Egzotikus, mesebeli festett házikók

A Felvidék egyik legérdekesebb népi építészeti hagyományával találkozhatunk a Zsolnától délre, magas hegyek által körülvett katlanban fekvő Csicsmányon. Az eredetileg bolgár lakosságú falu számos fából épült házát díszítik furcsa, egzotikus geometriai minták.

A falu látogatása

A 655 m magasságban fekvő festői elhelyezkedésű Csicsmány-t (Čičmany) 1410 körül alapították a török elől idemenekült bolgárok, akik az évszázadok alatt elszlovákosodtak, de ma is őrzik, építészetükben, népművészetükben, a balkáni népi kultúra hagyományait.

Sajnos, az évek során pusztító tűzvészek megritkították az eredeti, festett faházakat, de még napjainkban is láthatunk jó néhány mesebeli házikót. A faházak formája, az emeleti balkonok a Balkán építészetét idézik. Sötétbarna vagy fekete falaikra fehér színű geometriai mintákat, ősi, népi ihletésű szimbolikus állatokat festenek. A házak festésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, a ma látható motívumok zömmel csak az első világháború utáni időkből származnak.

A faluban két egymással szemben álló épületben a Povážské múzeum kisebb néprajzi kiállítását láthatjuk, ahol megismerkedhetünk az egzotikus csicsmányi népviselettel. A hímzések színei, a narancs, a sárga, a piros, balkáni eredetre vallanak. Különleges volt a nők hajviselete is és szarv alakú főkötői.

Érdemes még kisétálni a temetőbe, ahol művészien faragott fakereszteket láthatunk.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Zsolnatól (Žilina) délre a 64-es úton Prievidza felé, 32 km után jobbra Čičmany felé, még 7 km. A faluban ingyen lehet parkolni.

A kiállítás nyitva tartása: H-P 09.00-16.00, Szo-V 08.00-17.00, szept-máj: Hétfőn zárva!

Belépő: 2,00 €, kedv: 1,30 €, 6 év alatt ingyen

http://pmza.sk/expozicie/cicmany/

Felső fotó: forrás: www.pmza.sk