Báthory Erzsébet, a vérgrófnő vára

A meredek sziklacsúcsra épített erősség ismertségét egykori úrnője, a hírhedt Báthory Erzsébet köré szőtt szóbeszédnek és legendának köszönheti. Ez a napjainkban romos erődítmény adott otthont a kegyetlen tetteiről elhíresült Báthory Erzsébet úrnőnek. Úgy tartják, a meggyilkolt lányok vérében fürdő asszonyt a vár falába temették, aki a látogatókat kísérti, hogy megmutassa az utat az aranykulcsot birtokló kígyóhoz, mely elvezetheti őket az elrejtett kincshez.

A vár története

A várat 1263-1276 között építtette a Hont-Pázmány nembeli Kázmér. A nyugati határvédrendszerbe tagozódó erősség Csák Máté birtoklása alatt majd Anjou igazgatással fejlődik, bővül. A tulajdonosok sorából Guthi Országh Mihály évszázados birtoklása jelentős. A „fekete bég”, a híres törökverő Nádasdy  Ferenc özvegye, Báthory Erzsébet tette igazán közismertté, aki udvartartásával a Csejtei vár „vérgrófnője” 1585-1610 között. Ekkor tartóztatják le mintegy 600 fiatal lány megkínzásának és meggyilkoltatásának vádjával. Per és ítélet nélkül raboskodott közel négy hosszú éven keresztül egy teljesen befalazott, ablaktalan szobában egészen haláláig (1614). A XVII. század a kuruc-labanc ellentétek színterévé teszi a várat és környékét.  A kegyelemdöfést Rákóczi hadainak gyújtogatása majd a császári zsoldosok robbantása adja meg.  Az azóta romokban álló erődöt Báthory Erzsébet halálának 400. évfordulójára, 2014-re európai uniós forrásból újítják fel.

A vár látogatása

A kopár magaslaton álló festői romvár csodás körpanorámát nyújt az ide látogató turista számára. Felsővára az északi részen magasodik, legrégebbi épülete az öregtorony volt. A gyönyörűen felújított romok közt sétálva merenghetünk Báthory Erzsébet állítólagos szadista tettein. Az egykori várból 10-15 m magas falak maradtak meg, a rekonstrukció során néhány falat újra is emeltek. A hajdani három toronyból egy a 80-as években ledőlt, a fennmaradt kettő torony közül a déli lakótoronyban halt meg Báthory Erzsébet, kis fantáziával láthatjuk is a befalazott ablakát cellájának. A másik, a keleti toronyban a gótikus várkápolna maradványait találjuk.

 Csejte községe a későreneszánsz Draskovics kastéllyal nyújt még alternatívát a kikapcsolódásra, múzeumában Báthory Erzsébet személyi tárgyainak - ideértve az általa viselt ruhák reprodukcióját is - kiállítása található. A falu főterén Báthory Erzsébet fából készült szobra emlékeztet a kialakulóban lévő Báthory-kultuszra. Helyi termelésű a „Báthory vére” fantázia nevű, természetesen sötétvörös bor is. Római katolikus temploma, kálváriája, kápolnája és plébániája egyaránt a barokk hatásokat tükrözi.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: a falu (Čachtice) központjából aszfaltút vezet a vár felé (tábla jelzi a letérőt). Parkoló: 1 €

Nyitva tartás: H-V 10.00-15.30

Belépő: 2,50 €, kedv: 1,50 €, gyerek: 1 €

http://www.cachtice.sk

Felső fotó: forrás: http://foto.mapy.cz/original?id=49761