Egy ősi család impozáns mauzóleuma

A Károlyi-család ősi birtokán, a Nagykároly melletti Kaplonyban található a nagy múltú família impozáns kriptája. A Károlyiak az egyik legrégebbi nemesi magyar család, mintegy ezeréves családtörténetük egyidős és egybefonódik a magyarság Kárpát-medencébe érkezésével. Leszármazottaik szerte a világban élik mindennapjaikat, végső nyugalomra azonban még mindig vannak, akik Kaplonyban hajtják fejüket, a Károlyi Sándor megálmodta családi mauzóleumban.

A kripta bemutatása

Károlyi Sándor alapította a mauzóleumot az itt lévő régi templom alatt elődei és saját maga részére. A kápolna alatti családi sírbolt elkészülte után rövidesen Károlyi Sándor is elhunyt 1743-ban. Az eredeti kripta és a fölötte álló templom az 1834-es földrengés során elpusztult.

A ma álló templom Kaplony harmadik templomaként 1848-ban lett felszentelve az egykori bencés monostor helyén. A templom és a kripta a család jó barátja, Ybl Miklós építőművész tervei alapján készült. A kaplonyi templom feltűnően hasonlít, bár némileg egyszerűbb formában, a szintén a Károlyiak megbízásából épített fóti templomra.

Az új grófi sírboltban a régi román stílusú templomok kereszthajójának elképzelése valósul meg – a kripta a szentély mögötti részéhez kapcsolódik.

A mauzóleumban található koporsók négy csoportra oszthatók. A legrégebbiek az 1600-as évek elején készültek Pozsonyban, a bronzból öntött koporsókból csak egy maradt meg. A bécsi Kaisergruft hármas kompozíciójú koporsóihoz nagyon hasonlítónak az 1700-as évek első feléből valók, a XVIII. század második felében készült gazdagon díszített rézborítású koporsók pedig a harmadik csoportot képezik. A modern temetkezés szokásainak megfelelő stílusjegyeket mutat a negyedik csoport.  

A firenzei Pietro Bazzanti szobrász Keresztrefeszített Jézusa 1898-ban kerül egy teljes renoválás eredményeképp a mauzóleumba, ugyanekkor hozzák a márványoltárt is. A kripta nyugati, templommal érintkező falán latin feliratos tábla a templom történetét ismerteti. Már 36 családtag alussza itt örök álmát, az 1900-as évek elején helyszűke miatt kazettás átalakítást eszközölnek – a háromhajós kriptában felfalazott részekben kialakított nyílásokba tolták az elhunytak koporsóit, majd feliratos márványtáblával zárták le a „kabint”. 

Két ezüsturna is található itt, melyek Károlyi Antal és Károlyi József feleségeinek bebalzsamozott szívét tartalmazza. A mauzóleumot 1948-ban nyitották meg a látogatók előtt. 2010-ben ismét szertartásosan is megnyílt a kőkripta ajtaja, ekkor hozták haza, és helyezték el ide Nagykárolyi Károlyi Lajos és Nagykárolyi Károlyi Consuelo (Horthy Miklós menye) urnáit.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Kaplony (Căpleni) Nagykárolytól 5 km-re található

Nyitva tartás: H-P: 10.00-12.00, 14.00-17.00

Belépő: a kripta látogatása ingyenes