A történelmi Partium területe a magyar-román határ és az Erdélyi-medence közti területet foglalja magában, nagyjából a jelenlegi Bihar és Szatmár megyéket. A Partium, azaz „Részek” elnevezést azért kapták ezek a megyék, mert a régiót a középkorban az erdélyi fejedelmek, mint Erdélyhez kapcsolt magyarországi részeket birtokolták.

A vidék központja, legnagyobb és legszebb nagyvárosa Nagyvárad, mely gyönyörű szecessziós városképével, nyüzsgő, nagyvárosias hangulatával várja a látogatókat. Legfőbb látnivalója az impozáns püspöki székesegyház és palota barokk épületcsoportja.

Nagyváradtól északra a nagy múltú Károlyi család ősi birtokán, Nagykároly központjában magasodik gyönyörű angolpark közepén a nemrég felújított romantikus, középkori lovagvárakra emlékeztető Károlyi-kastély. A család számos tagja nyugszik az Ybl Miklós által tervezett kaplonyi Károlyi-kriptában.

A magyar irodalom klasszikusainak szülőházai, emlékhelyei szinte behálózzák a régiót, de elsősorban Szatmár területén tehetünk valódi irodalmi zarándoklatokat többek közt Kölcsey, Arany, Kazinczy, Ady szülőházaiba.

Különleges, érdekes vallási épületeknek sincs híján a vidék, Ákos református temploma monumentálisan magasodik a pici falu házai fölé furcsa nyerstégla borítású vörös falaival, míg Magyarremete templomának különös freskói keletkezéséről máig tartó, éles vita folyik a művészettörténészek közt.

A természeti látnivalók az Erdélyi-szigethegység leglátványosabb részében a Bihar-hegységben összpontosulnak. A Pádis karsztfennsíkja Európa szerte egyedülálló karsztjelenségeivel kápráztatja el a turistákat. A föld alatt olyan csodákat láthatunk, mint Délkelet-Európa legnagyobb cseppkőbarlangja, a kiskohi Medve-barlang, vagy a káprázatos aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang.

A Pádis fennsíkját változatos sziklaalakzatai, zúgó vízesései, rejtélyes barlangjai, lélegzetelállító szakadékai, szurdokai méltán teszik egész Erdély egyik legnépszerűbb kiránduló célpontjává.