Sziklaormon bolond álma

Szlovákia egyik legöregebb vára a Vág partján magasodik, a legenda szerint Stibor vajda építette bolondjának, Beckónak, innen ered mesebeli neve is: Bolondóc. A 2012-ben befejeződött rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően most már összhangban a környék páratlan szépségével régi fényében pompázik a sziklaoromra húzott látványos erődítés.

A vár története

A Felvidék nyugati részén, Magyarország határvédelmi erődrendszerének részeként emelt sziklavárat először Anonymus említi a XII. században. A tatárjárás idején az ide visszahúzódó fegyveresek sikerrel dacoltak a mongol erőkkel 1241-ben. Az 1300-as években Beckó sem kerüli el Csák Máté kapzsi étvágyát, csak a gátlástalan nagyúr halála után száll vissza a koronára. Fénykora a Luxemburgi Zsigmond által Stibor vajdának ajándékozott időkben (1388) indul, aki gyönyörű gótikus lakóhellyé változtatta a várat. A török invázió határterületén egyetlen sikeres ostromvédelemmel épségben kerül ki a XVI. századból, ugyanígy harcok nélkül cserélget gazdát a kuruc és császári erők között. Mint annyi felvidéki vár, alkonyát Beckó fenséges sziklavára is a tűz pusztító erejének köszönhette, vigyázatlanság következtében 1729-ben súlyos károkat szenvedett. Két évszázados szomorú enyészet után kezdik meg állagmegóvását, az uniós források teszik lehetővé 2012-ben teljes felújítását és ünnepélyes újranyitását.

A vár látogatása

A vár rekonstrukciós munkálatai során nemcsak az építmény fő védelmi bástyái, de a várudvar is felújításra került.  Egy új, a várhoz vezető út is épült, mely mozgáskorlátozottak részéről is igénybe vehető. A várban időszaki kiállításokat rendeznek. A főszezonban szinte minden hétvégére esik valamilyen program, rendszeresek a középkori hadijátékok és íjászversenyek, lovagi tornák, bajvívások, ilyenkor megtelik a várudvar családokkal.

A váraljában található Ambrovec-kúriában vártörténeti múzeumot rendeztek be. Beckó (Beckov) települése szép barokk ferences templomával és kolostorával (a XVII. században épült), a barokk Mednyánszky kúriával (Mednyánszky László festőművész a faluban született 1852-ben) is büszkélkedhet. A falu plébániatemploma 1400 körült épült gótikus-reneszánsz stílusban, Mária ünnepekor neves búcsújáróhely. Az 50 méter magas sziklára emelt Beckó vára jól megközelíthető, ideális kirándulóhely.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: a D1 autópálya vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom) lehajtójától 5 km Trencsén felé az 507-es úton. Trencséntől 19 km az 507-es úton délre.

Nyitva tartás: ápr: K-V: 09.00-17.30, máj: K-V 09.00-18.00, jún-aug: H-V 09.00-18.00, szept-okt: K-V 09.00-17.00, november közepétől március közepéig zárva! Március második felében csak hétvégén van nyitva.

Belépő: 3,30 €, diák, nyugd: 2,20 €, gyerek: 1,50 €, 6 év alatt ingyenes. A hétvégi programokra kissé drágább a belépő!

http://www.hrad-beckov.sk/

Felső fotó: Pierre Bona, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0