ahhoz, hogy teljesen magunkévá tegyük az Őrségre oly jellemző vidéki nyugalmat, a legjobb választás egy panzió vagy vendégház valamelyik kis faluban. Szerencsére ma már szinte minden árfekvésben kínálnak szálláshelyet, és a minőségi, egyedi szállások sem ritkák.

Az Őrség látnivalói

Az Őrség szívének számító Őriszentpéter és a környező, ősi, „szeres” falvak a legjellegzetesebb települések, a dombok tetején álló házcsoportok látványa, a régi, sok helyen zsúptetős porták hangulata, a sűrű erdők közt zöldellő kaszálók illata, a vidéki nyugalom és csend, ami egyedülállóvá teszi a tájegységet. A központi részen, Városszeren találjuk az Őrségi Nemzeti Park központját, a Tourinform irodával és egy modern látogatóközponttal, érdemes itt kezdeni a régió megismerését. A kilenc szerből álló Őriszentpéter legjelentősebb látnivalója, a Szalafő felé vezető út mentén fekvő Templomszeren álló román kori Szent Péter-templom. Az út szélén lévő kis parkolóból pár lépés a temető közepén magasodó, egyszerűségével lenyűgöző templom. A déli oldalán lévő román stílusú, bélletes kapu és a résablakok mutatják leghívebben az épület korát, ősi freskótöredékeket is felfedezhetünk a külső falon. Érdekes látvány az északi oldalhoz épített falépcső, mely kívülről vezet a karzathoz.

Őriszentpéteren, a Templomszeren várja igényes vendégeit a régió egyetlen gourmet étterme, a Pajta Bisztró. A folyamatosan változó, helyi alapanyagokra épülő étlap fogásai kísérletezőek, az Őrségre jellemző ételek újragondolt költeményei. Hétfőn és kedden zárva tartanak!

Az étterem parkolójába állva tűnt csak fel, a Volkswagen Caddy Maxi hatalmas mérete, minden szempontból különleges jármű, van benne egy kis egyterű érzés, a hét teljes értékű ülés picit kisbuszossá teszi, a nagy raktere miatt kissé furgonos, a magas üléspozíció pedig városi terepjáróra hajaz, de a belső tér igényes kiképzésének, az autó könnyű vezethetőségének köszönhetően elsősorban a személyautós feeling dominál. A mindkét oldali tolóajtó pedig rendkívül praktikus, főleg parkolásnál előnyös, ráadásul rögzíthető, így pozícióját tartja a lejtőn.

Induljunk tovább a hét szerből álló Szalafő irányába, mely nevét az itt Szalának hívott Zala folyó forrásvidékéről kapta. Szalafő az egyik legautentikusabb őrségi település, Pityerszer nevű részén alakították ki a régió leglátogatottabb nevezetességét, az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, melynek különlegességét az adja, hogy más skanzenekkel ellentétben, itt az épületek máig az eredeti helyükön vannak. A könnyen bejárható, gondozott területen többek közt boronaházat, füstösházat, kástut, tókát láthatunk. Az országban csak itt található ún.kerített ház talán a legérdekesebb és a Visontai portánál megfigyelhetjük, hogy míg az emberek sárral tapasztott faházban éltek, addig az állatok lakhelyét téglából emelték. A szabadtéri Pityerke játszótér, az állatsimogató és a fogadóépületben berendezett játszópajta szolgálja a gyerekek kedvét. Ráadásul gyakoriak a különböző kézműves foglalkozások, a kalácssütés, tökmagolajütés, de íjászkodni is lehet és kincskereső játékokon is részt vehetnek a kicsik. A kellemes szőlőlugas alatti padokon pedig megkóstolhatjuk az itt készített, tipikus őrségi fogásokat is, köztük a dödöllét. A skanzentől kifelé vezető út mentén egy európai bölénycsorda legelészik és még vadlovakat is láthatunk, ha szerencsénk van.

