A Kis-Fátra hajmeresztő Betyár-ösvényén

A Felvidék legváltozatosabb magashegységében, a Kis-Fátrában, a hajdani betyárok legendás, hatalmas sziklatornyok között húzódó, látványos ösvényén túrázunk a Vrátna völgyét szegélyező különleges alakú sziklaformációkra és a Kriváni-Fátra csúcsaira nyíló kilátást élvezve. A Terchová-tól délre nyíló, a Kis-Fátra szívébe vezető Vrátna völgyének alsó szakasza a meredek sziklafalakkal, tornyokkal határolt Tiesňavy sziklaszoros. A szurdokból kapaszkodunk fel szédítő szakadékok mentén egy nyeregig, ahonnan a Betyár-ösvényen mászunk át az Obšivánka szurdokába, végül leereszkedünk a régió központi üdülőfalvába, Terhelyre.

A túra hossza: 5 km

A túra időtartama: 3,5 óra

A túra jellege:

Nehéz, igényes gyalogtúra gyakorlottabb túrázóknak. Több fárasztó, meredek kaptató, lejtő, sziklás talaj, lánccal biztosított szakasz, lépcsősor váltogatja egymást. Az út végig jól jelzett, néhány helyen kissé kitett, biztos lépésű, nem tériszonyos túrázóknak.

Szintkülönbség: 500 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Tiesňavy parkoló, a Terchovától Vrátnába vezető út mentén lévő, kis kapacitású parkoló. Az út mellett több helyen is megállhatunk, ha itt nincs hely. Terchovából is lehet indítani a túrát.

A túra leírása

Terchovától közvetlenül délre, a Vrátna felé vezető országút hatalmas sziklatornyokkal keretezett mély szurdokban fut a Varinka folyó völgyét követve. A szűk sziklaszoros, a Tiesňavy parkolóját a falu szélétől 5-600 méterre találjuk, mely szép nyári hétvégeken gyorsan megtelik. A parkolóhoz közel, az út túlsó, nyugati oldalán induló (útjelzőtábla 567 m) Kék jelzésű ösvényen kezdjük meg fárasztó kapaszkodásunkat a szorost határoló sziklatornyok közé. Lépcsősorokon, meredek, sziklás csapáson emelkedünk egyre feljebb, minden oldalról különleges alakú sziklaformációk kísérik utunkat, a panoráma szélesebbé válik, rálátunk a Kis-Fátra főgerincét alkotó hegyekre, a Krivánokra, a vad Rozsutecre, a szelíd Stoh csúcsára.

Néhány helyen a sziklafalhoz erősített drótkötél biztosítja a fáradságos túrautat. Néhol az ösvény bebújik az árnyas erdőbe, máshol a napos sziklafalak tövében kanyarog. 1 óra 15 perc után érünk fel a Malé nocľahy sziklás nyergéig (1000 m), ahol a Sárga jelzésű út ágazik el a Sokolie gerince felé. Mi maradunk a Kék jelzésű, Betyár-ösvénynek hívott (Zbojnícky chodník) merész vonalvezetésű turistaúton, mely impozáns sziklatornyok lábainál, szédítő meredélyek szélén, sziklafalak tövében ereszkedik le nagy kanyarokkal az Obšivánka szurdokába.

A Betyár-ösvény több pontjáról is lélegzetelállító kilátás nyílik a változatos alakú sziklaalakzatokra, a mélyben fekvő Terchová házaira. Az ösvény több helyen is meglehetősen kitett, a kritikusabb pontokon lánccal, drótkötéllel biztosított, átlagos túrázóknak viszont nem jelent komolyabb kihívást. Az Obšivánka alsó részén kis patak partján ereszkedünk nagy lapulevelek között, majd egy jelzőtáblával (Dolina Obšivánka) is jelzett útelágazásnál (630 m) jobbra kanyarodunk a Sárga jelzésű útra, Terchová felé. Kibukkanunk az erdőből, majd egy csodaszép vadvirágos réten keresztül csatlakozunk egy szélesebb földúthoz, melyen 15 perc alatt, először egy ipari telep mellett, majd egy elágazásnál balra tartva, beérünk Terchová szélső házai közé. Átmegyünk a Varinka folyó hídján, jobbra fordulunk a Jánošik utcára, hangulatos faházak, üdülők mentén érünk ki a Vrátna felé vezető országútra. Itt jobbra fordulunk és pár perc alatt a szűk kanyonban futó aszfaltúton visszaérünk kiindulási pontunkra.