A Felvidék nyugati határvidékén szinte látótávolságban vannak egymástól a látványosabbnál látványosabb várak, várromok, kastélyok. A régió fő ütőere a Vág lassú folyású széles folyama, völgyében a Pozsonyt a Kassával összekötő, még nem teljesen kész autópályával. A Vág mentén találjuk a legnevezetesebb látnivalókat is Pöstyéntől Trencsénen át Zsolnáig.

A régió legnagyobb városa Zsolna, a szlovák nemzeti öntudat egyik fellegvára sok érdekességet nem tartogat a turista számára, környéke azonban bőven kárpótolja az utazót. Zsolna után fúrja be magát a Vág a Kis-Fátra hegyei közé a vadregényes Sztrecsnói-szoroson át, melyet büszkén őriz a legendákkal teli romantikus Sztrecsnó vára. A folyó menti várak közül a legjobban fennmaradt, egyben a leghatalmasabb erődítmény a Trencsén bájos városa fölé magasodó trencséni vár.

Kissé lejjebb a folyón egy meredek sziklaszirten áll őrt a legendás Beckó, más néven Bolondóc vára, a túlparton pedig, már a Kis-Kárpátok láncának északi csúcsán a hírhedt vérgrófnő, Báthory Erzsébet vára, a csejtei vár magasodik.

A Nyitra folyó völgyében Szlovákia legnépszerűbb, leglátogatottabb kastélya a kitűnő állapotban fennmaradt romantikus bajmóci várkastély hozza el a felvidéki hegyek közé a francia Loire menti kastélyok hangulatát. A kastélyok kedvelőinek kötelező zarándokhelye még a Hild József által tervezett klasszicista ékszerdoboz, a kistapolcsányi kastély és a nagybiccsei reneszánsz kastély is.

Nyugat-Szlovákia nagy múltú fürdőkben sem szenved hiányt, az Európa szerte híres Pöstyéntől Trencsénteplicén át Rajecfürdőig húzódik a patinás fürdővárosok sora.

A népi építészet egyik legszebb, páratlan példája az országban a furcsa, geometrikus formákkal díszített faházak egzotikus egyvelege Csicsmányon. A természeti értékek egyedülállóan szép formákat öltenek a szulyói sziklarengeteg bizarr formációiban Zsolnától délre. Az ország legszebb botanikuskertje a híres malonyai arborétum.

A régió két déli nagyvárosa közül Nagyszombat elsősorban egyházi emlékei miatt említésre méltó, Nyitrán pedig a kis várnegyedet érdemes meglátogatni. Nyitra környékén találjuk a régió szórványmagyarságának, a Zobor-vidéki magyarok falvait az ősi Ghymes várával. Érdemes kitérőt tenni az Apponyi család székhelyén Apponyon is, a kastélyok, a híres könyvtár és a várrom miatt.

Felső fotó: Trencsén vára, Marian Hubinsky, flickr.com, CC BY 2.0