75.000 köbméter jégcsoda

Az Erdélyi-szigethegység egyik legérdekesebb látnivalója az aranyosfői (Szkerisórai) jégbarlang a Bihar-hegységben. A festői környezetben fekvő, a jégkorszakból megmaradt eljegesedett barlang látogatása felejthetetlen élményt ígér.

A jégbarlang bemutatása

Hogy mikor fedezték fel a barlangot, az utókor számára nem ismeretes. Fennmaradt azonban konkrét dátumként 1863, ekkor készít útleírást és térképet Adolf Schmidl, a neves geográfus a földalatti jégbarlangról. Fenyvesek és erdei tisztások övezte vadregényes ösvényeken közelíthető meg a barlang szája, mely a tengerszint felett 1165 méteren ásít az ide tartók felé.

A barlangot a kalandvágyók gyalogosan is megközelíthetik Felsőgirda (Gârda de Sus) falva felől a kék sáv jelzéseit követve mintegy 2 órás túrával. Autóval is Felsőgirdáról érhetjük el a barlangot, egy keskeny, de viszonylag jó minőségű új aszfaltút vezet egy kis hegyi telephez, onnan tíz perc séta a barlanghoz vezető lépcsősor.

Egy meredek sziklafal melletti hosszú lépcsőssoron lehet leereszkedni a barlang bejáratáshoz. Elindulva a jégbarlangba 720 méteren mintegy 105 méter mélyen ereszkedhetünk a hegy gyomrába. Korábban bejáratlan szakaszokon is végigvezette a kalandra vágyókat az egykori hegyi vezető, napjainkban a túlzott érdeklődésnek köszönhetően korlátozott útvonalon (és nem is minden nap) látogatható. Pár évvel ezelőtt egy teljesen új, Led-es technológiával ellátott világítási rendszert szereltek fel a barlangban, úgyhogy már fejlámpára sincs igazából szükség.

Egy 50 méteres lefelé tartó vaslépcső az út első szakasza, mely a Nagyterembe invitál, innen három további terem nyílik, melyből jelenleg az egyik zárt, az Előcsarnok és a Templom nevű azonban bőven ad okot a csodálatra, az utóbbiban több mint 100 sztalagmit (állócseppkő) található. Az olyan lezárt szakaszok, mint a Tündérpalota vagy az Új-Templom csak külön engedéllyel járhatóak be. Az itt tömörülő jég térfogata 75 000 köbméternyi, vastagsága eléri a 26 métert.

A denevérek szaggatta levegő hőmérséklete nyáron is csak 1 Celsius, ez a hidegebb évszakban -7 alá is csökken. A jég megmaradását az állandó huzat biztosítja – aki ide kirándul, készüljön megfelelő öltözettel a mostoha körülményeknek megfelelően. Az eklektikusan összehegesztett és meglehetősen csúszós vaslépcső és a lejegesedett útszakaszok miatt a recés talpú cipő szintén elengedhetetlen. A mintegy háromnegyed órás idegenvezetés során jég és cseppkőképződményekben gazdag útvonalon vezet keresztül utunk. A Bihar hegyi „jégverem” a romániai jegesbarlangok közül a legnagyobb, lenyűgöző természeti csodaként kihagyhatatlan turisztikai látványosság.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

autóval Felsőgirda (Gârda de Sus) felől a táblákat követve először egy pár km-es murvás szakasz, majd egy jó minőségű, bár keskeny aszfaltúton érjük el a barlanghoz közeli kis telepet. Innen még egy 10-15 perces séta a barlang bejáratát rejtő katlan.

Belépő: 10 lei

Nyitva tartás: H-V 9.00-17.00