A mátrai hegyek kopár előőrsén

Közvetlenül Gyöngyös felett tornyosul a szép formájú, kopár tetejű Sár-hegy (500 m), melynek lábára szőlők kúsznak fel, tetejéről pedig páratlan kilátás nyílik minden irányban. A Rákóczi turistaút sárga jelzéseit követve hódítjuk meg a magányosan álló hegyet, majd az Abasár felőli oldalán álló bájos Szent Anna-kápolnát érintve ereszkedünk le Mátrafüredre. A természetvédelmi területté nyilvánított Sár-hegy ötven védett növény és közel száz védett állatfaj otthona. A hegyen változatos erdők, pusztafüves lejtők, cserjések, különleges gyeptársulások, sziklai és mocsári életközösségek váltják egymást.

 

A túra hossza: 8,9 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 350 m fel, 180 m le

Útvonal:

Gyöngyös felső v.m. – Cseplye-tető – Sár-hegy – Szent Anna-kápolna – Pipis-hegyi reptér – Mátrafüred

A túra jellege:

Rövid gyalogtúra kitűnően jelzett erdei utakon, ösvényeken, meredek, de rövid kaptatóval a Cseplye-tetőre.

Kiindulópont:

A Mátravasút Gyöngyös-felső vasúti megállóhelye, a Károly Róbert Főiskolával szemben, a 24-es főút melletti Spar szupermarket parkolójában vagy a temető bejáratánál lévő kis parkolóban hagyhatjuk a kocsit. A főiskolánál minden autóbusz megáll.

 sar-hegy-terkep-cartog.jpg

Térképkivágat: Mátra 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Amennyiben a Spar parkolójában hagytuk a kocsit, kerüljük meg a szupermarket épületét, és a mögötte lévő kis vasúti hídon menjünk át a Külső-Mérges-patakon, majd jobbra találjuk a hegyre vezető utat a temető mellett. Innen indul a 43 km hosszú Rákóczi turistaút egészen Parádsasvárig, és itt már találkozunk is az egész utunkat végigkísérő sárga jelzésekkel, mi most azonban csak az első 8 kilométerét tesszük meg a változatos túraútvonalnak. Utunk egybeesik a Sár-hegyi Botanikus Tanösvény 12 állomásos útvonalával.

Nagy szőlőtáblák között haladunk a széles dűlőúton, elhagyunk egy, két szép fa közt lévő keresztet, majd az egyre meredekebbé váló úton kiérünk a szőlők közül. A jelzések egy keskenyebb ösvényre kalauzolnak, majd egy kis völgyből kibukkanva megkezdjük fárasztó kapaszkodásunkat a Sár-hegy előhegyére, a Visonta-hegyre. A hegynyeregből szép kilátás nyílik Gyöngyösre, a tanösvény tábláiból megtudhatjuk, hogy egész eddig nyúltak fel régebben a szőlők, a parcellákat határoló, most már cserjékkel benőtt kőrakásokat is látni lehet. Az árvalányhajas, törpemandulás déli fekvésű hegyoldal egészen mediterrán hatású, napfürdőző gyíkok rebbennek szét mindenfelé.

A nyeregből előttünk van még egy kis kaptató a Cseplye-tető (484 m) füves, páratlan körpanorámát nyújtó tetejére. Szép a rálátás az egész Mátra-bércre, a Galyatetőtől a Kékes-tetőig, lábunk előtt Gyöngyös házai, a várost körülölelő kis falvak sokasága, a másik oldalon a visontai erőmű folyamatosan pöfékelő hűtőtornyai, a távolban a markazi víztározó víztükre.

Előttünk a Sár-hegy (500 m) antennákkal csúfított teteje, a hangulatos, füves nyeregben pár perc alatt, rövid emelkedővel érjük el a csúcsot, majd a széles kocsiúton pár lépést megtéve a sárga és a Mária út lila jelzései jobbra egy vékony kis csapásra vezetnek. A hegy északkeleti nyergén sűrű cserjésben, néhol kellemetlenül szúrós növényzetben ereszkedünk lefelé, 1000 méter után bukkanunk ki egy nagy tisztáson, egy kis füves dombon magasodik előttünk a bájos, kis Szent Anna-kápolna. A festői kápolna elől széles kilátás nyílik az Alföldre. A kápolna mögötti részen az elmocsarasodó Szent Anna-tó víztükre csillan meg a sűrű nádas közt néhol. A lefolyástalan, csapadék által táplált tavacskát egyre jobban meghódítja a növényzet.

A tó bal oldalán folytatjuk tovább túránkat, elhaladunk egy pihenőhely mellett, majd kiérünk a most már Szálas turistaházként működő hajdani erdészházhoz. A ház után egy melegkedvelő tölgyesen vágunk át, és 10 perc múlva kiérünk a Pipis-hegyi reptér szépen gondozott füves pályájának végébe. A jobb oldali úton maradva a sárga jelzések pár lépés után jobbra bevezetnek az erdőbe, majd szinte egyből balra fordulunk, és egy szép, enyhén lejtő széles úton, cseres-tölgyes, fenyővel elegyes erdőben érjük el egy vadaspark kerítését. A kerítés mellett továbbhaladva, annak végén jobbra kanyarodunk, majd az erdészeti szakképző iskola kerítéséhez érve balra fordulunk. Elmegyünk az iskola sportpályája mellett, balra fordulva keresztezzük a kisvasút sínpárját, kiérve a 24-es főút aszfaltjára, jobbra fordulunk, majd az út túloldalán futó járdán, mely egyben a nagyon forgalmas kerékpárút Gyöngyös és Mátrafüred között, a hangulatos parkban pár perc alatt Mátrafüred központjába érünk.

Mátrafüredről kisvasúttal vagy a még gyakrabban közlekedő autóbusszal tudunk visszajutni kiindulási pontunkra.