Pityerszer előtt, a Felsőszer felé vezető út mellett magasodik a környék vadonatúj, haranglábra emlékeztető kilátója, a Kömpe Szeme, ahonnan Szalafő öt szerét is láthatjuk. Visszatérve Őriszentpéterre, folytassuk utunkat Pankasz felé. Az első falu, Nagyrákos is klasszikus szeres település, legszebb épülete, az út mentén fekvő kis zsúptetős házikó, melyben tájházat rendeztek be. Jobbra láthatjuk a vasúti völgyhíd hosszan elnyúló betoncsíkját, mely az ország leghosszabb vasúti viaduktja. Zalalövő felé haladva a következő falu Pankasz, a központból balra kanyarodva érjük el az Őrség jelképének tartott műemlék szoknyás haranglábat, mely az út szélétől egy meredek dombon áll. Az őrségi népi építészet eme jellegzetes építményei közül a pankaszi a legrégibb és leglátványosabb, ha csak egyre van időnk ez legyen.

Őriszentpéterről délre indulva, Bajánsenye után Magyarszombatfán érdemes megállni, mely az egyik legjellegzetesebb őrségi népi mesterség, a fazekasság központja, egy 1790-ben épült bájos, zsúpfedeles, döngölt padlójú parasztházban, a Fazekasházban ismerkedhetünk a jóféle helyi agyagból készült termékekkel, és készítésük folyamataival.A rendkívül autentikus környezetben lévő meseszép kis házikóban hajdanán tényleg egy fazekas család lakott. Már maga az épület, hófehérre meszelt falaival, muskátlis kis ablakaival is megér egy látogatást. Hajtsunk tovább a szomszéd faluba, Velemérre, mely Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével büszkélkedhet. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei. A falu szélén megbújó Árpád-kori műemléktemplomhoz táblák vezetnek.

Velemért elhagyva átlépünk Zala megye területére, a már Hetés tájegységhez sorolt Szentgyörgyvölgy legérdekesebb látnivalója, a kívülről egyszerűnek tűnő református templom, mely a magyarországi festett kazettás mennyezetű templomok egyik leglátványosabb példája. A bárányfelhőkkel díszített, kékre festett fatáblás mennyezet lenyűgöző, de az egész templombelső a faoszlopokon álló karzattal, a faragott barokk szószékkel nagyon egyedi.

A haranglábak szerelmeseinek érdemes még két faluval tovább utazni, Nemesnépre, ahol Nyugat-Magyarország legnagyobb szoknyás haranglába áll. A késő barokk stílusú, fazsindellyel fedett építmény csodás látvány, maga a falu is nagyon szép, főleg a Szentgyörgyvölgyi-patak mellett futó utcán érdemes egy picit sétálgatni.

Szlovéniai látnivalók

A történelmi Őrvidék nyolc határunkon túlra került településén kívül, a szlovéniai Goričko Natúrparkban is találunk érdekes látnivalókat. Bajánsenyénél menjünk át a határon, majd Hódosnál forduljunk balra, a híd után, még Kapornak előtt keskeny út (jelzőtábla) vezet jobbra, mely felkanyarog a Kapornaki Néprajzi Gyűjtemény domboldalon álló portájához. A több épületben elhelyezett kiállítás egy módos őrségi gazda birtokával ismerteti meg a látogatót. A téglából épített ház két szintjén elhelyezett gyűjtemény legérdekesebb része az őrségi életet, embereket bemutató korabeli fotográfiák, a korhűen berendezett tisztaszoba és a konyha. A szomszéd házban élő idős magyar embereknél van a kulcs, a kiállítás szabadon látogatható.

Kapornakról déli irányba indulva, egy gyönyörű, a dimbes-dombos tájon le-föl hullámzó, jó minőségű aszfaltúton, Domonkosfán át érünk Pártosfalvára, ahol jobbra fordulva pár km a környék legnagyobb attrakciója, a selói Szent Miklós-körtemplom. Az Őrség hullámzó útjain remek szolgálatot tesz a Caddy visszagurulását megakadályozó hegymenet asszisztens, mely nagyban megkönnyíti az elindulást hegynek felfelé. Családapaként pedig megnyugtató érzés, hogy a Caddy hatalmas csomagtere egyben az utasok, a gyermekek biztonságát is nagymértékben növeli, hiszen a sajnálatos módon igen gyakori ráfutásos baleseteknél egy fajta ütközési zónaként is funkcionál.

