Felvidéki klasszicista ékszerdoboz

Az egykori Bars vármegye legimpozánsabb kastélya a Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített kistapolcsányi kastély (Topol’čianky). A jelentős történelmű várkastély, mely a Habsburgok kedvenc nyári rezidenciája, majd a Csehszlovák Köztársaság elnökeinek nyaralója volt, napjainkban múzeumként, valamint elegáns kastélyszállóként is várja az ide látogató turistákat.

A kastély története

Eredetileg késő-gótikus vízivár, melyet a XV. században a Kistapolcsányi család építtetett. 1662-ben reneszánsz stílusban építi át Rákóczi László, 1696-ban a kastélyban született II. Rákóczi ferenc első fia, a csak négy évet megélt György Lipót. 1705-ben Rákóczi kuruc haditábora. A szabadságharc bukása után a császári kincstár birtokából a Coburg, majd a Zichyek tulajdonává lesz, később a horvát származású Keglevichek kezébe kerül, velük számos dalmát telepes is érkezik, akik meghatározzák a környék zöldség-gyümölcstermesztő-serfőző gazdaságát. 1825 és 1830 között Hild József tervei alapján klasszicista stílusban bővítik. 1890-ben vásárolják meg a birtokot a Habsburgok, 1918-ig József főherceg a tulajdonosa. Az első világégést követően egészen 1953-ig a csehszlovák államfők nyári rezidenciája, különösen Masaryk kedvelte a kastélyt. Az ezt követő évtizedekben vált fokozatosan múzeummá a kastély épülete. Az épület egy részében működik a 2008-ban szépen felújított kastélyszálló.

A kastély látogatása

A szlovákiai klasszicizmus egyik legszebb ékköveként számon tartott kistapolcsányi kastély a Zsitva folyó völgyében, 32 km-re található Nyitrától. Óriási angolpark övezi a gyönyörű, árkádos belső udvarú, kupolás épületet. A látogatás során a grandiózus kupolatermen kívül hét további klasszicista stílusú terem látogatható, melyek tele vannak értékes barokk és empire bútorokkal, gyönyörű cserépkályhákkal, impozáns csillárokkal. A kastélyban találjuk az ország leggazdagabb kerámiagyűjteményét, különösen a meisseni porcelánok értékesek. Figyelemre méltó még a XVI.-XIX. századi pazar fegyverkollekció is. A hetedik terem volt a köztársasági elnökök dolgozószobája, Masaryk és Beneš elnök több személyes használati és munkaeszközével, többek közt Masaryk telefonja és Beneš írógépe is látható.

Másik szárnyában azon kevés könyvtárak egyike található, mely épségben átvészelte a zűrös évszázadokat. A Keglevich János gróf szenvedélyét dicsérő bibliotéka 14 ezer kötetet tartalmaz, azonban csak kutatási célból látogatható. Az északnyugati bástyájában található kápolna fontos nemzeti zarándokhely. A kastély árkádos udvara népszerű helyszíne esküvőknek és fogadásoknak is.

A kastély udvari reneszánsz szárnyaiban rendezték be a kastélyszállót, ahol az elnöki lakosztályban Masaryk egykori rézágyában is álomra hajthatjuk fejünket.

A kastélyt övező angolparkban látható egy szintén Hild József által tervezett klasszicista stílusú kis vadászkastély. Ugyancsak a park közelében található az ország egyik legnagyobb és leghíresebb tenyészközpontja, a Szlovák Nemzeti Csikófarm, mely a világhírű lipicai, hucul és arab lovak génállományát őrzi (egyedülálló lovasmúzeum működik itt). A Kistapolcsányi borüzem pedig az ország legnagyobb borgazdasága évi ötmillió liter borral, különösen csábító a királyi borút részeként Chateau védjegyű saját borával.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zámok Topoľčianky, Topoľčianky, Parková 1

Megközelítés: Kistapolcsány Aranyosmaróttól (Zlaté Moravce) északra 5 km-re található.

Nyitva tartás

A kastély csak vezetéssel látogatható! máj-szept: K-P óránlént indulnak csoportok 9-től, 12 óra kivételével, az utolsó csoport 15 órakor. Hétvégén az első csoport 12, az utolsó 16 órakor. Októbertől áprilisig K-P 9:00, 10:30, 12:30, 14:00, hétvégén 2:00, 13:30, 15:00

Belépő: 3,80 €, kedv: 2,50 €

http://www.zamok-topolcianky.sk

Felső fotó: forrás: www.ine.sk