Romantikus várkastély, a Károlyiak rezidenciája

Nagykároly első számú látnivalója a romantikus, régi lovagvárakra emlékeztető, impozáns Károlyi-kastély, mely gyönyörű angolparkjával, felújított dísztermeivel, gazdag gyűjteményeivel a régió kihagyhatatlan látványossága.

A kastély története

A Károlyi család őse, a Kaplony nemzetség állítólag még a honfoglalás idején szerezte meg a területet. A településről az első írásos emlék 1213-ból való, leszármazottjuk a város és a környék történelmében meghatározó szereppel bíró Károlyi család. 1482-től kezdték kiépíteni a Károlyiak a várat, a török veszedelem miatt Károlyi Mihály és fiai komoly megerősítésekkel alakítják évtizedeken át lakóépületből várkastéllyá.

Sáncárok, védőfal, lőrésekkel ellátott bástyák, paliszád – igazi védmű épül, mely olyannyira tekintélyes, hogy még a környékbeli nemesek is panaszt tesznek annak leromboltatására. A végvárrendszer részeként jó szolgálatot tesz a török ellen, majd a XVIII. században a császári csapatokkal is dacol Károlyi Sándor vezetésével a Rákóczi-szabadságharcban. A háborús idők múltával kezdték meg kastéllyá átalakítani, reprezentációs célokat is szolgálva. Megfordul falai között József nádor és Rudolf trónörökös is.

1894-96 között Károlyi István, Meinig Artúr építész tervei alapján újból átépítteti a kastélyt, az egykori barokk épület eklektikus formájába a romantika, a barokk és a neogótika keveredik, a külső így a középkori lovagvárak mintáját követi. Károlyi István 1907-ben bekövetkezett halálát követően utódai nem használták többé állandó lakhelyként a kastélyt.

A két világháború között szanatóriumként, kaszinóként működik, a háború ideje alatt pedig kadétiskolaként, majd katonai kórházként hasznosítják. A kommunisták kultúrházként rendezik be, napjainkban a felújítás után gazdag belső enteriőröket és a helytörténeti kiállítást látogathatjuk.

A kastély látogatása

A kétszintes épület homlokzata a város felé néz, díszes kocsialáhajtós bejárattal. A középkori hangulatot a kastélyt körülvevő vizesárok is erősíti.  Az első emeleti erkélyeken a jobb karmában szívet tartó karvalyt ábrázoló Károlyi-címerek büszkélkednek. A belső udvarából átalakított nagyszabású átrium mennyezetét magyar tulipános motívumokkal díszítették. A kastély egészét az eklektika és szecesszió hatja át XVIII. századi barokk elemekkel, míg az épület keleti homlokzata neogótikus.

A kastély belső terét a mozaik burkolattal és márványból faragott nagyméretű kandallókkal díszített hatalmas fogadóterem uralja. Az első emelet déli szárnyában voltak berendezve a család tagjai által használt szobák, míg a többi helyiséget vendégszobaként használták. A felújítás után a kastély első emeletének tíz termét rendezték be történelmi enteriőrökkel, a helytörténeti kiállítás négy tematikus földszinti teremben látható.  A „hajdanvolt kastély” c. kiállítás célja egy arisztokrata család rezidenciájaként szolgáló kastélybelső korhű, a XIX. század második felére jellemző megjelenítése. Az emeleten még egy afrikai trófea- és fegyvergyűjteményt is megcsodálhatunk. Középső bástyájának teteje kilátó.

Az egykori lovardát felújították, lótenyésztést és turisztikai célokat szolgál napjainkban. „Szép és híres udvari kertként” említik parkját már korai leírásokban is, „teknősbéka” tava körül velencei kőpadok és hatalmas virágtartók vannak elhelyezve. A 12 hektáros angolparkban számos növényritkaság őshonos, itt áll az 1810-ben ültetett platán, mely Károlyi György nevéhez fűződik. Az arborétum szélén romantikus stílusú víztorony áll, egykor híres sörház állt helyén.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Carei, Bulevardul 25 Octombrie nr. 1

Megközelítés: Nagykároly (Carei) a magyar htártól, a vállaji átlépőtől 10 km-re fekszik. Szatmárnémeti felől a 19-es úton 34 km. A kastély a város központjában lévő hatalmas parkban áll.

Nyitva tartás: K-V: 9.00-17.00

Belépő: a kastély és a múzeum látogatása ingyenes

http://e-castellum.eu