Az országút menti parkolóban lévő épületben kihelyezett turista információs irodában (nyitva: K-Szo:10-18) tudjuk megvenni a jegyet (2 €), majd a vezetővel együtt megyünk fel a domboldalban álló rotundához. A XIII. század közepén téglából épült román stílusú kápolna kör alakú, fehérre festett, fazsindellyel fedett épülete már kívülről is csodás, a belső tér pedig még rátesz egy lapáttal, hiszen szinte az összes falat gótikus freskók borítják. Rögzített, magyar nyelvű hang ismerteti velünk részletesen a templom történetét, ill. a bibliai témájú falfestmények leírását.

Amennyiben tovább megyünk az úton nyugat felé, úgy Muraszombatra vagy a népszerű élményfürdőhöz (Terme 3000) érünk Moravske Toplicéban. A szlovén részen érdemes még meglátogatni Grad települést, melyet legkönnyebben a Vendvidékről érünk el. Felsőszölnök után lépünk be Szlovéniába, majd Kuzmán keresztül jutunk a határtól 10 km-re fekvő Grad (Felsőlendva) faluba. A szép fekvésű település központjában magasodik a fehérre festett, méretes, gótikus templom. A gyönyörűen restaurált katolikus templom külseje is csodálatos, impozáns hálóboltozatos belső tere pedig gótikus szobrokkal és egy hatalmas késő barokk főoltárral büszkélkedhet. A templomtól autókázzunk fel a dombon álló, hatalmas felsőlendvai várba. A sokszögű erődítmény Szlovénia legnagyobb alapterületű vára, annyi szobája van, ahány nap van egy évben. A meglehetősen romos külső ne tévesszen meg, a várat folyamatosan, szakaszonként restaurálják, termei változatos kiállításoknak adnak helyet, itt található a Goričko Natúrpark információs irodája is. Az épületkomplexum egy részében vendégszobákat is alakítottak ki, az árnyas várudvar felső részén pedig gyógyító energiapontok is vannak.

Látnivalók az Őrség szélén

Az Őrségi Nemzeti Park északi szélén futó Rába völgye is tartogat érdekes látnivalókat, Szentgotthárd fő turisztikai vonzereje a St.Gotthard Élményfürdő. A nagy, modern spa és wellness részleggel kombinált termálfürdő mediterrán hangulatot áraszt, természetesen a csúszdák és egyéb élményelemek sem hiányoznak a fürdő repertoárjából. A városka első számú műemléke az eredeti állapotában fennmaradt, barokk stílusú, rendkívül gazdagon díszített Cisztercita templom. Az 1664-es szentgotthárdi csata emlékműve már az államhatáron túl, Ausztriában található, a Mogersdorf (Nagyfalva) feletti dombon álló hatalmas fehér kereszthez fel tudunk autózni egy keskeny kis aszfaltúton. A kereszt melletti modern épület tulajdonképpen egy kápolna, a kiállítás a kissé lejjebb lévő étterem melletti zsúpfedeles házban van. A kis épületcsoport a mamutfenyővel igen szép látvány.

A 8-as út menti Rönökről érdemes egy kis kitérőt tennünk az államhatáron fekvő, viszontagságos történelmű Szent Imre-templomhoz. Az árnyas fákkal körülvett templom körüli békés, nyugodt, gondozott környezet kellemes pihenőhely. Az Őrségi Nemzeti Park két, fürdőzésre is alkalmas erdei tavacskával bír, a Hegyhátszentjakab melletti Vadása-tavat a 2018-as árvíz után teljesen újra kellett építeni, remélhetőleg 2019 nyarán ismét megnyitják, a Szentgotthárdtól pár km-re fekvő Hársas-tó idilli hely, partján tanösvény fut körbe, horgászparadicsom és néhány helyen fürödni is lehet.

Habár nem tartozik szorosan az Őrséghez, de könnyen megközelíthető és elképesztően hangulatos, az osztrák oldalon található szentkúti pincefalu. A Körmendtől nem messze lévő Pinkamindszentnél tudunk átkelni autóval a határon, majd kétszer balra tartva pár perc alatt érünk Heiligenbrunnba, ahol a nagy Uhudler (helyi bor- és szőlő különlegesség) táblánál jobbra felfelé hajtva találjuk a több tucat varázslatos, zsúptetős pincét. Hétvégén érdemes jönni, akkor több pince is nyitva tart, a jó hangulat garantált.

(X) - A cikket a Porsche Hungaria Kft. támogatta