A Felvidék reneszánsz kincse

A Vág folyó mentén elterülő Nagybiccse (Bytča) településen emelték a főnemesi Thurzó família parancsára a reneszánsz várkastélyt. Az impozáns építmény párját ritkítja Szlovákia reneszánsz kastélyainak sorában, mert eredeti állapotában, érintetlenül őrizte meg egykori külsejét. Napjainkban az Állami Területi Levéltár székhelyeként működik, valamint állandó kiállítások színtere.

A kastély története

Nagybiccse a Vág jobb partján fekszik, Zsolnától negyedórányi autóúttal megközelíthető. Itt épült az egykori gótikus alapzatú vízivár (1454 – Szentmiklósi Pongrác) helyére 1571 és 1574 között a várkastély. Az építkezés első szakasza Thurzó Ferenc nyitrai püspök nevéhez fűződik. Neve egybefonódik Nagybiccsével, itt is helyezték örök nyugalomra a római katolikus templomban. Szabályos, négyzet alapú belső lakóépületét sarkain félköríves tornyok határolják, belső udvarát árkádokkal keretezték. Masszív lőrésekkel lyuggatott kőfala komoly védelmi erővel bírt, mindezt még egykor vizesárok is szegélyezte.

A nagyhatalmú Thurzó György nádor, lányainak közelgő menyegzőjére emeltetett 1601-ben a várkastély mellé egy gyönyörű ún. esküvői vagy menyegzői palotát, ahol Európa hírű, óriási lakodalmakat rendeztek, messze földről érkező illusztris vendégek sokaságával.  A biccsei kastély a kor tehetős famíliájának köszönhetően minden igényt képes volt kielégíteni; kényelmes lakosztályok, könyvtárszoba a tanuló ifjak számára, táncterem külön karzattal, sőt külön múzeumterem is „a múzsáknak szolgálva”. 1611-ben itt ítéltetett várfogságra a hírhedt Báthory Erzsébet. A legendás szlovák népi hős Juraj Jánošik a XVIII. század elején itt teljesített katonai szolgálatot, majd innen megszökve indult be rövid, de jelentős betyárvezér karrierje.

A Thurzók kihalásával Esterházy kézbe kerül a várkastély, fénykora leáldozott, mert a gazdag főúr szívesebben tartózkodott a császári udvarhoz közelebb eső rezidenciáin. Ám szerencsére ennek ellenére állaga így is jól megőrizte a régi állapotokat.

A kastély látogatása

A várkastély jelenleg felújításra vár, mai formájában szabálytalan négyszög alaprajzú, négy kerek saroktornyos, késő reneszánsz stílusú, épület hatalmas kaputoronnyal. Még ma is látható a magas várfalakat övező egykori vizesárok. A kastély belső udvarán kétszintes árkádos folyosó fut körbe, melynek falait gyönyörű, de elég rossz állapotban lévő sgrafittók díszítik. A festményszerű díszítéseken bibliai és antik hősök, valamint a magyar történelem nagyjait láthatjuk. Napjainkban a Szlovák Levéltár használja az épületet.

A várkastélytól jobbra álló esküvői palota (Sobášny palác) viszont nagyon szépen felújítva várja a látogatókat. Az épület alsó szintjén egy kisebb kiállítást láthatunk a vár történetéről, az emeleti, impozáns nagyterem rendezvény és reprezentációs célokat szolgál. A reneszánszra jellemző módon ezt a palotát is sgrafittó díszíti, bejáratát pedig díszes faragott keret öleli körbe.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bytča, Zámocky areál

Megközelítés: Bytča Zsolnától (Žilina) 20 km-re nyugatra a 18-as úton érhető el. Autópálya lejáró is van Nagybiccsénél. A várkastély a városka közepén a Štefániková utca végén helyezkedik el.

Nyitva tartás: K-V 09.00-17.00

Belépő: az esküvői palota látogatása ingyenes!

http://pmza.sk/expozicie/sobasny-palac-bytca/

Felső fotó: Schliemann, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0