Romantikus tó a Mátra mélyén

Mátrafüred és Mátraháza között találjuk hazánk egyik legmagasabban, 510 méteren fekvő természetes tavát, a Sás-tavat. A romantikus tavacskától nem messze magasodó népszerű kilátótoronyból páratlan panoráma nyílik a Mátra hegyeire, kiterjedt erdőségeire. 

A sás-tavi üdülőközpont

A kis fennsík mocsaras hegyi láprétjét 1960-ban kotorták ki, ekkor keletkeztek a tó mai szigetecskéi, a közeli Farkas-kút vizét pedig hozzávezették. A kialakult tó mellett nyitott meg 1961-ben Magyarország első hegyi kempingje. Több mint 50 év után az erősen leromlott állapotú kis faházakat rendkívül színvonalas, modern üdülőházacskákra cserélték, az egész terület új infrastruktúrát kapott, a felújítás utolsó szakaszában a kemping előtti területet rendezték, új parkoló, modern üzletsor épült.

A négycsillagos kemping 2013-ban nyílt meg.

http://matrakemping.hu

Sás-tavi kilátó

A tó nyugati partján áll a kis fahídon átsétálva elérhető, 53 m magas acél kilátótorony, melyet eredetileg olajfúró toronyként gyártottak, a Szeged melletti Algyőre szánva, azonban sosem üzemelt erdeti céljaként, kis átalakítás után 1973-ban került Sástóra. Tériszonyosoknak nem egy népünnepély feljutni a csigalépcsőn, a csodálatos panoráma azonban kárpótol a fáradságért. A Mátra déli lankáira, a Kékestetőre nyílik pazar kilátás, de tiszta időben akár a budai hegyeket is láthatjuk.

Sás-tó

A kényelmes sétautakon teljesen körüljárható, füzekkel szegélyezett, nádasban bővelkedő tavacska közepén két kis fahídon megközelíthető szigetecskét is találunk. A tó faunájáról és flórájáról információs tábla tájékoztat minket. Jó időben csónakázni is lehet a tavon, fürödni tilos. Ha szerencsénk van, még szalamandrával is találkozhatunk.

A tó északi oldalán egy hangulatos réten játszótér, pihenőpadok, tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére. A tótól egészen a Farkas-kútig húzódik egy informatív, játékos 15 állomásból álló tanösvény.

Részletes infók a helyi turista iroda honlapján. 

 

Gyakorlati tudnivalók

A kilátó nyitva tartása: (időjárástól függően, erős szél, vihar estén nem látogatható!)
November 01 – Március 31. között mindennap 09.00 – 16.00
Április 01 – Május 14. és Szeptember 16 – Október 31. között mindennap 09.00 – 17.00
Május 15 – Szeptember 15. között mindennap 09.00 – 19.00

Belépő: 400 Ft, gyerek (2-14): 200 Ft