Meredek sziklán strázsáló romantikus várrom

A Kis-Fátra magas hegyeibe mélyen bevágódott Vág völgyének nyugati kapujában, stratégiai fontosságú helyen épült Sztrecsnó lenyűgözően szép fekvésű vára. A meredek mészkőszirten magasodó, romjaiban is impozáns erődítmény, fénykorában a térség legbiztonságosabbnak tartott vára volt. A lélegzetelállítóan szép sztrecsnói romantikus vár a boldogtalan szerelem tanújaként lett közismert. A jótétemények asszonyaként, és a hitvesi hűség mártírjaként tisztelt Bosnyák Zsófia legendája szövi át az ódon falakat.

A vár története

A Vág folyó fölé magasodó, stratégiai helyen lévő sztrecsnói vár a XIII. században épült, pár kilométerrel feljebb a folyó másik oldalán, kissé előbb létesült a vár ikertestvére, a némileg kisebb Óvár. Az eredetileg a nagyhatalmú Csákok tulajdonában álló gótikus vár később királyi tulajdonba került, majd Dersffy nádoré lett. A reneszánsz stílusban átépített vár végül a Wesselényi család kezébe került. A Vág völgyében haladó kereskedelmi útvonal kiváló oltalmazójaként, a XVII. századra éri el igazi erejét.

Wesselényi Ferenc birtokaként már palotaszárny és várkápolna, valamint három olaszbástyás külsővárral is bír. 1689-ben, a Thököly-felkelés bukása után a várat Lipót császár leromboltatja. A kaputorony és a restaurált rondella idézi egykori fényét. Napjainkban a zsolnai Vágmenti Múzeum kötelékébe tartozik.

A vár látogatása

A vár alatti parkolóból mintegy negyedórás sétával közelíthetőek meg a magaslaton emelt falak. A kilátás a várból lélegzetelállítóan szép, káprázatos panoráma nyílik a vad Sztrecsnói-szorosra, a távolban Zsolna városára, a mélyben kanyargó Vág folyóra, a Kis-Fátra hatalmas bérceire. A falak közt egy kisebb vártörténeti kiállítást nézhetünk meg.

Sokakat Bosnyák Zsófia misztikus-romantikus története, és a vár alatti kriptából előkerült mumifikálódott holtteste vonz a fenséges falak közé. Bosnyák Zsófia oly sokat szenvedett férje, a folyton távol levő Wesselényi Ferenc hűtlensége miatt, hogy belehalt bánatába (1644). A szent életű asszony teteme a várkápolnában csodálatos módon nem oszlott szét, de mielőtt a Habsburgok felrobbantották a várat, a múmiát a várból a vágtapolcai templomba vitték, itt esett össze holtan amúgy Bosnyák Zsófia. Sajnos 2009-ben egy vandál gyújtogató felgyújtotta a múmiát, ennek mását nézhetjük meg a várkápolnában. Egy évvel felesége halála után Wesselényi már oltár elé is vezette nagy szerelmét, a híres murányi Vénuszt, Széchy Máriát. Ugyanitt a falon a vár egykori ura, a vitéz, de hűtlen Wesselényi Ferenc és a szentként tisztelt Zsófia arcképe függ a falon.

Érdekesség még a Vág folyón napjainkban is használatos, 1992-ben felújított és újra működésbe helyezett, személyautó szállítására is alkalmas motor nélküli komp.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hrad Strečno, Strečno

Megközelítés: Strečno Zsolnától (Žilina) keletre a 18-as úton 9 km-re található. A vár alatti parkolóból 15-20 perces sétával jutunk fel a várba.

Nyitva tartás: ápr-szept: H-V 09.00-18.00, okt: H-V 09.00-16.00, nov: Szo-V 09.00-16.00, dec-márc: zárva!

Belépő: 5,00 €, kedv: 3,00 €, 6 év alatt ingyenes.

http://www.hradstrecno.sk

Felső fotó: Filip Schliemann, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0